MİLLETVEKİLİ HALICI, SÜTÇÜLER HALKININ MADEN İSYANINI MECLİSE TAŞIDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MİLLETVEKİLİ HALICI, SÜTÇÜLER HALKININ MADEN İSYANINI MECLİSE TAŞIDI
Haberin Tarihi: 13.6.2023 12:10:11 - Okunma Sayısı:1193 defa okundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması için Meclis’te soru önergesi verdi.

MİLLETVEKİLİ HALICI, SÜTÇÜLER HALKININ MADEN İSYANINI MECLİSE TAŞIDI

 

Isparta’nın Sütçüler İlçesi'ne 10 yıldır yapılan vahşi madencilik faaliyetleri bölge insanını ve ekolojiyi tehdit etmeye devam ediyor.

Konuyu uzun süredir takip eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı “Yapılan bu madencilik çalışmaları nedeniyle büyük kaya ve bloklar bölgede yaşayan vatandaşlarımızın duvarlarına yaslanmış durumdadır. Bu da çok ciddi şekilde can ve mal kaybı riskini barındırmaktadır” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması için Meclis’te soru önergesi verdi.

Önergesinde, Isparta Sütçüler İlçesindeki Mandallar Mahallesi’nde ve mahallenin bulunduğu bölgede 10 yıldan bu yana vahşi madencilik faaliyetleri yapılmakta olduğunu belirten Halıcı “Yaşananlardan sadece insanlar zarar görmemekte; bölgenin ekolojik yapısı da ciddi şekilde olumsuz olarak etkilenmektedir. Mevzuata aykırı yürütülen bu faaliyetler denetimsizlik yüzünden devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– Isparta Sütçüler İlçesinde madencilik faaliyeti yürüten şirket sayısı kaçtır? Bunların adları nedir? Bahsi geçen firmalar hangi alanda madencilik yapmaktadır?

– Bu şirketlerle ilgili son 10 yılda kaç tane ÇED raporu düzenlenmiştir? Bu raporların kaçı olumlu, kaçı olumsuzdur? ÇED raporu olmadan maden faaliyet yürüten firma bulunmakta mıdır? Varsa bunlar hangi şirketlerdir ve hangi alanlarda faaliyet yürütmektedir?

– Sütçüler İlçesi ve ilgili bölgede yürütülen madencilik faaliyetleri nedeniyle yıkılan ve zarar gören ev ve ahır sayısı kaçtır? Evleri zarar gören vatandaşların zararları karşılanmış mıdır?

– Madencilik faaliyeti nedeniyle evsiz kalan kaç aile konteynerde yaşamak zorunda bırakılmıştır? Bu faaliyetler nedeniyle göç eden kaç kişi bulunmaktadır? Bu vatandaşlarımızın zararlarının ivedi şekilde karşılanması için hangi adımları atacaksınız?

– Bölgedeki faaliyetler nedeniyle zarar gören doğal alan miktarı nedir? Kaç ağaç kesilmiştir? Kaç sera zarar görmüş veya tamamen yıkılmıştır?

– Madencilik faaliyeti yürüten şirketler son 2 yılda kaç kere denetlenmiştir? Bu denetimler kimler tarafından, hangi tarihlerde ve ne şekilde yapılmıştır? Bu denetimlerin sonuçları nelerdir?

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap