6. Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Envanter Çalışmalarına Devam Ediyor...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,6. Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Envanter Çalışmalarına Devam Ediyor...
Haberin Tarihi: 22.10.2015 09:18:00 - Okunma Sayısı:2218 defa okundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile Süleyman Demirel Üniversitesi arasında "yaban hayatı envanter çalışmalarının yapılması, türlerin popülasyonlarının belirlenmesi ve izlenmesine ilişkin protokol" çerçevesinde 2015 yılı envanter çalışmaları başladı.

6. Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Envanter Çalışmalarına Devam Ediyor...

 

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile Süleyman Demirel Üniversitesi arasında “yaban hayatı envanter çalışmalarının yapılması, türlerin popülasyonlarının belirlenmesi ve izlenmesine ilişkin protokol” çerçevesinde 2015 yılı envanter çalışmaları başladı.

            Çalışma alanı olarak Isparta ilinde 3 Devlet Avlağı ile Eğirdir Gölü Genel Avlağının izlenmesi ve popülasyon durumu özellikle avına izin verilen türler için yılda 2 kez envanter yapılıyor.  Bu çalışmalar ile av sezonu içerisinde avlanmak üzere verilen kotaların alana olan etkileri ve yaban hayvanlarının avcılıktan etkilenme durumu ortaya konulması amaçlanıyor.

            Bu kapsamda Bölgemizde 2. ve 3. Grup kuşlar (keklik, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, kaz ve ördek türleri…) ile 1. Grup memelilerin (yabani tavşan…. ) avlanma dönemi başlangıcı olan 17.10.2015 tarihinden önce bu türlere ait verilere ulaşılması hedeflenmiş olup, Isparta ilinde bulunan 3 adet devlet avlağında 15-16 Ekim 2015 tarihlerinde envanter çalışmaları yapıldı.

            Çalışmalar üniversitenin yaban hayatı ekolojisi bölümü öğretim görevlileri, öğrencileri, Bölge Müdürlüğü görevlileri ile Isparta Keçiborlu ve Merkez Avcılar Derneğine bağlı avcıların iş birliği ile yapıldı.

            Envanter çalışmalarında hat boyu sayım tekniğinin kullanıldığı, bu çalışmalar yapılırken o alandaki keklik ve tavşanları ortaya çıkarabilecek av köpeklerinden de yararlanıldığı bildirildi. Ülkemizde ilk defa avcıların ve av köpeklerinin envanter çalışmalarında etkin olarak 2 yıldan bu yana kullanıldığı envanterlerde çok önemli verilere ulaşıldığı kaydedildi. Bu veriler doğrultusunda avlak planları yeniden değerlendirilerek, alanda bulunan yaban hayvanlarının optimum yoğunluğa ulaştırılması amaçlanıyor.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap