15:12:27 Vali Erin “Eğirdir’de Hizmet Seferberliği Başladı” 15:05:32 MİLLETVEKİLİ GÖKGÖZ “DOĞALGAZDA FATURA DESTEĞİ DEVAM EDİYOR HİZMETLERİMİZİN TEMİNATI YAPTIKLARIMIZDIR” 14:58:36 AK PARTİ ISPARTA MİLLETVEKİLİ OSMAN ZABUN “EĞİRDİR’E ANA HAT 2026’DA GELİYOR” 14:50:38 TOROSGAZ ISPARTA İL MÜDÜRÜ MEHMET ŞANLI “EĞİRDİR’DE 3.300’ÜN ÜZERİNDE ABONEYE HİZMET VERİYORUZ” 14:44:41 BAŞKAN MUSTAFA ÖZER “ENERJİ ALTYAPIMIZ GÜÇLENDİKÇE İLÇEMİZİN GELECEĞİ DAHA DA AYDINLANACAK” 10:23:51 Isparta’da Hakkında 7 Yıl 1 Ay Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı 10:10:14 ISPARTA’DA KOM EKİPLERİNDEN KAÇAK SİGARA OPERASYONU 10:03:55 YUNUS TİMLERİNDEN UYUŞTURUCU OPERASYONU 09:56:22 IGC BAŞKANI MUSTAFA BAŞ AGF GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞINA SEÇİLDİ 09:45:17 20.Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda İkinci Gün Yoğunluğu 16:54:33 Eğirdir Doğalgaz 3. Etap Açılışı Gerçekleşti 6 Mahalle Doğalgaza Kavuştu 10:24:35 ACILAR ÜLKESİ OLDUK 10:03:23 SAREM Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda Tanıtım Standı Açtı 09:41:20 CEZAEVİ FİRARİSİ YAKALANDI 09:32:38 GÖLLER BÖLGESİ TARIM VE HAYVANCILIK FUARI KAPILARINI AÇTI 18:33:34 AFAD’tan Türk Hava Kurumu Üyelerine Eğitim 13:29:34 IGC Başkanı Mustafa Baş AGF Yönetim Kuruluna Seçildi 12:59:54 Eğirdir Gölü’ne “Can Suyu” Projesinde Çalışmalar Başladı 11:43:00 SEMPOZYUM ÇIKTILARI MASAYA YATIRILDI 10:32:56 ISPARTA’DA KIŞ MEVSİMİ TRAFİK TEDBİRLERİ TOPLANTISI YAPILDI

Eğirdir'deki Camilerimizi Tanıyalım (16)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir'deki Camilerimizi Tanıyalım (16)
Haberin Tarihi: 27.3.2025 11:46:11 - Okunma Sayısı:1669 defa okundu.

ŞEYH BURHANETTİN (YAZLA) CAMİİ

ŞEYH BURHANETTİN (YAZLA) CAMİİ

                                                         

Eğirdir Yazla Mahallesinde bulunan cami iki katlı, kareye yakın dikdörtgen planlı bir yapı olup, duvarları sıvalı olan yapının kırma çatısı kiremit örtülüdür.

Şeyhülislam Berdai ve soyunun türbelerinin bulunduğu camidir. Başlangıçta zaviye içinde bir mescit olarak yapılmıştır. Yılanlıoğlu Şeyh Ali Ağa 1806 yılında bir minare yaptırıp yapıyı genişleterek cami haline getirmiştir. İçinde bir dolapta 100 kadar kitap olduğu, sonradan kaybolduğu nakledilmektedir. Şimdi caminin üzerinde “Burhanettin Camii” yazmaktadır. Caminin şeyh Burhanettin’le ilgisi hakkında bir kaynak bulunmamaktadır.

 Avlu içinde bulunan caminin ön tarafında şadırvan ve hemen camiye bitişik bir tuvalet bulunmaktadır. Duvarları sıvalı ve boyalı olan caminin özgün duvar örgüsünün ahşap hatıllı moloz taş olduğu düşünülmektedir. Kesme taş minaresinin giriş kapısının üzerinde boya ile sonradan yazılmış 1965 tarihi okunmaktadır. Gövdesinde bir bilezik ve çini süslemelerden sonra kirpilerle geçiş yapılan şerefesi ve saç kaplı bir külahı mevcuttur. Kuzey cephesinin merkezinde bulunan ahşap giriş kapısının üzerinde sonradan yerleştirilmiş mermer kitabesinde 1883 tarihi yazılı olan caminin son cemaat mahali bulunmamaktadır.

Alt kat pencereleri dikdörtgen olan caminin üst kat pencerelerinin bazıları kemerlidir. İç mekanda dörder direkten oluşan iki sıra ahşap direk görülmektedir. Ahşap düz tavanlı caminin mihrap bölümü tavana kadar çinilerle kaplanmıştır. Minber ise yapılan boyalar sebebiyle özgünlüğünü yitirmiş olabileceği gibi, son dönemde tamamen yenilenmiş de olabilir. Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 17.01.1975 tarih ve 152 sayılı Genelgesi ile kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.

Son dönemde sıva-boya onarımı gördüğü anlaşılan yapının doğramaları da değiştirilmiştir.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap