Isparta ilaç sanayisine hammadde üretebilir

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta ilaç sanayisine hammadde üretebilir
Haberin Tarihi: 5.4.2016 17:01:00 - Okunma Sayısı:2671 defa okundu.

Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın, "Hayalimdeki Isparta" temasıyla 2016'ya giriş yapan Basın Kulübü programında endemik bitki türleri yönünden zengin bir potansiyele sahip Isparta'nın ilaç sanayisine hammadde üretebileceğini savundu.

Isparta ilaç sanayisine hammadde üretebilir

 

            Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın, ‘Hayalimdeki Isparta’ temasıyla 2016’ya giriş yapan Basın Kulübü programında endemik bitki türleri yönünden zengin bir potansiyele sahip Isparta’nın ilaç sanayisine hammadde üretebileceğini savundu.

SEKTÖR BİR ARAYA GELMELİ

            Gargın “Isparta endemik bitki türleri yönünden yüzlerce çeşidi barındıran bir şehir. Sektörün tüm paydaşları bir araya gelerek bu ürünlerin yetiştirilmesiyle ilgili önemli sonuçlar çıkarabilir. Ben iddia ediyorum üzerine yoğunlaşılırsa Isparta’dan ilaç sanayisine hammadde üretilir. Bugün kekik ve çörek otu gibi türler ilaç sanayide aranan türlerdir.

BU BİTKİLER ENDÜSTRİYE

KAZANDIRILABİLİR

            Süleyman Demirel Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre Isparta’da 2 bin ayrı bitki türü bulunuyor. Bunların 406’sını endemik, 78’ini ise tıbbi ve aromatik bitkiler oluşturuyor. Bu da Isparta’nın dünya çapında nadir coğrafyalardan biri olduğunu gösteriyor.” dedi. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusundaki bu zengin potansiyelin endüstriye kazandırılabileceğini vurgulayan Saygın Gargın, “Ben burada ciddi bir gelecek görüyorum” açıklamasında bulundu.

            Kanal 32’nin 7 yıldır devam eden tek televizyon programı Basın Kulübü bu hafta ‘Hayalimdeki Isparta’ projesi kapsamında Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın’ı konuk etti. Eczacılık sektörünün içinde bulunduğu durumu analiz eden Oda Başkanı Gargın, gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un sorularını yanıtladığı programda önemli bir açıklama da yaptı.

2 BİN BİTKİ TÜRÜ VAR

            Isparta’nın ilaç sanayisine hammadde üretebilecek bir pozisyonda olduğuna vurgu yapan Gargın, şehrin endemik bitki türleri yönünden oldukça zengin potansiyel içerdiğini belirterek, “Sektörün tüm paydaşları bir araya gelsin. Bu ürünlerin yetiştiriciliği ile ilgili ciddi sonuçlar alınabilir. Benim hayalimde ilaç sanayisine hammadde üreten bir Isparta modeli var. Bakın, kekik ve çörek otu bugün bu sanayinin en çok aradığı türlerin başında geliyor” diye konuştu.

            Süleyman Demirel Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre Isparta’da 2 bin ayrı bitki türü bulunuyor. Bunların 406’sı endemik, 78’i ise tıbbi ve aromatik bitkiler. Bu da Isparta’nın dünya çapında nadir coğrafyalardan biri olduğunu gösteriyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusundaki bu zengin potansiyelin endüstriye kazandırılabileceğini vurgulayan Saygın Gargın, “Ben burada ciddi bir gelecek görüyorum” açıklamasında bulundu.

ESKİDEN 40 ECZANE

REKORTMEN OLURDU

ŞİMDİ BU SAYI 10’U GEÇMİYOR

            Isparta’da 110 eczanenin bulunduğunu kaydeden Saygın Gargın, Avrupa’da bu rakamın 3500 kişi olduğunu ifade etti. Eczacıların ciddi ekonomik sorunlar yaşadığını da ifade eden Gargın, “5 yıl önce kentte 115 eczane vardı. 5 yıldır ise 110 eczanede sınırlı kalındı.  Eczacılar artık sadece ilaç satarak ayakta kalamıyor. Bakınız geçmişte vergi rekortmenleri açıklandığında o listeye Isparta’dan 40 eczacı girerdi. Şimdi ise bu sayı maalesef 10’u geçmiyor. Bu da ekonomik anlamda sektörün içinde bulunduğu durumu oldukça iyi anlatmaktadır” dedi.

REÇETESİZ ANTİBİYOTİK SATMIYORUZ

            Günümüzde antibiyotiklerin gereksiz kullanımının önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıktığını da ifade eden Gargın, “Sağlık Bakanlığı genelgesi gereği reçetesiz antibiyotik satmıyoruz. Bu ilaçlar sürekli ve bilinçsizce kullanıldığı zaman o direnç geçtikten sonra o ilaç ona fayda etmiyor. Fayda etmediği için de daha yeni ilaçlar veya daha pahalı ilaçlar kullanmak zorunda kalıyoruz ve bu sağlık açısından hiç iyi değil” ifadelerini kullandı. Türkiye’de yazılan reçetelerin yaklaşık % 40’ında Isparta’da ise yüzde 35’de antibiyotik bulunduğuna değinen Gargın “Dünya ortalaması %20 veya %25 civarında yani OECD ülkeleri gelişmiş ülkeler de 5 reçetenin birinde veya bir buçuğunda antibiyotik var. Biz de bu rakam 2, 2.50’lere gelmiş durumda. Mevcut kullanmış olduğumuz antibiyotiklerin artık işe yaramaz olmasına yol açıyor” dedi.

İNTERNETTEN ÜRÜN ALMAYIN

            Yaz aylarına yaklaştığımız şu dönemlerde, internetten satılan zayıflama ilaçlarının hiçbir zaman faydalı olmayacağına da işaret eden Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın “İnternetten satılan ürünleri vatandaşlarımız almasınlar. Mutlaka bir hekime gitsinler. Sonra da eczaneye gelip ürünlerini oradan temin etsinler” çağrısında bulundu. Gargın, “Zayıflama yolunu seçer iken internetten temin edilen gıda takviyeleri ile zayıflama yoluna gidiyorlar. Bu başvurulan yolda ölümle bile karşılaşılabiliyor. Bir hastalık veya bir rahatsızlığınız var ise mutlaka hekime veya eczacıya danışın. Bu zayıflamakta olabilir, cinsel fonksiyonda olabilir, başka bir şey de olabilir. Bundan çekinecek bir şey yok. Daha sonra o uzman bunun eğitimini almış eczacı nasıl adlandırırsanız veya diyetisyen de olabilir. Sizi aldığı eğitimle birlikte doğru yönlendirerek sizin eksikliğinizi veya rahatsızlığınızı neyiniz var ise elinden geleni yapacaktır” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap