ÇALIŞTAYLAR, MANİFESTOLAR, ÖZEL HÜKÜMLER, DOĞAL SİT, SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA, KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN !!! PEKİ, YA SONUÇ?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ÇALIŞTAYLAR, MANİFESTOLAR, ÖZEL HÜKÜMLER, DOĞAL SİT, SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA, KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN !!! PEKİ, YA SONUÇ?!!!
Haberin Tarihi: 15.2.2024 14:42:51 - Okunma Sayısı:493 defa okundu.

Binay Dikmen yazdı...

ÇALIŞTAYLAR, MANİFESTOLAR, ÖZEL HÜKÜMLER, DOĞAL SİT, SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA, KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN !!! PEKİ, YA SONUÇ?!!!

                                     Binay DİKMEN

                                   İnşaat Yük. Müh.

          Son yıllarda, Eğirdir Gölü’ndeki su seviyesi düşümünde, kuraklığın etkisine ilâveten gölden gerektiğinden fazla su çekiminin de etkisi belirtilerek, gerekli tedbirlerin alınması birçok kez belirtilmişti. 6 Şubat 2019 tarihinde SDÜ’ de yapılan “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ” Çalıştayındaki kapanış oturumunda dile getirilen ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ve yayınlanan SONUÇ BİLDİRGESİ ile yapılması gerekenler maddeler halinde yer almış, bütün bunlar kamuoyu ile de paylaşılarak ilgili tüzel ve gerçek kişilere ulaştırılmıştır.

                       ARADAN (5) YIL GEÇTİ!!! HAYATA GEÇİRİLEN NE OLDU?!!!

 

         Aradan (5) yıl geçti!!! Bu bildirgelerde belirtilen hususların ne ölçüde hayata geçirildiği yetkili / sorumlu makamlar tarafından açıklanmalıdır… Ayrıca; 8 Mayıs 2012’ de yayınlanan “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ”nin maddeleri, 12 yıl geçmesine rağmen geçerliliğe ulaştı mı?!!! Özel Hükümler Ek 3’ de; “HAVZA KORUMA İŞ PROGRAMI” verilmiş ve 2012 – 2020 yılları arasında yapılacak işlemler belirtilmiştir. Ancak, belirtilen işlemlerin çoğu, son tarihten 4 yıl geçmesine rağmen yerine getirilmemiştir!!!

                    

            Yukarıda belirtilen “ÖZEL HÜKÜMER” e ilâveten, Cumhurbaşkanlığı Makamının 2021 tarih, 31356 sayılı Resmi Gazetede; Eğirdir Gölü DOĞAL SİT ALANI ilân edilerek, “KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN” olarak ilân ve tescili yapılarak yayımlanmıştır.

            

            …VE 24 OCAK 2024 TARİHLİ BAKANLIK ONAYLI  KARAR?!!!

 

         Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 24. 01. 2024 tarihinde yayımladığı Bakanlık onaylı 8567011 sayılı “OLUR” u ile yürürlüğe girmiş olan; “EĞİRDİR GÖLÜ DOĞAL SİT ALANI İÇİNDE YER ALAN YERLEŞİM YERLERİNDE YAPILAR İNŞA EDİLEBİLECEK.” Buna göre; Konuttan, tarım ve hayvancılık, eğitim, sağlık, güvenlik tesisi, ibadet yeri, köy konağı, bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi hizmetlere yönelik yapılar yapılabilecektir.”

 

 SON DÜZENLEMEYLE; GÖLÜN KORUMA ALANLARINDA  TARİFLERİ VE BU   ALANLARDA YAPILAMAYACAK İŞLEMLER KALDIRILMIŞ MIDIR?!!!

 

         Eğirdir Gölü Özel Hükümleri’nde, gölün maksimum su kotu olarak belirlenen (919,00 metre) kotundan itibaren, göl çevresinde 30 metre genişlikteki alan; “GÖL YEŞİL KUŞAKLAMA BÖLGESİ”, bu alandan itibaren 270 metrelik bölüm; “GÖL KORUMA ALANI” olarak belirlenmiştir. Bunlara ilâve olarak; “JEOLOJİK TABANLI MUTLAK  KORUMA ALANI”, “KISA MESAFELİ KORUMA ALANI”, “MUTLAK KORUMA ALANI”, “ORTA MESAFELİ KORUMA ALANI” ve “UZUN MESAFELİ KORUMA ALANLARI” da belirtilmiştir. Bu alanlardaki uygulamalar da açıklanmıştır.

          Bunun amacı; EĞİRDİR GÖLÜ’NDEN İÇME SUYU TEMİNİDİR!!!  Son düzenlemeyle, bu alanlardan tarifleri ve bu koruma alanlarında YAPILAMAYACAK İŞLEMLER KALDIRILMIŞ MIDIR?!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap