HAMİDELİ DERNEĞİ BAŞKANI YÜKSEK İNŞAAT MÜHENDİSİ RAMAZAN TOPRAKLI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HAMİDELİ DERNEĞİ BAŞKANI YÜKSEK İNŞAAT MÜHENDİSİ RAMAZAN TOPRAKLI
Haberin Tarihi: 10.9.2016 10:30:00 - Okunma Sayısı:2009 defa okundu.

HAMİDELİ DERNEĞİ BAŞKANI YÜKSEK İNŞAAT MÜHENDİSİ RAMAZAN TOPRAKLI’ NIN, 6 EYLÜL 2016 SALI GÜNÜ, ISPARTA İL GENEL MECLİSİNDE HAMİDELİ TARİHİ COĞRAFYASI VE MİRYOKEFALON ZAFERİ KONULU YAPTIĞI SUNUMUN ÖZETİNİ SUNUYORUZ…

 

                     “…Eğirdir, Isparta, Uluborlu, Yalvaç ve Barla’ nın çok eski bir tarihi var…Anadolu’ nun en büyük şehirleri Hamideli Toprağında/ Coğrafyasında. Uluborlu’nun bir diğer adı; İslâm Tarihinde çok sık adı geçen AMMURİYE. AMMURİYE; Hıristiyanların gözbebeği ve şehirlerin Kraliçesi.”

                                                          ***


                        “…Peygamber Efendimizin vefatından 14 yıl sonra, yani; (646) yılında MUAVİYE, Ammuriye’ yi kuşattı. (5) yıl sonra (651)’ de tekrar kuşattı. Halife olduktan sonra da, İstanbul üzerine ordular sevk etti. Kara Orduları,bizim bu bölgeden yani; KEMER BOĞAZI’ ndan geçti.

                      İstanbul kuşatmasının ardından dönüş yolunda, sahabe FADALE BİN UBEYD tarafından (669) yılında, ULUBORLU ilk defa fethedildi. Daha sonraki tarihlerde Yalvaç ve Eğirdir’ in, İslâm Orduları tarafından fethedildiği rivayet (=Bir söz veya olay hikâyesi/Halk ağzına düşmüş söz) edilir…”

                                                           ***

                      “…Ünlü/meşhur BATTAL GAZİ, (39) yıl cenk etti HAMİDELİ TOPRAKLARI’ nda. Mezarı da; HAMİDELİ TOPRAĞI’ nda GENELİ (=Çayıryazı) Köyündedir. Daha sonra, Selçuklular tarafından Anadolu fethedilmeye başlandı… (1068) yılında; Uluborlu Alparslan’ ın komutanlarından AFŞİN BEY tarafından tekrar fethedildi. (1071) yılındaki MALAZGİRT ZAFERİ’ n den sonra, SÜLEYMAN ŞAH, İZNİK Başkent olmak üzere, ilk defa TÜRKİYE DEVLETİ’ nin temellerini attı…”

                                                         ***


                       “… GÖLLER BÖLGESİ; TÜRKİYE DEVLETİNİN EN ÖNEMLİ BİR PARÇASINI TEŞKİL EDER.  ( 1097 ) yılında Haçlılar, İznik ve bizim EĞİRDİR GÖLÜ ÇEVRESİNDEKİ TOPRAKLARI ELİMİZDEN ALDILAR. Türkler; Konya ve Konya’ nın doğusuna çekilmek zorunda kaldılar. Bizans’ la Türkler arasında, sık sık harpler zuhur etti.”

                                                             ***

                      “…1176 yılındaki MİRYOKEFALON ZAFERİ’ n den sonra, Türkler’ in talihi döndü… Roma, savaş alanında yenildiği gibi, moralman da çöktü. Bir daha Türkler’ in karşısında ciddi bir tehlike oluşturmadı. Zaferin sonunda KILINÇARSLAN; Halife ve diğer Devletlere zaferini anlatan “ZAFERNAMELER” gönderdi!!! Bir de, PANEL Afişinde resmi görülen “PARA” yı kestirdi. İşte bu; ISPARTA TOPRAKLARINDA, yani; HAMİDELİ COĞRAFYASINDA VUKU BULAN BU SAVAŞ, TÜRKLER İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLDU.”

               Not: Ramazan TOPRAKLI, burada savaşın oluş şeklini de anlattı.

                                                      ------- 0 -----                  

               

 

 

 

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap