ESÜF?nin 35. Yaşının; Gerçek, Traji- komik hikayesi!...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ESÜF?nin  35. Yaşının; Gerçek, Traji- komik  hikayesi!...
Haberin Tarihi: 20.7.2016 09:43:00 - Okunma Sayısı:2672 defa okundu.

ESÜF’nin  35. Yaşının; Gerçek, Traji- komik  hikayesi!...

 

EĞİRDİR’İ ADINI TAŞIR! YASA; EĞİRDİR DE EĞİTİM VERİR DER! ISPARTA’DADIR ve  35. YAŞINI KUTLAR…!!!

 

            20 Temmuz 1982; Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin temellerinin atıldığı gündür. Isparta’da Üniversite yok..  Eğirdir’e; 0Akdeniz Üniversitesi Isparta Mühendislik Fakültesine (IMF) bağlı Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu (ESÜYO) açılır. Hala; Fakültesi olan kaç ilçe var?    

            Sonrası; Eğirdir için en sevinçli ve heyecanlı günlerdir. Yerel yönetimlerin, derneklerin ve halkın katılımlarıyla daha okul Eğirdir’e gelmeden okul yeri olarak; Yazla’dak eski Hükümet binası onarılır, yanına ek derslik binası yapılır. Öğrenci Yurdu için; Eski Ziraat Meslek Lisesi; öğretim elamanlarına lojman olarak Eğirdir Belediyesi ait iki bina tahsis edilir.

            ESÜYO; IMF bünyesinde kaldıkça ilerisi için düşünülen Eğirdir Üniversitesi’nin adımları atılamayacaktı. Çünkü fakülte içinde fakülte olmazdı. Mühendislik fakültesine bağlı kalınmış olsaydı, oranın bir bölümü olunurdu. O nedenle IMF’nin bünyesinden ayrılmamız gerekiyor diyordu okul yönetimi.  Tüm yurtta itibar gören ve tercih edilen ESÜYO (yıllarca, Türkiye’deki  10 bölüm arasında daima Ankara ve İzmir’deki SÜYO okullarıyla sıralamalar da ilk üç sırada yer almıştır ÖSYM), Fakülte olmayı kafasına koymuştu ve 18 Haziran 1987  tarihinde IMF’den  ayrılarak doğrudan, Akdeniz Üniversitesi’ne bağlandı ve lisans- yüksek lisans - doktora eğitimine başladı.

FAKÜLTE’Yİ;

ANTALYA  İSTER;

BURDUR İSTER,

ISPARTA İSTER,

EĞİRDİR İSTEMEZ!!!

            Antalya; deniz kenarında yer vererek, ESÜYO Antalya’ya taşınmasını istedi. Gidelim mi! Okul yönetimi, çok mücadele verdi önce fakülte dedi. Antalya’ya taşınma teklifine adeta  direndi! Okul Eğirdir’de kaldı ve 13 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayıl kanunla kurulan Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlanarak Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi (ESÜF) adını aldı.

            Burdur ili de Üniversite kurmak istiyordu. Bunun koşulu da; 3 fakültesinin olmasıydı. Akdeniz’e bağlı Veterinerlik ve SDܒye bağlı Eğitim Fakültesi vardı. 1994’de TBMM’nde Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin Burdur’a taşınması gündemdeydi. Koşuşturmalar… ESÜF adının önündeki Eğirdir olması ve Eğirdir’de eğitim verir maddesi var, yasal olarak  taşınmaya engeldi-taşıyamazsınız diye yerel; tepki-mücadele verilince;  Burdur’a taşınması engellendi. Bu nedenle, FAKÜLTE olması da, önünde isminin bulunması çok önemli de!  Niye Isparta’ya taşındı? Fakülte her yer için kıymetlidir, sahiplenmez isen kaparlar! ”Kaptılar”

            Isparta da istiyordu Fakülteyi. “Oyunu verirsenin” birinci vaadiydi  taşımak. 1995 sonrası da  ESÜF’nin Isparta’ya taşınması yıllarca gündemde kaldı. Fakültenin taşınmaması için başta yerel yönetimler olmak üzere gayret gösterildi. Başarılı da olundu. “Başka yöntemler denendi; önce  1. sınıfları taşı, Isparta’da kampüste yerimiz olsun, girişimleri. Eğirdir’e de derse gelinir. Eğirdir’deki yerimizi  boşaltmıyoruz ki…!!! Havuzlar var… var… var!!!


    Görüşmeler ve...

 “Eğirdir Belediyesinin üstün gayretleri- okul ve Rektörlüğünün gücüyle-   anlaşmalarıyla!” ESÜF; Eylül 2012’de  Isparta’ya taşındı. Yasa mı? Hallederiz…! Tasa mı? Okuldaki odalar boşaltıldı… Fakülte resmen taşındı Isparta’ya … Ses yok….!    

            Ben gitmedim!...

            Yasada  “Fakülte, Eğirdir de eğitim verir” der. Adı Eğirdir Isparta da işi ne? Neden? Olağan üstü durum yok, bina yıkılmadı! Ben gitmem… odamı boşaltmam dedim!!!  Ses çıkaran olmadı… Ben kaldım Eğirdir’de!!!! Yeni gelenler “hocam oda bize lazım boşaltın…” boşaltmam… aylar geçti… davalık… Sonuç mu? Her ne kadar “her devrin adamları -yal… Eğirdir bezirganları- egolarını daima  Eğirdir sevdasının önünde götürenler, her devirde her koşulda güçten yana olanlar.. güç soy…”; bu günde olduğu gibi, bana “had – dışlama” vb. hayalleriyle kişisel-mesleki saldırı ve iftiralar atsa da, rektörlük ve akademik toplantılarda ne mücadeleler verildiğini bilseler, sorsalar, anlamak isteseler… “birazcık … varsa, utanırlar”  da. Ama onlarda hep onların yanındaydı... Bakmayın söylemlerine, sizler de tanıksınız!  Neyse! ESÜF’nin Eğirdir’de kalması için bu “direniş”-“kayıplar” benim onurla taşıyacağım; “EĞİRDİR Madalyam” oldu.  “Takarken çok kişi vardı!” Kim mi verdi…

   Bu gün 20 Temmuz 2016… Hatırladınız mı?  “Sizin, evladınız”…. Ne zorluk, ne mücadelelerle ve büyük emeklerle Eğirdir’e getirilen-büyütülen ESÜF Isparta’da ve 35 yaşında biliyor musunuz?  Yasalara rağmen sahiplenilmediği, sanki Eğirdir’de Su Ürünleri Fakültesi yokmuş gibi davranılan, aramadığınız.. Yok hükmüne vardığınız…! ESÜF Isparta’da, 35. yaşını kutluyor….!!!  “Davetli misiniz? Eğirdir’de  fakülte var mıydı?  Bari nice yıllar dileyiniz.  “Verin Fakültemi” deyiniz…!!!

            Yarın: Hani verdiğin sözler? Bu böyle olmaz!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap