LAVANTA FESTİVALİ BAŞLADI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,LAVANTA FESTİVALİ BAŞLADI
Haberin Tarihi: 15.7.2023 16:25:06 - Okunma Sayısı:1112 defa okundu.

Lavanta festivali 16-17-18 Temmuz tarihlerinde bir dizi etkinlikle devam edecek.

LAVANTA FESTİVALİ BAŞLADI

Lavanta kokulu köy Kuyucak’ın ev sahipliği yaptığı Lavanta Festivali başladı. Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde yapılan Lavanta Festivali açılış programına Vali Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş, Keçiborlu Kaymakamı Tahsin Aksu, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak, Kara Havacılık Okulu Komutanı Tuğgeneral İsa Baydilli, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Kuyucak köyü manzaralı lavanta bahçesinde halk oyunu gösterileriyle karşılanan konuklar ardından tören alanına geçti.

Festivalin açılış konuşmasına lavantanın eşsiz kokusundan ve rahatlatıcı özelliğinden bahsederek başlayan Vali Baruş “Şu anda rüzgarla birlikte nefes aldığımız bu koku gerçekten doğanın bağrından kopan ve bizi rahatlatan bir koku. Lavantanın faydalarını herkes biliyordur. Lavanta öncelikle temizliği ifade eder. Lavantanın kokusu insanı rahatlatır, uykusunu getirir. Buradan özellikle tavsiye etmek istiyorum uyku problemi olanlar her akşam yatarken yastığına bir damla lavanta yağı damlatırsa o gecenin çok daha istirahat verici bir şekilde geçtiğini göreceklerdir. Lavanta Türkiye’ye sonradan geldi ama iyi geldi. Güzel oldu çünkü Türkiye’nin doğası lavanta yetiştiriciliğine çok müsait. Özellikle içinde bulunduğumuz bölge lavanta tarımının başladığı ve Türkiye’ye lavantanın tanıtıldığı bölge. Kuyucak köyümüzde ağırlıklı olmak üzere bu bölgede önemli miktarda lavanta yetiştiriciliği yapılıyor. Şu andaki tespitlerimize göre sadece Keçiborlu’da 5 bin 550 dekar lavanta tarımı yapılan arazi var. Lavanta sadece bizim için bir çiçek değil, lavanta aynı zamanda bizim turizm elçimiz. Lavanta tarımsal açıdan önemli gelir sağlayan bir bitki. Ama diğer taraftan lavanta arıların üzerinde gezerek leziz bal yaptığı güzel bir bitki, lavanta balını da Türkiye’ye buradan yaymak istiyoruz, tanıtmak ve damak tadını şenlendirmek istiyoruz insanların. Lavanta Festivali bu yıl da Kuyucak’ı, Kılıç'ın ve diğer köylerimizin ortamını şenlendirecek, bu bölgede hem gül bahçeleri var hem de lavanta bahçeleri var ve bu bahçeleri temaşa etmek üzere, doğanın kokusunu duymak üzer,  bu güzel kokuları teneffüs üzere buraya gelen misafirlerimiz her zaman baş tacımızdır. Bugün düşünün ki şu anda 40 dereceyi geçen hava sıcaklığında şehirlerde yaşayan insanlar var. Bu insanlar doğanın kokusunu bilmiyorlar ve rüzgarın esintisinin nefeslerinde bıraktığı izi bilmiyorlar. Tüm şehirlerde yaşayan insanlarımızı doğanın içerisine girmeye davet ediyorum, lavanta kokulu köyümüze davet ediyorum, Isparta’mıza gül bahçelerimizde davet ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Baruş en güzel lavanta bahçesi ve festival koşusunda dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.

Daha sonra festival açılışında bulunanlar lavanta bahçesinden mor renkli balonları gökyüzüne bırakarak festivalin startını verdi. Ardından popüler müzik ve mehteran dinletisi gerçekleştirildi.

Festival açılış töreni kortejle devam etti. Lavanta bahçesinden başlayan kortej Kuyucak köyü içinde son buldu.

Kuyucak köyünde devam eden festival etkinlikleri düzenlenen Türk Halk Müziği konseri ile devam etti.

Lavanta festivali 16-17-18 Temmuz tarihlerinde bir dizi etkinlikle devam edecek.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap