EĞİRDİR MAREM'DE 30 KİŞİ İSTİHDAM EDECEK...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR MAREM'DE 30 KİŞİ İSTİHDAM EDECEK...
Haberin Tarihi: 9.11.2015 09:32:00 - Okunma Sayısı:2138 defa okundu.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı araştırma enstitülerinde Toplum Yararı Programı çerçevesinde 7 ay süreyle toplam 1500 kişi istihdam edilecek.

 

EĞİRDİR MAREM'DE 30 KİŞİ İSTİHDAM EDECEK...

 

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı araştırma enstitülerinde Toplum Yararı Programı çerçevesinde 7 ay süreyle toplam 1500 kişi istihdam edilecek. İstihdam edilecek olan 1500 kişiden 30 tanesi Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görev yapacak.

 Enstitü Müdürü İsa EREN tarafından Çalışma ve İş Kurumu Isparta İl Müdürlüğünde imzalan sözleşme ile başvuruya açılan söz konusu programa, 06-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Eğirdir Merkez ve köylerinde ikamet eden vatandaşlarımız cinsiyet ayrımı olmadan Çalışma ve İş Kurumu Isparta İl Müdürlüğü aracılığıyla veya internet üzerinden başvuru yapabileceklerdir. Toplum Yararı Programı çerçevesinde çalışacak olan vatandaşlarımız aşağıda maddeler halinde sıralanan hizmetlerin yürütülmesini sağlayacaktır.  İşe alınacak 30 kişi başvuru yapanlar arasından 17 Kasım 2015 günü saat 10:00’da noter huzurunda yapılacak kura  çekimi ile belirlenecektir. Kurada ismi çıkan kişiler 23 Kasım 2015-15 Haziran 2016 tarihleri arasında MAREM merkez ve serpil işletmesindeki tarım arazilerinde görev yapacaktır.

Enstitü Müdürü İsa EREN konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede; son yıllarda kurumdaki mevcut işçi personelin emekliye ayrıldığını ifade ederek bu noktadan hareketle kurumun işgücü kapasitesinin düştüğünü belirtti. 7 aylık bir süre için dahi olsa 30 kişilik bir istihdamın bir nebze olsun kurumun işgücü kapasitesini artıracağını, sürdürülebilir bir planlama ile söz konusu programın gelecek yıllarda da uygulanabilirliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca araştırma enstitülerinde yaşanan işgücü probleminin çözümüne katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

 

MEYVECİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDE

TYP ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK İŞLER

 

1)Meyve fidanlarının aşılanması: Meyve fidanların aşılanması, aşı bağı ile aşıların bağlanması işleri itina ile tekniğine uygun şekilde yapılacaktır.

 

2)Meyve fidanlarında bakım işleri: Filiz alımı, şaşırtma, herek dikimi, sürgün bağlama, gübreleme, ilaçlama, tohum ekimi, bençlerindeki harcın yeni üretim için değişimi, tepe kesimi ve sulama işleri itina ile tekniğe uygun yapılacaktır.

 

3)Bahçede ot temizliği : İş; çapa, orak, motorlu tırpan v.b. aletlerle kesilerek veya köküyle sökülerek yapılacaktır. Ağaçların gövdelerine kesici aletlerle zarar verilmeyecektir. Bu işi yapan işçi ise ehil olacak ve verilen sürede  işi tamamlayacaktır.

 

4)Meyve bahçesine ilaç atımı: Traktörle çekilen atomizör veya holderle ilaçlama tabancaları marifetiyle yapılacaktır. Ağaçların gövde, dal ve yaprakları kuru yer kalmayacak şekilde yıkanacaktır. İşçi ehil olacak, işin gerektirdiği koruyucu güvenlik malzemesini kendisi temin edecek ve giyecektir.

 

5)Meyve bahçesinde sulama: Araştırma parsellerinde ve seralarında yapılacak her türlü sulama işlemi ilgili personel denetiminde, talep edilen şekilde ve tekniğine uygun şekilde yapılacaktır. Gerektiğinde Traktörle çekilen  su tankerleri ile de sulama yapılacaktır. Ayrıca arazi üzerinde yağmurlama veya damlama sulama sistemi çekilmesi, montajı gibi çalışmalar yapılacaktır.

 

6)Meyve bahçelerinin budanması: Sorumlu mühendis(ler) tarafından verilen talimatlar doğrultusunda meyve ağaçları usulüne uygun budanacaktır.

 

7)Torba, saksı dolumu ve taşıması: Ebatları belli torbalar (tüp) hazırlanan karışım ile doldurulacak, dolu torbalar üretim yerine taşınıp usulüne uygun belli aralık ve mesafelerle düzgün bir şekilde dizilecektir. Ayrıca çelik hazırlanması, plastik kasalara köklendirme ortamı doldurulması, farklı köklendirme ortamlarına çeliklerin dikilmesi, köklendirme ortamındaki bitkilerin bakımı gibi işler de yapılacaktır. Tüplü fidan üretimlerinde tüplere köklü bitkiler dikilecektir.

 

8)Fidan taşınması: Sera içinde standart büyüklüğe gelen meyve fidanları aşı altından tutularak itinalı bir şekilde dış mekandaki gölgelikli alana taşınacak usulüne uygun olarak belli mesafelerde dizilecektir.

 

9)Fidan sökümü, nakliyesi ve hendeklenmesi; Aşılı olarak yetiştirilmiş olan fidanların, parsellerden elle yada traktör yardımı ile sökümü yapılacaktır. Sökümü yapılan fidanlar traktöre takılı römorklara yada diğer yük taşıma araçlarına yüklenerek fidan satış yerlerine ve hendeklere taşınacak ve gerekirse hendeğe gömülecektir. Hendeklenme yada satış aşamasında fidanlar tasniflenecektir.

 

10)Meyve bahçelerinin gübrelenmesi: Azotlu gübreler elle verilen ölçülerde ağaçların taç iz düşüm bölgesine atılacak. Potaslı ve fosforlu gübreler ise verilen ölçülerde taç iz düşüm bölgesine 10-15 cm. toprağa gömülecektir. Fertigasyon ile yapılan gübrelemede ise her parsel için gerekli gübre, gübre tankına koyulmak suretiyle damla sulama ile meyve ağaçlarına verilecektir.

 

11)Meyve hasadı: Hasat esnasında kova, kasa ve makas kullanılacaktır. Meyveler örselenmeden toplanacak ve kasalara usulüne uygun düzgün şekilde dizilip istiflenecektir. Dolu kasalar kamyona yüklenecek ve soğuk hava deposuna götürülecektir.

 

12)Drenaj kanallarının temizlenmesi; Müdürlüğümüz merkez ve serpil işletmesinde yer alan drenaj kanalları iş makinesi, traktör ve diğer alet ekipmanlar (kazma, kürek, bel vs) yardımıyla temizlenecektir.

 

13)Çevre temizliği ve çevre düzenlemesi: Müdürlüğümüz Merkez ve Serpil İşletmesinde yer alan kampüsün çevre temizliğinin yapılması, yerlerin süpürülmesi, yıkanması, yeşil alanların bakımı, çim biçme ve çevre düzenleme çalışmaları kapsamında ağaç dikimi, sökümü, çiçek dikimi ve sökümü gibi iş ve işlemler yapılacaktır.

 

14)Meyve bahçesi tesisi; Yürütülecek olan araştırma veya üretim faaliyeti çerçevesinde uygun dikim mesafeleri kullanılarak tekniğine uygun bahçe tesis edilmesi işidir. Bu çerçevede fidan yerlerinin işaretlenmesi, fidan çukurlarının açılması ve fidanların toprağa dikilmesi çalışmaları yapılacaktır. Ayrıca bodur anaçlarla yapılan bahçe tesislerinde destek sistemi kurulumu yapılacaktır. Destek sistemi demir yada beton direk, galvenizli tel, çimento harcı, blokaj malzemesi gibi malzemeler kullanılarak sistemin araziye sabitlenmesi esasına dayanır.

 

15)Diğer işler: İşlerin yapılmasından sorumlu işçi çavuşu ve mühendis(ler) tarafından, yukarıda sayılan işler dışında gerekli görüldüğü takdirde işçi kurumda yürütülen tarım işleriyle ilgili diğer işlere yönlendirilebilecektir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap