Isparta Turizm Ve Gastronomi Fuarı Açıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Turizm Ve Gastronomi Fuarı Açıldı
Haberin Tarihi: 23.11.2023 15:56:53 - Okunma Sayısı:496 defa okundu.

Gökkubbe Fuar Alanı’ndaki Turizm Fuarı 26 Kasım'a kadar devam edecek.

ISPARTA TURİZM VE GASTRONOMİ FUARI AÇILDI

 

Bu yıl ilk kez düzenlenen Isparta Turizm ve Gastronomi Fuarı açıldı.

Gökkubbe Fuar Alanı’ndaki açılışa Isparta Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, ITSO Başkanı Metin Çelik, konuk büyük elçi, askeri erkan ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan ITSO Başkanı Metin Çelik, “Turizm, hem şehirlerin hem de ülkelerin ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal kalkınması üzerinde önemli etkisi olan bir sektördür. Sağladığı döviz girdisi ile ülkelerin ekonomilerine büyük katkı sağlayan ve sürekli gelişim halinde olan turizm sektörü, ülkelerin önemli bir gelir kaynağı olmuştur. İlimizde turizmin gelişmesi, kaynaklarımızın iyi kullanılması ve turist sayısının artması için tarihi yapılarımızı, kültürel mirasımızı, doğal güzelliklerimizi ve yöresel lezzetlerimizi en iyi şekilde tanıtmamız ve anlatmamız gerektiğine inanıyoruz.

Bugün birincisini düzenlediğimiz Turizm ve Gastronomi Fuarımız; doğa turizmi, kış turizmi, tarım turizmi, karavan turizmi, su sporları, gökyüzü gözlem, kültür turizmi, inanç turizmi, sağlık turizmi gibi ilimizin sahip olduğu kazanımlara ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte sahip olduğu coğrafya ve iklimiyle Isparta’mızda her türlü ürün yetişmektedir. Bölgemizde yetiştirdiğimiz gül, elma, kiraz gibi ürünler yöresel lezzetlerimizde önemli rol oynamış, şerbet, reçel, komposto gibi çeşitli ürünlerin mutfağımızda yer almasına imkan sağlamıştır. Bununla birlikte kabune pilavı, fırın kebabı, sazan dolması, hamırsız, banak, kuyruğu sulu, güllaç, çakal helvası, kesmik baklavası yine ilimizin sahip olduğu başlıca lezzetlerdendir.

Kültürel mirasın zenginliği, bozulmamış doğal ve ekolojik çevrenin varlığı, coğrafi konum olarak iyi bir bölgeye sahip olması, dört mevsim turizme elverişli olması, hizmet maliyetinin uygun olması gibi yönleriyle oldukça avantajlı bir şehir olan Isparta’da ne yazık ki tanıtım eksikliği, gerekli altyapının yeteri kadar gelişmemiş olması, konaklama tesislerinin yetersiz olması ve ulaşım konusunda yaşadığımız sebepler nedeniyle turizm alanında istediğimiz seviyede olduğumuzu söylememiz mümkün değildir.

2022 verilerine göre Antalya 99 milyon 889 bin, Burdur 187 bin 639, Isparta ise 470 bin 518 geceleme sayısına ulaşmıştır. Türkiye'de 237 milyon 689 bin konaklamanın %42'si Antalya tarafından karşılanmıştır.  Türkiye turizm sektörü arzında Isparta, Antalya ve Burdur olarak Batı Akdeniz’in payı %37’dir. Turizm sektörü TR61 Bölgesi’nin en büyük sektörü olup payı %14,5’tir. Turizm sektörü büyüdüğünde, aynı inşaat sektöründe olduğu gibi birçok sektörün canlanmasını sağlamaktadır. Isparta olarak Antalya’nın turizm payından neden daha fazla faydalanmıyoruz? sorusunu kendimize sormalıyız. Turizm değerlerimizi hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtmalı, aynı zamanda altyapımızı da güçlendirmeliyiz. Belirlediğimiz hedeflere ancak bu şekilde ulaşabiliriz.

Fuarların dünya ticaretinde, pazarlama stratejileri arasında oldukça önemli bir yer edindiğini varsayarsak; bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Turizm ve Gastronomi Fuarımız da ileriki yıllarda önce bölgesel sonra uluslararası alana yayılarak ve gelişerek varlığını sürdürecektir. Isparta olarak turizm potansiyelimizin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynayacağını düşündüğümüz fuarımızın yeni açılımlara ve yeni fırsatlara ev sahipliği yapacağına inanıyoruz. 

Valiliğimiz, belediyemiz, üniversitelerimiz, Odamız ve kurumlarımızın paydaşı olduğu Isparta 1. Turizm ve Gastronomi fuarının hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fuarın katılımcı firmalarımız için de verimli geçmesini temenni ediyorum." dedi.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise konuşmasında, “Isparta yöresel ürünlerine sahip çıkan bir ilimiz. Isparta’nın 2 milyon turist hedefinde bu fuar katkı sağlayacaktır.” dedi.

TKDK Başkanı Ahmet Antakyalı da konuşmasında, bu organizasyonun yeni fırsatlara vesile olmasını temenni etti ve bugüne kadar Isparta’ya verdikleri desteklerden bahsetti.

Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu da konuşmasında Isparta'nın zenginliklerini tek bir çatı altında toplayarak, bu değerleri ülkemizin dört bir yanındaki misafirlerimizle buluşturmak ve turizme katkı sağlamak amacıyla böyle bir fuarın düzenlendiğini belirterek şunları söyledi:

"Isparta Belediyemizin de paydaşı olduğu Turizm ve Gastronomi Fuarı'nın bu yıl ilkini gerçekleştiriyoruz.

Bu fuar Isparta'nın zengin kültürel mirası, doğal güzellikleri ve eşsiz gastronomik lezzetleriyle dolu bir şölen olacak.

Bu fuar, sadece Isparta'nın değerlerini tanıtmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel anlamda turizm ve gastronomiye katkı sağlama amacını da güdüyor.

Bu fuar sadece bir şehrin tanıtımı olmanın ötesinde, birçok farklı noktanın bir araya gelerek Türkiye'nin turizm ve gastronomi haritasına yeni bir renk katmasını amaçlıyor. Kısacası bu etkinlik, şehrimizin zenginliklerini keşfetmek isteyenleri, lezzet dolu bir yolculuk ve unutulmaz bir turizm deneyimi bekliyor.

Türkiye’nin belki de dünyanın en iyi pistlerinden birisine sahip kış turizm merkezlerinden birisi Davraz Kayak Merkezi'nden başlayarak, inanç turizmine de ev sahipliği yapan Yalvaç Pisidia Antiocheia’ya, Şarkikarağaç sağlık deposu Kızıldağ’ından,  su sporları merkezi ve karavancıların mekanı Eğirdir Gölümüze, Aksu Zindan Mağarasından, Yenişarbademli doğa, dağcılık ve gökyüzü gözleminin noktası Dedegöl Dağı Melikler Yaylasına, Gölcük Gölünden, Kovada Gölü Milli Parkına, Isparta’mızın gülünden, lavanta tarlalarına kadar birbirinden özel ve eşsiz yerlerin tanıtımına odaklanacağız.

Yine Isparta gastronomisi, zengin tarım ürünleri, geleneksel lezzetler ve özgün tatlarla, yöresel ürünlerin, geleneksel tariflerin kullanımıyla öne çıkan zengin bir lezzet çeşitliliği ve mutfak kültürüne sahiptir.

Elmamızdan, kirazımıza tarım değerlerimiz ile şehrimizin geleneksel düğün yemeği olan helva kabunesine, banağına, hamursuzuna kadar birçok değerimiz de bu fuar kapsamında yer alıyor, bu özgün tatlar ziyaretçilerimizi memnun edecektir.

Amacımız, Isparta'mızın zenginliklerini tek bir çatı altında toplayarak, bu değerleri ülkemizin dört bir yanındaki misafirlerimizle buluşturmak ve turizme katkı sağlamaktır.

Bu vesileyle, az sonra açılışını yapacağımız fuarla misafirlerimizi bu güzel şehrimizin turizm ve gastronomi alanındaki zenginliklerini keşfetmeye davet ediyorum."

Isparta Valisi Aydın Baruş da yaptığı konuşmada Turizm sektörünün önemine bir kez daha değindi ve bu sektörde çeşitliliğin artırılmasına işaret etti ve yöre halkının katılımının gerekliliğine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından fuara katkı sağlayanlara paketleri verildi ve fuar etkinliği başladı.

Gökkubbe Fuar Alanı’ndaki Turizm Fuarı 26 Kasım'a kadar devam edecek.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap