ITB’den İhracata Yönelik Önemli Adım

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ITB’den İhracata Yönelik Önemli Adım
Haberin Tarihi: 11.12.2023 11:42:31 - Okunma Sayısı:437 defa okundu.

İhracatta Yaşanan Sorunlar Masaya Yatırıldı

ITB’den İhracata Yönelik Önemli Adım;

YAŞANAN SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

Isparta Ticaret Borsası (ITB) öncülüğünde elma ve kiraz ihracatının geliştirilmesi için önemli bir toplantı gerçekleştirildi. “İhracatta yaşanan sorun ve çözüm önerileri” başlıklı toplantıda Isparta’nın tarımsal ürünlerinin ihracatında yaşanan problemler ele alındı, çözümü için yol haritası belirlendi.

Isparta Ticaret Borsası salonunda gerçekleşen toplantıya Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ve Hasan Basri Sönmez, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Gülcü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Bayraklı, Ziraat Fakültesi Bahçe bitkileri bölümü öğretim üyesi Doç.Dr.Mehmet Polat ile ilimizde ihracat yapan firmalar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, “Toplanma amacımız; İlimizin tarımda lokomotifi olan Elma ve Kiraz ile ilgili sorunlarımızı, çözüm önerilerini konuşmak için, Isparta bürokrasisinden TBMM’den, Bakanlarımızdan beklentilerimizi dile getirmek için toplanmış bulunmaktayız. Isparta’da 215 bin dekar alanda 1.23 milyon ton seviyesinde elma üretimimiz bulunmaktadır. Türkiye’deki toplam üretim kapasitesi ise 4,8 milyon ton. Türkiye elma üretiminin yüzde 25’i ilimizden karşılanmaktadır. 2022 ihracat verilerimize baktığımız zaman Türkiye’nin elma ihracatı 384 bin ton seviyesinde gerçekleşirken üretime oranı yüzde 8’dir. İlimizde ise 173 bin ton ihracatımız söz olurken, ihracattaki oranımız Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Elmadaki ana sorunumuz üretimde kalite kaybımız olarak söyleyebiliriz.” dedi.

2023’DE KİRAZ İHRACATI YÜZDE 43 ARTTI

Kiraz ihracatına dair verileri de paylaşan Başkan Şahin, “2022 yılında Türkiye kiraz üretimi 656 bin ton iken, Isparta’daki üretimimiz 42 bin ton olarak gerçekleşti. Ülkemiz geçen yıl 58 bin ton ihracat gerçekleştirirken, bu yıl yüzde 43 artışla 83 bin ton kiraz ihracatı gerçekleştirdi. Bunun yüzde 24’ünü Ispartalı ihracatçılarımız yapmaktadır.” diye konuştu.

6 DİLE ISPARTA ELMASI FİLMİ HAZIRLANDI

Isparta elması için yeni Pazarlar keşfetmeleri gerektiğini ifade eden Başkan Şahin, Ağustos ayında elma için coğrafi işaret aldıklarını hatırlatarak. “Isparta Elması filmi 6 dilde hazırlatılarak 27 farklı ülke Ticaret Müşavirliklerinde ve 185 ithalatçı firmaya gönderildi ve çalışmalarımız devam edecek. İhracatçılarımızın da “Isparta Elması”na sahip çıkması gerekmektedir. Yeni Pazar arayışımızda hedef ülkeyi Mısır olarak belirledik. Ancak ihracat ağımızı genişletmek için yine Pazar arayışına devam edeceğiz, çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Toplantı, ihracatçı üyelerimizin yaşadığı sorunlarının çözümü için gerekli bürokratik süreçlerin başlatılması yönünde alınan kararla son buldu.

- ITB Basın

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap