ESÜF?nin 35. Yaşının; Gerçek, Traji- komik hikayesi!... (2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ESÜF?nin  35. Yaşının; Gerçek, Traji- komik  hikayesi!... (2)
Haberin Tarihi: 21.7.2016 09:33:00 - Okunma Sayısı:1846 defa okundu.

ESÜF’nin  35. Yaşının; Gerçek, Traji- komik  hikayesi!... (2)

 

35 . YAŞINDA! EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ; EĞİRDİR’DE OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLMİYOR DEDİNİZ, ISPARTA’YA TAŞIDINIZ, KARŞILIKSIZ BURS ve İŞ GARANTİSİ DE VERDİNİZ,  HİÇ TERCİH YOK!!!

 

Öğrenciyi kazanç kapısı olarak görmek! Çok büyük yanlıştır. Fakülte “para getirmiyor!” bakışıyla, Eğirdir Su ürünleri Fakültesi, daha çok “para getireceği!”  vaat edilen Yüksekokulla değişildi. “Biz kazançlıyız edasında…  Sevinçle bayram havasıyla zaferle duyurdu yetkililer! Fakülteyi; “değişince”! Neler kaybettiklerini düşünmeden, bilmeden…,

      Üzülmeyin! Öğrencisi yok! Sonra, Eğirdir’e Yabancı Dille Eğitim Yapan Tıp Fakültesi açılacak denildi… 6-7 yıldır ne ses ne iz var açılacak olan Tıp Fakültesinden …  Peki; öğrencisi olmayan fakülte için; ‘oyunuzu verirseniz taşırım’ vaatleri vardı, Eğirdir’e “yüktü”, Isparta’ya niye yük ettin!… Demezler mi?  Bitmedi; Eğirdir’e BUTİK ÜNİVERSİTE denildi… Ne oldu? Biraz düşünelim ESÜF’ü götürmek için yaşananları… Gerçekleri;

Öncelikle bizim bazı ”yöneticilerimizin ve bazı insanlarımızın” Üniversite ne Yüksekokul ne Fakülte ne - sırasını-  iyi bilip, öyle davranmaları- istemeleri gerekir kanısındayım. Eğirdir’e Meslek Yüksek Okulunun bir bölümü  açılıyor, “Eğirdir’e Üniversite geldi deniliyor”!!! 

             ÜNİVERSİTE=

            1. FAKÜLTELER: Eğirdir Su Ürünleri Fak. TIP Fak.

            2.ENSTİTÜLER: Fen Bilimleri;

            3.YÜKSEK OKULLAR:  Eğirdir Turizm ve Otelcilik Y.O.

            4. MESLEKYÜKSEK OKULLARI: Eğirdir MYO 

            EĞİRDİR’DE FAKÜLTE OLMAZ DİYENLER… OKULUN EĞİRDİR’DE OLMASI TERCİH EDİLMEMESİNİN NEDENİ DEĞİLMİŞ! İSPATLANDI… NE DERSİNİZ?

    Başta YÖK ve yönetimlerin yanlış uygulamalar ( öğ.sayı artış-yaz ok.-2. Öğretim vb.) bir çok fakülte de  olduğu gibi  ESÜF’e  öğrenci tercih azalınca; taşınmak için sebep bulanlar öncelikle, Eğirdir’in  küçük bir yer olduğundan dolayı tercih edilmediğini, Isparta’ya taşınınca,  tercihin çok olacağını savundular… Hayır dedik. Isparta’ya taşındı. Yine tercih yok! Karşılıksız burs (600 TL) verilecek denildi gelen yok… İş garantisi denildi, tercih yok… Demek ki okulun Eğirdir’de oluşu değilmiş, tercih edilmemenin nedeni…  Belgelerle, gelmeyenlerle ispatlandı… Ne dersiniz?  Eğridir’deyken yine öğrencisi vardı. 2015-16 da vaatler çoktu; öğrenci hiç yoktu… Asıl sorunu görün. ESÜF için manşetler -üzücü- değişti basında…

            Bu üniversite öyle bir rekora imza attı ki! ESÜF ISPARTA’DA TARİHE GEÇTİ!!!...

            Üniversite hayali kuran bir öğrenci, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'ni tercih eden tek kişi olarak tarihe geçti. http://i.internethaber.com/application/static/data/611x395_rekor1_51f75fd6e38ed.jpg?v=99999

            ISPARTA’DAKİ ESÜF’ni KİMSE ETMEDİ http://www.kanal32.com.tr/resimler/20131007_480882.jpg! “Eğirdir, küçük yer buraya fakülte için öğrenci gelmiyor.  Okul Isparta’da olsa çok sayıda öğrenci gelecektir” dediniz… Yıllardır savundunuz, akıllara girdiniz … Ama “suç Eğirdir’de” değilmiş. Karşılıksız burs ve iş garantisi vermenize rağmen Isparta’daki Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ne hiç tercih yok. Ne yazık ki Isparta’daki ESÜF kapanma tehlikesiyle karşı karşıya Isparta’da! 

            33 öğretim görevlisi var ama öğrenci yok!

 http://img-cdn.ntv.com.tr/gorsel/egitim/33-ogretim-gorevlisi-var-ama-ogrenci-yok,DRmm4uehfUCKkk_AYVLsoA.jpg?width=620&mode=crop&scale=both&v=20150617031704185&meta=rectangle

Süleyman Demirel Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği bölümünde ise 8’i profesör 33 öğretim elemanı çalışıyor. Bu bölümlerin bu yıl eğitim vereceği öğrenci sayısı ise sıfır.

 

EĞİRDİR’E;  HOCALAR,  ÖĞRENCİLER;

ZORL A DEĞİL

KENDİ İSTEKLERİYLE GELMİŞLERDİR…

Öğrenci-hocalar istedi diye okul başka kente taşınmaz… “Ya Çölemerik de okuyanlar ne desin?”!.  Okulun Eğirdir’de olduğu belli… Sizi zorla getirmiyorlar… Çünkü puan ve tercihle isteğinle geliyorsun…  Hiçbir hoca- idari personel zorla Eğirdir’e gelmemiş getirilmemiştir… Bu gün ilan verin o kadar çok prof… doç… idari personel gelir ki Eğridir’e.  Tam bir “kazan kaldırma”  yaşandı. Yerel yönetim vb. kurumlar -kişiler “kazanı “ beraber kaldırırlar” ses yok!      

YASAL HAKKI OLAN FAKÜLTEYİ

GETİREN- GERİ VERİN DİYEN DE YOK!

   Şu an Isparta’daki Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi ne durumda:

            Eğirdir’de “kampüsü vardı” Isparta’da Ziraat Fakültesinin binasında “katı” var!

Öğrenci; yatay dikeyle, 2. bölüm tercihleriyle gelen lisans ve yüksek lisans-doktora öğrencileri ve Eğridir’dekinden daha fazla akademik personeliyle eğitime devam etmekte. Öğrenci hariç; ESÜF idari,  akademik personeli ve ailesiyle 200’e yakın kişiyle Isparta’da… Fakülte geri getirilemez mi… Yasa var…Ses yok!..

            Kimine göre” Eğirdir’deki bacasız fabrika kapandı”…  Kimi yazar-eğitimcilerimize göre! “Eğirdir Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu’nun Eğirdir ekonomisine büyük katkı sağlayacağını Eğirdir’den fakültenin gitmesine üzülmemek gerektiğini ve bu yüzden kopan fırtınaların da bir anda biteceği…”  Boş ver liseyi,   ilköğrenim-para - daha iyi” demek gibi.

            Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi 35. Yaşında. Kurulması için çok sayıda kişi kurum kuruluş ve kentli büyük emek ve özveri gösterdi zamanında. Belli bir zamana kadar gitmemesi için mücadele verdi. “Gücü !” olan götürdü-göz yumuldu. Eğirdir’de; olanlara rağmen, bu günlerde olmasa bile ileride,  35. yılına giren EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ’NİN “KÜLLERİNDEN” RUH ve FAKÜLTE OLUŞ GÜCÜNDEN, EĞİRDİR ÜNİVERSİTESİ mutlaka kurulacaktır…   Eğirdir’in tabiatı buna müsait, yeter ki ,  “bizim  siyasetimiz, biz yaptık” tabiatında  değil de, birliktelikle Eğirdir sevdasında  olunsun.. Olmazsa da daha ileride başkaları kuracaktır EĞİRDİR’E; EĞİRDİR ÜNİVERSİTESİNİ.

            Hep dile getirdik;  Eğirdir, doğasıyla, tarihiyle bir bütün, bir efsane, bir müze, bir laboratuvar, bir “nimet”, daha öncekilerinde olduğu gibi, hak ediyor her güzelliği, yeniliği,  ilkleri, ÜNİVERSİTE’yi…  SEVDA-İSTEMEK ÖNEMLİ…

            Yarın: Kim neden ne için değiştirir  verir isimleri…? Toplum mu- kişimi karar verir? Nerede minnet - Vefa?

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap