SDÜ'den Çanakkale Şehitliğine mobil rehber

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SDÜ'den Çanakkale Şehitliğine mobil rehber
Haberin Tarihi: 17.3.2016 09:22:00 - Okunma Sayısı:3559 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi, Çanakkale Zaferi'nin 101'ci yılı nedeniyle android telefonlar için savaşın yaşandığı bölgeyi rehber yardımı almadan gezilebilecek harita ve seslendirmeli yazılım geliştirdi

SDÜ’den Çanakkale Şehitliğine mobil rehber

 

            Süleyman Demirel Üniversitesi, Çanakkale Zaferi’nin 101’nci yılı nedeniyle android telefonlar için savaşın yaşandığı bölgeyi rehber yardımı almadan gezilebilecek harita ve seslendirmeli yazılım geliştirdi

            Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen “Çanakkale Rehberi” adlı mobil uygulama ile Çanakkale Şehitliğini ziyaret eden herkese rehberlik hizmeti sağlanacak.

            Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan ve öğrencileri tarafından 18 aylık süren bir çalışma sonucunda hayata geçirilen proje ile Şehitliği gezen ziyaretçilerin, Çanakkale ruhunu yakından hissederek bölgeden ayrılması hedefleniyor.

            Yarımadadaki 39 farklı nokta hakkında bilgilendirmenin yapıldığı proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kalkan, “Çanakkale şehitliğini ziyaret edenler her geçen gün artırıyor. 2015 yılında 2 milyon yerli 500 bin de yabancı turist şehitliği ziyaret etti. Fakat bu ziyaretçilerin çok az bir kısmı rehberlik hizmeti alıyor. Büyük dilim ise rehberlik hizmeti almadan sadece ellerindeki broşürlerle bu konu hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Rehber desteği almadan yapılan geziler çok etkili geziler değildir. Özellikle orada yaşanan tarihin o ruhun aktarılması noktasında etkili olmuyor” dedi.

            Bu nedenle böyle bir yazılımın ihtiyaç olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kalkan, “Esasında bu çalışmada bu ihtiyaçtan doğan bir uygulama olmuştur. Bizde bölgeye yaptığımız ziyaretlerde bireysel veya toplu geziler için rehberlik yazılımı geliştirdik. TUBİTAK tarafından desteklendi. Sonrasında bilgisayar mühendisleri, tarihçiler ve o bölgede faaliyet gösteren profesyonel rehberlerden destek aldık. Ve yaşanmış olaylar hakkında ansiklopedik derlemeler yapıp seslendirdik. Bu uygulama android için geliştirildi. Ziyaretçiler gitmek istedikleri yerleri harita üzerinden seçip gezebilecekler. Ve onlar için en kısa güzergah yönlendirilecek. GPS üzerinden yapılmaktadır. Bölge uygulama ile gezilebilecek. Ziyaretçiler hedef noktaya ulaştıklarında ise seslendirme hizmetini alabilecekler. Biz bu projeyi Çanakkale Zaferinin 101.’nci yılında hizmete sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap