HACI 0MAR'I, BASIN KULÜBÜNDE DİNLERKEN...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HACI 0MAR'I, BASIN KULÜBÜNDE DİNLERKEN...
Haberin Tarihi: 23.6.2016 09:43:00 - Okunma Sayısı:1233 defa okundu.

HACI 0MAR’I, BASIN KULÜBÜNDE DİNLERKEN…

 

TURPUN BÜYÜĞÜ HEYBEDE!!!

 

…VE İŞTE SAKİN / YAVAŞ ŞEHİR EĞİRDİR

 

…Evet, aynen öyle diyordu Hacı OMAR. “TURPUN BÜYÜĞÜ HEYBEDE!!!”  Heybede olan; SAKİN /YAVAŞ ŞEHİR EĞİRDİR idi. Reis, Sakin/Yavaş şehiri anlatırken; Doğal Çevre ve sosyal ilişkilerin önemini vurguluyor, Sakin Şehir’le ilgili bir “BİRLİK” in olduğundan söz ederek, SALYANGOZ ARMASI  ve bir PAYE’nin verileceğini dile getiriyordu…

                           ***

     “ELMA HÜKÜMDARLIĞI EĞİRDİR” Kitabının yazarı Görkem ÇAKIN’a, Eğirdir’in “SAKİN / YAVAŞ ŞEHİR olmasında, koordinasyonun (=eşgüdüm) sağlanması ve de Eğirdir Belediyesi adına, idari eylem ve işlemleri yürüterek yardımcı olmasını istediklerini belirten Başkan ŞENGÖL, çocuklara ve gençlere yazın belli olanaklar sağlanacağını, Eğirdir ve Kırsalında ELMA BİRLİĞİ / ELMA KOOPERATİFLERİ gibi örgütlenmelerin olduğunu, Rapor hazırlayıp İtalya’ daki Genel Merkeze bildireceklerini ve umutlu olduklarını söylüyordu… Ve bakın SAKİN / YAVAŞ ŞEHİR EĞİRDİR için, daha neler diyordu Hacı OMAR:

“… Eğirdir’ e gelip alan çalışması yapan heyet, Eğirdir’ i beklediklerinden daha iyi bulduklarını ifade ettiler… (5) Yıldızlı Otel aramayın, DOĞA İLA BAŞBAŞA KALIN dediler… SAKİN / YAVAŞ ŞEHİR olmak için, adaylık kriterlerini Biz, fazlasıyla tamamladık…”

                            ***

Geçtiğimiz günlerde Cittaslow Türkiye Bilim Komitesi, Eğirdir’in üyeliğine onay verdi. Böylece Türkiye’nin 12 Cittaslow kenti olabilmesi ile ilgili karar, Haziran ve Eylül ayları içerisinde Türkiye ve İtalya’da yapılacak Cittaslow genel Kurulu toplantısında resmen açıklanacak.

                             ***

Cittaslow , slow city, yavaş şehir, sakin şehir … Bunlar ile ne anlatmak istiyoruz? İlk kez duyanlar için kısa bir açıklama yapalım. Belki siz de yaşam tarzını biraz yavaşlatmaya ya da sakinleştirmeye karar verirsiniz.

Cittaslow ismini İtalyanca şehir anlamına gelen “citta” ve İngilizce yavaş anlamına gelen “slow” kelimelerinden alıyor. Türkçeye “sakin şehir” yada yavaş şehir olarak giren bu şehir hareketi İtalya’da 1999 yılında, ilk sakin şehir seçilen Chianti ile başlıyor. Bu hareketin temelinde büyük yerleşimlerin kaotik ve baş döndürücü yaşantısına alternatif olarak sakin bir yaşam biçiminin inşa edildiği, kentin kültürel ve doğal mirasının sahiplenildiği, küreselleşen dünya karşısında kentin yerel kimliğinin korunduğu, fastfood yemek tarzı, restoran zincirleri yerine yerel gıda üretiminin desteklendiği şehirler ağı oluşturmak yatıyor.

                                                 ***

Şimdi isterseniz biraz yavaş şehrin kaynağı olan “slow food” “yavaş yemek” hareketinden bahsedelim:

1986’da Roma’daki İspanyol merdivenlerinde yapılan McDonal’s açılışının “Carlo Petrini” önderliğindeki grup tarafından tabaklar dolusu İtalyan Makarnası fırlatarak protesto edilmesiyle başlamıştır. Çünkü “Meydan estetiği bozulacaktı” ve “Yemek yeme, öyle abur cuburla doymak ve o hızla tüketmek” değildi. O andan itibaren daha yavaş ve anlamlı akmaya başlayan zaman, adına fastfood’a tepki olarak “Slow food-Yavaş yemek” denilen ve doğaçlama şekillenen karşı hareket ile giderek yaygınlaştı ve ilerleyen yıllarda yalnızca gıda üzerine değil, yaşam, yolculuk, eğitim, okuma, para ve başka alanlarda da ortak bir “Yavaşlık” felsefesinden beslenen bir akım halini almıştır.

                                                   ***

Cittaslow ağı; küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini, yaşam tarzını standartlaşmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırılmasını engellemek için “Slow Food” hareketinden çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir. Cittaslow, şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri, bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleridir. Şehrin dokusunun, renginin müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve şehri ziyaret eden zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır. Yerel zanaatları, tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildikleri kavramlar olmaktan çıkarmak için bunları çocuklarımızla ve misafirlerimizle paylaşmaktır. Cittaslow birliğine üye olan kentlerde çevreye ve insana zararlı olmayan temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı teşvik edilmektedir.

                                                 ***

Cittaslow için aday olan kentler, sadece geleneksel sanatları ve el işlerini değil; ürünleri ayırt edicilik yaratan ve bölgenin kimliğini yansıtan modern sanayinin de desteklenmesini taahhüt eder. Ayrıca var olan çevrenin korunması, ağaç dikimi, daha fazla yeşil alan oluşturulması, bisiklet ve yaya yollarının arttırılması, ışıklı panoların kaldırılması, otomobil alarmlarının yasaklanması, gürültü, ışık ve hava kirliliğinin azaltılması, alternatif enerji kaynaklarının kullanımının desteklenmesi, toplu taşımanın geliştirilmesi, yeni yapılarda çevreye dost mimarinin benimsenmesi de vardır.

Cittaslow’a katılmak için başvuran bir herhangi bir şehir bir çok farklı kriteri sağlamak zorundadır. Kriterler 6 ana başlık altında toplanabilir.

*Çevre politikaları

*Altyapı politikaları

*Kentsel doku kalitesinin artırılması

*Konukseverlik

*Yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi

* Cittaslow bilinci ve iletişim.

                                    

                                                         ***

Yukarıda sıralanan ana başlıkların daha detaylı olarak incelenmesine ve Eğirdir’in bu kriterleri ne şekilde sağladığı/sağlayacağı konularına ileriki tarihlerde yayımlanacak olan yazılarımızda değineceğiz.

“Sakin / Yavaş Şehir Eğirdir” başlıklı bu günkü yazımız için, yararlandığım ve okuyuculara tavsiye edeceğim kitapların isimlerini burada paylaşmayı da uygun görüyorum. Umarım ilginizi çeker.

Sakin, huzurlu ve kaliteli bir yaşam sürmeniz dileği ile.

Okumanız için tavsiyeler:

1-Sürdürülebilirlik ve Şehir Pazarlaması Ekseninde Yavaş Şehir

(Doç Dr. Mete SEZGİN, Yrd. Doç. Dr. Şafak ÜNÜVAR-Çizgi Kitapevi Aralık 2011)

2- Bu Şehirler Çok Sakin (Atlas Dergisi Ekim 2015 Sayısı Eki)

3-Slow Food Devrimi (Carlo Petrini, Gigi Padovani-Sürdürülebilir Yaşam Kitapları Haziran 2012)

4- Yavaş Hareketi ( H. Rıdvan YURTSEVEN, Ozan KAYA, Serhat HARMAN – Detay Yayıncılık – Mart 2010 )

 

             DEVAM EDECEK…

             BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap