"ELMA HÜKÜMDARLIĞI EĞİRDİR" MASALIMSI / ÖYKÜ KİTABI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"ELMA HÜKÜMDARLIĞI EĞİRDİR" MASALIMSI / ÖYKÜ KİTABI
Haberin Tarihi: 2.5.2016 17:23:00 - Okunma Sayısı:1447 defa okundu.

“ELMA HÜKÜMDARLIĞI EĞİRDİR” MASALIMSI / ÖYKÜ KİTABI

 

EĞİRDİR’İN ELMA ORMANI İLE KASNAK MEŞESİ

ORMANINI TANITIRKEN,

ORMAN EKOSİSTEMİNDEKİ FLORA VE

FAUNA PAYDAŞLARINI KONUŞTURARAK,

TOPRAĞI/ SUYU / HAVAYI KİRLETEN

BÜYÜKLERE MASALLA DERS VERİYOR!!!

            Bu haber/Yorum formatındaki yazımıza başlarken, masal/öykü karışımı bu güzel eserin yazarı Görkem  ÇAKIN  kardeşimizi ve bu yapıtı Eğirdir’in kültür yaşamına kazandıran Eğirdir Belediye Başkanımız Ömer ŞENGÖL’ü öncelikle ve içtenlikle kutluyorum…

***

            Eğirdir’in 2016 – 2023 Kırsal Kalkınma Planının koordinatörlüğünü yapan ve planın hazırlanmasında büyük emeği geçen Görkem kardeşimizle, söz konusu planın, Eğirdir’de bir Panelle masaya yatırılması sürecinde tanışmıştık… İşte o zaman, bu kitabın son aşamaya geldiğinden söz etmişti Görkem.

***

            Bugün saat 11.30’ da kapı zili çaldı. Gelen PTT Kargo elamanı: “Zeki TARHAN?”  -Evet benim. “Bir kitabınız var, Görkem ÇAKIN’DAN”

            …Ve sevinçle açıyordum zarfı. İki kitap, bir imzalı diğeri imzasız. “Sayın Zeki TARHAN’a saygılarımla”  diye imzalamış Görkem kardeşimiz. İnanın, 89 sayfalık kitabın bir solukta 27 sayfasını okudum, sanki kitabın tamamını okumuş gibi oldum… Elbette ki geri kalanını da okuyacaktım… Ama, bir an evvel kitabın kritiğini yapmaya başlayayım ve kamuoyu ile paylaşayım diye bilgisayarımın başına geçerek klavye’nin tuşlarına basıyordum… Bu arada da Görkem’i cep’ ten arayarak, “ Masal kahramanı Uğur Böceği sen misin?” diye soruyordum. Ve “Evet” yanıtını alıyor, sonra kendisini tebrik ederek, şu anda kitabın kritiğini yapmakta olduğumu söylüyordum… O da, teşekkür ederek, memnuniyetini belirtiyordu…

***

            Kitap; bir masal, bir öykü kitabı. Roman akıcılığında kaleme alınmış. Çocuklara/gençlere yönelik olsa da, aslında küçüklerden çok, büyüklerin okuması gereken bir yapıt “ELMA HÜKÜMDARLIĞI EĞİRDİR.”  Kitabın ismini çok beğenmiştim. Nede olsa EĞİRDİR, Elmanın başkenti değil miydi?!!!

            Eğirdir’in “ELMA ORMANI” Boğaz Ova; Eğirdir’in Endemik Orman örtüsü; Kasnak Meşesi Ormanı, masal kahramanları ile ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi… Orman ekosisteminin korunması/kollanması konusunda kimler vazifelendirilmiş?!!! KOCA KASNAK ; ekosistemdeki tüm flora ve faunaya nasıl kol/ kanat germiş?!!! Boğaz Ova “ELMA ORMANI”  zirai ilaçlarla nasıl zehirlenmiş?!!! Ve son tahlilde; “GÖL EKOSİSTEMİ”nin ekolojik dengesinin bozulma sürecinde, sözünü ettiğimiz ekosistemin sakinleri nasıl bir dayanışma içine girmişler?!!!

                                                         ***

       …Ve iyiler!!!! Ve kötüler!!! Masal kahramanları eliyle verilen mücadeleler… Bir savaş bu!!! Tıpkı; Kasnak Ormanının korunması yolunda, Yukarı Gökdere halkının yaptığı silahlı mücadeleyi andırıyor bu masal kahramanlarının yaptığı mücadele… Kitabı okuyunca anlayacaksınız: Kötü MISTIK  beyi, Halil ÜSTÜN’ün Kasnak Ormanında APOLLO KELEBEKLERİ ile karşılaşmaları ve onlardan yardım istemeleri… KOCA KASNAK!!!

       “…Artık iki dünya vardı: Biri aşırı ve bilinçsiz tarımsal ilaçlarla zengin MISTIK beyin Elma Hükümdarlığı, diğeri ise; Apollo’suz KASNAK MEŞESİ ORMANI!!!”

     Kitaptaki masal kahramanı “PAN”ı karakter olarak çok beğeneceksiniz…

            Eee, daha fazlasını hemen söylemeyeyim canım.

       KİTAP KRİTİĞİNE DEVAM…

       BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap