ALG ÇOĞALMASI OLAN SULARA GİRMEMEK GEREKİR!..

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ALG ÇOĞALMASI OLAN SULARA GİRMEMEK GEREKİR!..
Haberin Tarihi: 2.8.2016 11:55:00 - Okunma Sayısı:2378 defa okundu.


 

ALG ÇOĞALMASI OLAN SULARA GİRMEMEK GEREKİR!..

Alg çoğalması; göle verilen zararın, kirliliğin görünür tepkisidir.

Eğirdir Gölü; “göle girmenin sağlıksız -yasak olduğunda mı” temizlenecek?

 

“VERİN YETKİ”!

TEMİZLENSİN !..

            Doğanı hepimize sundukları aynı. Aynı ortamı paylaşıyoruz…  Yaşadığın bu güzel yer, temizse sağlık sunar; gelecek vaat eder. Oysa kirlenen bir doğanın, bize sundukları hastalık, mutsuzluk ve son olacaktır… Su hayattır diyoruz, “etinden, sütünden, derisinden” misali her şeyinden yararlanıyor “kalkınıyoruz” da!.. Korumak akla gelmeyip, hep kullanıldıkça da göl ve çevresi kirlenmekte. Peki bu kadar hayati önem taşıyan su-çevre kirliliği konusunda neden gereken hassasiyeti göstermiyor ve görevi olanlar  “neden” görmüyor kirlenmeleri?

KİMSENİN TEMİZ DEMEDİĞİ

GÖLÜN;  TEMİZLENMESİ

İÇİN NE YAPILDI?

  Yıllardır yetkililer sivil toplum kuruluşları; gölün kirli olduğunu belirtmekte. Isparta Belediye Başkanı gölün kirliliği ile ilgili “dehşet duyuyorum” diye çağrıda bulunmakta!.. “Isparta İl Genel Meclisi Üyesi "… Eğirdir Gölü'nden çıkan hiçbir şeyi yemem"; Ziraat Odası Başkanı "Ben de gölden çıkan hiçbir şeyi yemem" der. Üniversitelerin ilgili bölümleri ve Tıp Fak.  raporlarında: ''Zirai mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelerin tehdidi altındaki Eğirdir Gölü'nde kısa zamanda radikal kararlar alınmazsa göl suyunun içme suyu olarak kullanımı imkansız hale gelecektir. Pestisitlerin başta kan… olmak üzere çok sayıda hastalığa…!..”

            17 Mayıs 2015’de Eğirdir de yerel yönetim, STK, parti-basın temsilcileri ve il dışından da gelen çok sayıda katılımcılarla yapılan “EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR” toplantısı sonuçlarını: Halk Sesi Akın çok anlamlı bir cümle ile açıklamıştı “EĞİRDİR GÖLÜ DİLE GELDİ… “ BENİM DIŞ GÜZELLİKLERİME BAKARKEN İÇİMDEKİ SIKINTILARIDA GÖRÜN !...”   Gölün ekolojik sorunlarının nedenleri de çözümü de belli…  Hadi bize kulak asmıyorlar (!).Yıllardır, çözüm kanal projesi dendi! Çıktı çıkacak, göl için hep bir bahanemiz” var. Suyu düşünmeden, üretimi düşünmek! Kalkınmak mı! Nereye kadar? Göl; su ürünü “doğmuyor artık”; yetiştirilmeye çalışılıyor da! Ne? Kaça? Göl kısırlaştırıldı!.. Göl; kirletildi!.

            Eğirdir Belediye Başkanı isyan ediyor; “yetkim yok ki…”

            Eğirdir Gölü’nde mavi–yeşil alg (yosun)  veya siyonobacteri dediğimiz zararlı organizmalar patlama noktasında ve gölün Altınkum  Plajı vb. koylarında, algler  göl yüzeyini  yemyeşil  örtüye dönüştürmekte. Alg çoğalması her yıl olduğu gibi bu yıl da görülmekte… Belediye yetkilileri neredeyse her gün alg temizliği yapmakta ama  nafile işler… Yapılan; sadece  “olgunları toplamaktır “…Kök gövde dallar, gölde…!... Ölçmeye biçmeye gerek bile yok.. Bu çoğalma göldeki aşırı kirlilik sonucunda olan dışa vurumdur… Tıpkı hasta insanın sararıp solması -morarması gibi…!. Ya su kalitesi…! Sinek! Balık…! Koku..!  “Göl giderse yanarız”!

            Eğirdir Belediyesi, yıllardır algleri toplamakta! Ama nafile! Her gün temizle ertesi gün yine aynı  oluşum…!

            Çözüm gölün içerisinde. Dipte, taşın üzerinde, bitkinin üzerinde, kumun içi alg dolu…,  Sudaki mikroskopikleri…? Her tarafı samış!.. Çözüm çevresinde!.. Çözüm insanlar da!..

            Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız araştırmalarda; göle girenlerde “sıklıkla görülen şikayetler, vücutta kaşıntı, kızarıklık, gözlerde kaşıntı ve az da olsa ishal rahatsızlıkları olduğu belirtilmişti” (Sağlık Kur). Bu yıl aynı sorunlar devam etmekte olup bunlara bir de, vücutta “böcek – sinek sokması sonucu oluşan kızarıklık- yaralar! (Göle girenler. Sağ.Ku.) “Hocam su da böcek olabilir mi diye soranlar vardı…”  Neden; gölün suyunun kirliliği. Bizim araştırma sonuçlarımıza itibar edilmese de lütfen sağlık kurumlarına sorunuz, plajdaki sağlık ekibine sorunuz, bence en iyi gözlemci olan plajı sürekli kullanan vatandaşlarımıza sorunuz… Durum nedir diye? Gelen hastaların kayıtları var…? Onları bulup sorunuz… Konuştuğumuz çok sayıda hem şehrimiz bu konudan çok rahatsız olmakta…  Geçtiğimiz cuma günü  sosyal medyada;  hemşerimiz  H.G. sorunu güzel bir şekilde de özetlemekte ;  “Her sabah bu güzel manzarayı seyrederek göle gireriz. Bu mutluluk ve huzur anlatılamaz. Gölde bir şeyler oldu. Ben bu işin uzmanı değilim. Ters giden bir şeyler var. Sağlık ocaklarına yirmi gündür alerji olayları gidiyormuş. Tüm Eğirdir halkını duyarlı olmaya çağırıyorum. Göl elden gidiyor. Eğirdir gölüne….. Göle girmenin bir bedeli olmalı. Bu gidişle göle sadece uzaktan bakacağız . Bugün göle giremedik göz göre göre yok oluyor!!! Ve; Plajdaki sağlık ekibine başvuranlar!

 

“BENİM DIŞ

GÜZELLİKLERİME

BAKARKEN İÇİMDEKİ

SIKINTILARIDA GÖRÜN !..”

H.S.Akın 

            Sonuç mu;  Gölde alg çoğalması, göle verilen zararın bir tepkisidir ve alg çoğalması görülen sulara girilmemelidir. Eğirdir gölü kirli, çözümü de, belgeleriyle sunulmakta!… Eğirdir Gölünü en iyi bilenlerden elli yıla yakın Eğirdir siyasetinin içinde yer alan ve  çok kez-bu dönemde belediye başkanlığı görevini yürüten Sn. Ömer ŞENGÖL de diyor ki; “YETKİ VERİN BEŞ YILDA GÖLÜ TEMİZLEYEYİM…” Göl kirli, yetki kimde, gölü temizlemek  ve yaşanan  sorunların çözümü   kimin işi, görevi? ... Göl için radikal çalışmalara Plajda, Gölde suya girmek yasaklanınca mı başlanacak? Benim çabamla ne kadar fark yaratılabilir gibi bir düşünceye sahip de olmamak gerekli. Yazmayın!  Turist gelmez..! Hastalıkla yaşayamazsınız, kalkınamazsınız, parayı şimdilik kazanırsınız da!.. Para; her şey değildir;  göl alamazsınız! Eğirdir Gölü’nün temizliği her şeydir… Sesi duyun!

            Dünya da; göllerin sorunları aynı. KİRLİLİK! Bizim gölden Ne farkı var?  İnanılır gibi değil!.. Eğirdir de? Sorun insan; çünkü ne yazık ki; bu dünyayı, doğasını, gölünü, havasını suyunu, yöneten en güçlü canlı “insandır” da!.. Nasıl insan mı?!..


Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap