Av. Ali Çetinkaya: "HSYK'nın Yapısı Değişmelidir..."

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Av. Ali Çetinkaya: "HSYK'nın Yapısı Değişmelidir..."
Haberin Tarihi: 24.12.2015 08:59:00 - Okunma Sayısı:2865 defa okundu.

Isparta Barosu Üyesi Avukat Ali Fuat Çetinkaya, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının mutlak surette değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Av. Ali Çetinkaya: “HSYK’nın Yapısı Değişmelidir...”

 

            Isparta Barosu Üyesi Avukat Ali Fuat Çetinkaya, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısının mutlak surette değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

            Çetinkaya, çözüm önerisini şöyle yaptı: “Adalet Bakanı Müsteşarı, HSYK’dan çıkarılmalı. Hâkimler Yüksek Kurulu oluşturulmalı. Savcılar Yüksek Kurulu oluşturulmalı.”

            Avukat Ali Fuat Çetinkaya, Yasama-Yürütme ve Yargı’dan oluşan KUVVETLER AYRILIĞI’nın sağlam temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyledi; Türkiye Cumhuriyeti’nde son yıllarda yaşanan büyük problemlere değindi: “Şu an Hukuk Camiası’nda büyük bir erozyon var. Kuvvetler Ayrılığı ilkesi zedelenmiş durumda. Çözüm, hak ve özgürlükleri garanti altına alan yeni Anayasa’dır.” dedi.

            Yeni Anayasa’nın herkesin fikir ve görüşleri doğrultusunda yazılması gerektiğine dikkat çeken Çetinkaya, özgürlük alanının genişletilmediği sürece daha sıkıntılı bir tablonun oluşacağını savundu. Çetinkaya, 1961 Anayasası’nın özgürlükçü bir sistem üzerine inşa edildiğine atıfta bulunarak “Her kesim, her görüş ve düşünce yeni Anayasa’da yer bulabilmeli. Özgürlükleri garanti altına alınabilmelidir.” diye konuştu.

            Baro Üyesi Avukat Ali Fuat Çetinkaya, 1961 Anayasası’nı anımsattı, özgürlük vurgusu yaptı. Avukat Çetinkaya, “- Yeni Anayasa nasıl olmalıdır?” sorusuna şu maddeler ile karşılık verdi:

            - 1961 Anayasası’nda olduğu gibi toplumun tüm kesitlerine özgürlük sunabilmelidir.

            - Bu özgürlüklerin kullanılmasını belli garantilere bağlamalıdır.

            - Özgürlüklerin kullanılmasını engelleyecek mekanizmalara müdahale edebilecek sistemi olmalıdır.

            - Fikirlerin rahatça icra edilebileceği özgürlük ortamı sağlamalıdır.

            - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ni, “KUVVETLER AYRILIĞI”nı net olarak ortaya koymalıdır.

            - Ticari ve mesleki örgütlere; sivil toplum kuruluşlarına, inisiyatiflere özgürlük sağlamalıdır.

            - Bunların kendilerini net bir şekilde ifade edebilecek alanlar bırakmalıdır.

            - Yeni Anayasa çok kısa bir dönem içerisinde yapılmalıdır.

            Türkiye Cumhuriyeti’nde son dönemlerde Kuvvetler Ayrılığı’nın zedelendiğini; Yasama- Yürütme ve Yargı’nın tek elde birleştiği bir sistem oluşmaya başladığı kuramını ortaya atan Avukat Ali Fuat Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

            “Bunun mahsurlarını hâlâ çekiyoruz. İçerisinde bulunduğumuz Hukuk Camiası’nda büyük bir erozyon var. Problemleri görmek için illa Hukukçu olmanız gerekmez. Dün, belirli mevkilere yükselmiş kişileri yargılayan Hukuk İnsanları’nın şu an Türkiye Cumhuriyeti’nden kaçmak durumunda kaldığını görüyoruz. Her iki durum da özünde vahimdir. Türkiye Cumhuriyeti’nde Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenmiş; Üniversite’de Rektör olmuş; Yükseköğretim Kurulu’nu (YÖK) yönetmiş kişilerin “- örgüt -” kurmakla suçlanabilmesi bir garipliktir.

            Bu yargılamaları yapan Hukuk İnsanları’nın siyasi destek almaları bir garipliktir.  Aynı şekilde bir işlemi yapan Hukuk İnsanı’nın yaptığı işlemden dolayı örgüt kurmakla suçlanması da bir garipliktir. Bunlar bir ucubedir.  Bu düzensizlikten kaynaklanıyor.”

            Hukuk Sistemi’nin siyaset etkisinden temizlenmesi için bir dizi reformlara gereksinim duyulduğunu kaydeden Çetinkaya, bu konu ile ilgili düşüncelerini de şöyle sıraladı: “Türkiye Cumhuriyeti’nde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndaki (HSYK) siyasetin eli tamamen kesilmelidir. Tamamen bir meslek örgütü haline getirilmelidir. Adalet Bakanı HSYK’dan çıkarılmalıdır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı HSYK’dan çıkarılmalıdır. Hâkimler Kurulu oluşturulmalıdır. Savcılar Kurulu oluşturulmalıdır.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap