Aydınlık Bireyler Yetiştiren Öğretmenlerimizin Günü Kutlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Aydınlık Bireyler Yetiştiren Öğretmenlerimizin Günü Kutlandı
Haberin Tarihi: 25.11.2015 17:23:00 - Okunma Sayısı:2188 defa okundu.

24 Kasım Öğretmenler Günü Eğirdir'de de muhteşem bir organizasyonla kutlandı.

Aydınlık Bireyler Yetiştiren Öğretmenlerimizin Günü Kutlandı

 

            Millet mekteplerinin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul buyurdukları tarih olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.

            24 Kasım Öğretmenler Günü Eğirdir’de de muhteşem bir organizasyonla kutlandı.

            24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları sabah çelenk töreninin ardından Mustafa Çetinkaya Ortaokulu’nun hazırlamış olduğu özel anma programı ile devam etti.

            Kervansaray Düğün Salonunda saat 14.00’de başlayan  program; Ömrünü vatanına adamış, yüreği milleti ve yurdu için çarpan, milletimizi önce düşman ordularından temizleyen, sonra cehalete, bilgisizliğe karşı savaş açan Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ile karanlığı delerek parıldayan, çevrisini aydınlatırken eriyip biterek hayattan ayrılan saygıdeğer öğretmenlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız söylenildi.

            Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Mustafa Çetinkaya Ortaokulu Müdürü Mustafa Kemal Ata yaptı.

            Ata; “24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlama törenimize hepiniz hoş geldiniz. Öğretmenler Günü’nün önemine değinmeden evvel Öğretmenler Günü’nün tarihçesine değinmek istiyorum. Bu nedenle geçmişi şöyle kısaca bir anımsayalım. Cumhuriyet’in ilanından sonra yepyeni bir yönetim anlayışı ile temelleri atılan yeni devletin en önemli sorunlarından biri de eğitim idi. Türkiye Cumhuriyeti’ni yüksek medeniyetler seviyesine taşımak için okuma-yazmayı kolaylaştırmak, yaymak ve çağdaş eğitim normlarını hızla hayata geçirmek gerekiyordu. Bunun için ilk olarak yeni bir alfabe arayışına girildi. Mustafa Kemal’in emriyle Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) 1927’de araştırmalar yaptı ve aynı yıl Latin harfleri kullanmaya başlandı.

            Mustafa Kemal Atatürk 9 Ağustos 1928 günü İstanbul’da Sarayburnu Parkı’ndaki bir toplantıda harf devrimini müjdeleyerek yeni yazının özelliklerini duyuruyordu. 1 Kasım 1928’de harflerin TBMM’de kabulünün ardından ülkede eğitim seferberliği ilan edildi. Halkın yeni harflere kısa sürede öğrenip daha çok yurttaşın okur-yazar olmasını sağlamak amacıyla yoğun bir çalışma başladı. 1928-1929 döneminde öğretmen, kitap, bina, araç, gereç yokluğuna rağmen 199.534’ü kadın, 397.476’sı erkek olmak üzere toplam 597.010 yetişkine okuma-yazma öğretilmiştir. Her türlü yokluğa rağmen bir yıl gibi bir sürede yaklaşık 600.000 yetişkine okuma-yazma öğretilmesi eğitim tarihimize örnek teşkil edecek bir olaydır.

            Bir taraftan ilköğretimi yaygınlaştırma, diğer taraftan yetişkinlere okuma-yazma çabaları ile 1927’de %11 olan okur-yazarlık oranı 1935’de %20,4’e 1950’de %33,6’ya, 1960’ta ise %39,5’e çıkarılmıştır.

            Bir çok yerde yeni harflerin öğretilmesi için kurslar açıldı. Bunlara Millet Mektepleri denir.

            Atatürk de Millet Mekteplerini yazı tahtasının başına geçerek dersler verdi. Yeni harfleri öğretmek için yurt çapında gezilere çıkan Atatürk ziyaretlerinde okullara da uğrar, sınıflara girer sıralara oturur, ders dinlerdi. Öğrencilere sorular soran Atatürk, öğretmenlerle de konuşur her yerde öğretmenliğin üstün bir meslek olduğunu anlatırdı. Mustafa Kemal Atatürk, eğitim seferberliğindeki bu öncülüğü nedeniyle 24 Kasım 1928 tarihli Millet Mektepleri Talimatnamesi ile ilgili Millet Mektepleri başöğretmenliği unvanını aldı. Atatürk’ün 100. Doğum yıldönümü 1981 yılında da 24 Kasım’ın her yıl “Öğretmenler Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı.

            Başöğretmen Atatürk, yeni Türkiye’nin kuruluşunda öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancındaydı. Çağdaş bir ulus olmak için de eğitimin yaygınlaşması gereğine inanıyordu. Bu şiarı benimseyen öğretmenler de o günden bu güne Başöğretmenlerinin izinde yeni ve yapıcı fikirleriyle sevgi, iyilik güzellik ve doğruluk çizgisinde yeni nesillere örnek oluyor dikkat ve sabırla enerjilerini iyi bir gelecek için harcıyor. Tüm dünyanın bu en zor en şerefli ve en güzel mesleğini icra eden öğretmenlerimizi hiç değilse senede bir gün anarak onların gönlünü almayı unutmayın diyor ve tekrar tüm öğretmenlerimizin bu gününü kutluyorum” dedi.

            Okul Müdürü Mustafa Kemal Ata’nın konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Öğretmenler Günü” mesajı okundu.

            1985 yılından 2015 yılına kadar (30) yıl öğretmenlik görevini yaparak emekli olan Zübeyde Sare Öztürk emekli olan öğretmenler adına duygulu bir konuşma yaptı. Konuşmalarında öğrencilerine anne, abla, arkadaş olduğunu en önemlisi Atatürk çocukları, Atatürk gençleri yetiştirdiğini ifade eden Öztürk konuşmasını “vatanımızın kurtarıcısı ve modern eğitim sistemimizin kurucusu Başöğretmen Atatürk’ün manevi huzurunda saygı ile eğiliyor, bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü yürekten kutluyorum…” sözleriyle tamamladı.

            Emekli olan Zübeyde Sare Öztürk’ün konuşmalarının ardından Mustafa Çetinkaya Okulu Anasınıfı öğrencilerinden Selay Kaygısız, Nursel Candan, Semih Koçkar, Talha Demiröz ve Furkan Yiğit Gezer “Sevgili Öğretmenim” isimli şiiri okudular.

            Daha sonra Adaylığı kalkan öğretmenlerin yemin töreni yapıldı. Adaylığı kalkan öğretmenler; Arzu Kus, Bayram Karahan, Ceylan Ceren, Elif Kaptan Memiş, Mürvet Turan, Nihat Ekener, Önder Oğuz, Salih Kocaöz, Serap Akın ve Yakup Kaya Mustafa Çetinkaya Ortaokulu İngilizce Öğretmenlerinden Şadan Nehir’in nezaretinde meslek yemini ettiler.

            Anasınıfı öğrencilerinden Ahmet Can Karatay, Mustafa Yalçın, Yiğit Çiftçi ve Kenan Uğur “Öğretmenim” isimli şiiri okudular.

            Mesleğe yeni başlayan öğretmenler adına konuşmayı Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğretmeni Arzu Kus yaptı.

            Anasınıfı öğrencileri Livanur Gönel, Muhammed Görgülü, Doruk Gültekin, Kardelen Albir ve Berk Oğul “Başöğretmen Atatürk” isimli şiiri okudular.

            24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama etkinliklerinde Güllü Duman Yeğen yönetiminde hazırlanan “Karanlıktan Aydınlığa” isimli drama izlenildi.

            Okul öğrencilerinden Gizem Boylu “Can Öğretmenim” isimli şiiri, İlayda Onur da “Öğretmen” isimli şiiri okudular.

            Muazzez ve Yaşar Şapçı Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Hilmi Alan “Öğretmen Olmak” isimli yazısını okudu.

            Mustafa Çetinkaya Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Öğretmen” isimli Oratoryo izleyenlerden büyük bir beğeni aldı.

            Endüstri Meslek Lisesi İngilizce Öğretmeni Sibel Ergün “Ben Öğretmen Olmak İstiyorum” isimli şiiri seslendirdi.

            Program 2015 yılında emekli olan öğretmenlerimize Hizmet Şeref Belgeleri ve Şiltlerin takdimi ile devam etti.

            2015 yılında emekli olan öğretmenlerimiz Halil Özçelik ve Derya Çankaya’ya belgelerini Garnizon Komutanı Tümg. Metin Akkaya, Zübeyde Sare Öztürk ve Süleyman Bulucu’nun belgelerini de Belediye Başkanı Ömer Şengöl takdim etti.

            Belediye Başkanı Ömer Şengöl’e teşekkür plaketi takdiminin ardından 2015 yılı 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödül takdimi ve Belediye Başkanlığının öğretmenlere yemek ikramı ile sona erdi.

            Bütün öğretmenlerimizin bu özel gününü bir kez daha kutluyor, emekleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

EMEL TURAN KARTAL

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap