İNSANIN DOĞAYA YAPTIĞINA BAK!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İNSANIN DOĞAYA YAPTIĞINA BAK!
Haberin Tarihi: 29.7.2016 10:56:00 - Okunma Sayısı:1101 defa okundu.


 İNSANIN DOĞAYA YAPTIĞINA BAK!

“EĞİRDİR BELEDİYESİ HALKA AÇIK

PİKNİK ALANI”NDAKİ DOĞANIN

 GÜZELLİKLERİNE BAK, BİR DE “İNSANIN”

YAPTIKLARINA – GÜZELLİKLERİNE! BAK…!

 

            Doğal güzelliklerimiz, bizim ve bizden sonraki kuşakların içinde yaşayacağı güzelliklerdir-çevredir.

            İnsanın yaşadığı yerin düzen ve temizliği kişiliğini yansıtır. Temiz ve tiziz insan, “okumuş bilgili de diyemiyorum! Hiçbir zaman daha sonra kullanacağı veya başka insanların kullanacağı piknik alanı vb ortak alanların,  çevresinin kirli ve düzensiz olmasını istememesi ve  böyle bir durumdan huzursuz olması gerekmez mi?  Başkalarının, yaşadığımız yere göre,  bizi kötü değerlendirmelerini istemiyorsak, üstümüze başımıza, kullandığımız eşyalara ve yaşadığımız yere özen göstermek gerekliliği bir kuraldır- öğretidir.  Bu nedenle de atalarımız ; “Aslan yattığı yerden belli olur” demiş de… !?  Bizim “bazı aslanlarımızın” yediği- içtiği-oturduğu bazı yerler böyle olmuyor bir türlü…

            Neresi mi? Burası; “Eğirdir Belediyesi Halka Açık Piknik Alanı” veya daha çok bilinen adıyla  Nafiz Yürekli Koyu;  150 dönümlük alan ve göl kıyısı belki de Eğirdir’in en bakımsız yerlerinden biri!.. NEDEN? 

            Kuş sesleri, kamışların hışırtısı, mekelerin  koşuşturmaları, kırlangıçların su içme törenleri, kurbağaların ses ve sıçrayışları kelebeklerin dansı,  bazen dalgaların sesi….. doğa; huzur, temiz hava, fakat kirli bir çevresi var…!!!

            Burası  kömür atıklarının depolama yeri olmamalı… Yağışlarla, rüzgarla tehlikeli maddeler göle-suya karışmakta! Toplanmayan- çöp konteynırına atılmayan,  çevreye yayılan katı-yiyecek atıkları; sıcak havalarda, bakteri ve mikropların hızla üremesine neden olmakta…! Bunlar taşınmakta…

            Suç , hep “bazı aslanlar” da mı?

            Parkta aralıklarla 6-7 tane çöp  konteyneri olmasına rağmen, malum aslanlar bunları kullanmamakta. Burası yıllardır bu durumda, her gün temizlik yapılmıyor mu derseniz, yapılıyor da…  Fotoğraflar da ortada…  Karar sizin..! Yeni bir şey değil. Yıllardır aynı manzara... Çek çek..! Yaz.. yaz..! Her zaman aynı.

             Acaba koyda; sürekli birinin  bulunması ve uyarması mı gerekmekte?… Kişi çözüm olmuyor ise; aslanlara yaptıkları şeylerin yanlış olduğunu hatırlatmak için yasalar çıkarılmıştır. “Kabahatler Kanunu”nun amacı; “genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumaktır”. Çevreyi kirletme (Belediye zabıta görevlileri)…..der…. Burayı kullananlar genellikle aynı kişiler… Ceza tasvip etmediğim bir yöntem… Eğitim, açıklama, uyarma çok daha önemli... Olmuyorsa “Kabahatler Kanunu”nun, ikincisinde yaptırımlar  daha ağır... Neden uygulanmaz?

  Korumak olmayınca, akla yasaklamalar geliyor!... Bu alana; araçların girmelerine izin verilmese, geçmiş yıllarda öyle idi, kapı sadece  yaya girişine uygun olsa!!… Geceleri burayı kontrol dışı, atık- hafriyat vb. alanı olarak kullananlarda engellenmiş olmaz mı?  Kapıda, kilit de var ama…!

            Burası daha önceki yıllarda; aileler ve spor yapanlar tarafından daha çok tercih edilmekteydi… Şimdi ise …. !?  “Müdavim ve şaşan gelir durumda…” Burayı giderek az kullanan mahalleler sakinleri-Eğirdir halkı; Eğirdir de sormak gerek neden gelmiyorsunuz diye!..

            Sözün kısası; Çevre kirliliği, doğal dengeyi bozan ve kaynağı insanlar olan ekolojik zararlardır.  Eğirdir’imizin doğal güzelliklerinin önemli kesitlerinden olan koy; bu kirliliği hak etmemekte olup;  giderek bozulmakta ve çöp-kömür- hafriyat atıklarıyla çok kötü bir görüm almakta!... Buraya dinlenmeye, piknik yapmaya kısacası rekreasyon amaçlı gelen bazı  “aslanlar” doğaya, dolasıyla da kendine bizlere büyük zarar vermekte.  Bu koydaki doğal güzelliklerimizi, bizim ve bizden sonraki kuşakların içinde yaşayacağı güzelliklerdir - temiz çevredir ve haktır. Burası, paylaşılamayan(!) bu koy; “bakımsızlaştırılarak(!)” başka amaçlar(!) için planlanmalı…

            Çözüm; Eğirdir Belediyesinin gücünde- sözünde var!!!


Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap