EĞİRDİR SİVRİSİ GENÇLİK TIRMANIŞI DÜZENLENİYOR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR SİVRİSİ GENÇLİK TIRMANIŞI DÜZENLENİYOR
Haberin Tarihi: 6.5.2016 16:13:00 - Okunma Sayısı:1584 defa okundu.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri doğrultusunda "Gençlik Haftası" nedeniyle Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünce doğa harikası görünümüne sahip 1730 m. Yüksekliğindeki Sivri Dağına tırmanış düzenlenecek.

EĞİRDİR SİVRİSİ GENÇLİK TIRMANIŞI DÜZENLENİYOR

             19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri doğrultusunda “Gençlik Haftası” nedeniyle Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünce doğa harikası görünümüne sahip 1730 m. yüksekliğindeki Sivri Dağı'na tırmanış düzenlenecek.

            Eğirdir Belediye Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenecek etkinlik 17 Mayıs 2016 Salı günü saat 13.30’da başlayacak. Tırmanışa tüm halkımızın davetli olduğu bildirildi.
            Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “Gençlik Haftası etkinleri doğrultusunda Eğirdir Belediye Başkanlığı destekleri ile 17 Mayıs 2016 Salı günü saat 13.30’da Eğirdir Belediyesi araçlarıyla Belediye önünden kalkacak araçlarla Camii Yayla yolu güzergahından Eğirdir Sivri Dağı'na tırmanış düzenlenecektir. Tırmanışa katılacak öğrenci grup sayılarının katılacak kişilerin Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü'ne 13 Mayıs 2016 tarihi mesai bitimine kadar bildirmeleri gerekmektedir.
 

                        Eğirdir Sivrisi Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan 1730 metre yüksekliğe sahip manzarasıyla dikkatleri üzerine çeken bir tepedir. Hem askeri bölgede hem de Akpınar Köyü yamacından tırmanış imkanları sunan Sivri tepe dağcıların sıkça ziyaret ettiği yerlerden birisidir. Her ne kadar kolay tırmanılabilecek bir görüntüsü olsa da gerekli ekipmanların olması gerekmektedir.

Tırmanışa katılacak sporcu, genç ve halkımızın dikkat etmesi gerek tırmanış yönergesi ekte belirtilmiştir.

            Tırmanışa katılmak isteyenlerin uyması gereken kurallar şunlar:

            1- Ayak bileklerini sıkı tutacak bir ayakkabının olması tercih nedenidir. Ayakkabılar yürüyüşler için neredeyse en önemli aksesuardır. Uzun süren yolda onları kullanarak geçtiğimizi unutmadan, gösteriş için değil ayak sağlığı için yapılmalıdır. Bu nedenle altı düz olan spor ayakkabılar kişiyi toprak ve düz arazide kayma tehlikesiyle baş başa bıraktığı için tercih edilmemektedir.

            2- Gerekli malzemeleri taşımak amacıyla bir sırt  çantasına sahip olmak. Tırmanış süresince tüketeceğiniz yiyecek, sıvılar ve yedek eşyalarınızı taşımanız amacıyla sırt çantası bulundurulması tavsiye edilir.

            3- Yürüyüşlerde insan vücudu sürekli enerji ve sıvı kaybına uğrar. Bu nedenle tırmanışa geleceklerin sabah kahvaltısını kesinlikle yapmış olmaları, yanlarında da en az 1.5 litre su ile bir öğünde tüketeceği pratik, fazla ağırlık yapmayacak yiyecekler getirmesi gerekmektedir. Ayrıca kaybedilen enerjiyi koruyabilmek adına bir miktar kuruyemiş tarzı yiyecekler bulundurmak faydalı olacaktır.

            4- Havaların sıcak olması nedeniyle, bireylerde, güneş çarpmalarının önüne geçmeleri için şapka vb. aksesuarın bulunması sağlık için gerekli olmaktadır. Unutmayın bu tarz tırmanışlar başkalarına gösteriş için yapılmaz. Başkalarının gözündeki imajınız zedelenir diye sizi güzel gösterecek, fakat o ortamda asla faydası olmayacak kıyafetlerin kullanılması asla kabul edilebilir bir tutum değildir. Ayrıca tırmanışçıların güneşin etkilerini azaltmak için güneş kremi bulundurmaları tavsiye edilir.

            5- Doğada bulunmak disiplinin ta kendisidir. En ufak dikkatsizlikler ölümlü sonuçlara yol açabilmekte, dikkatli olunmayan durumlarda dağcılar sakatlıklarla karşı karşıya kalabilmektedir. Yürüyüşe katılan kişi sayısına bağlı olarak en az 1 öncü (yürüyüşte en önde bulunan tecrübeli kişi) ve bir artçı (yürüyüşün en arkasında duran ve sürekli telsiz aracılığıyla öncüyle irtibatta olan tecrübeli kişi) bulunmaktadır. Yürüyüş kurallarına göre asla öncünün önüne geçilmez, artçının arkasında kalınmaz. Herhangi bir acil durumda artçıya haber verilir.

            6- Her dağcı aynı zamanda birer çevre gönüllüsüdür. Asla yürüdüğü, tırmandığı çevreyi kirletmez, kirletmek isteyenlere de müdahale edilir. Yediği yemeğin kabını, atıklarını asla doğada bırakmaz, çantasına koyar ve şehir merkezinde o çantasını boşaltır. Ayrıca çiçeklerin koparılması, dallarının kırılması vb. olaylar kesinlikle bir dağcıya yakışmayacak hareketlerdir. Çünkü o çiçekler yerlerinde güzeldir. Unutmayın bu yürüyüş ve tırmanışlarda doğaya en az yani minimumda hasar vermemiz lazım. Hatta tek bir hizada yürümek bile bunun içindir.

            7- Yürüyüş ve tırmanışlardaki en güzel anlardan birisi doğayı çıplak görmek ve onu seyredebilmektir. Ayrıca bu anları belgelemek de dağcıların en büyük mutluluklarından birisidir. Bunun için yanınızda, size fazla yük yapmayacak bir fotoğraf makinesi bulundurmalısınız.

            Huzurlu ve sağlıklı yürüyüşlerde kendimizi dinç, doğayı sevgiyle kucaklayalım"

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap