"DEMİREL'İN BABASI TOMRUK ÇEKERDİ"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"DEMİREL'İN BABASI TOMRUK ÇEKERDİ"
Haberin Tarihi: 11.7.2017 10:25:00 - Okunma Sayısı:4248 defa okundu.

İlhan ŞİMŞEK yazdı...

“DEMİREL’İN BABASI TOMRUK ÇEKERDİ”

İlhan ŞİMŞEK

“Demirel’in babası Yahya Efendi at arabasıyla tomruk çekerdi. Yenişarbademli ile Yaka arasında zengin bir ormanlık vardı. Tren yolları için bu ormandan travers için ağaçlar kesilirdi. Bu ağaçlardan elde edilen tomruklar o zamanlar at arabalarıyla çekilirdi. Bunlardan biri de Isparta’nın yetiştirdiği değerli evlatlarından biri olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in babası Yahya Efendi idi.”
Bunları Mustafa oğlu1934 doğumlu Eğirdirli Aziz Gülbudak anlatıyor. Sözleri, öyle çok uzağı değil, 60-70 yıl öncesine ait. 
Aziz Gülbudak ikinci Dünya Savaşı ile ilgili Eğirdir’de yaşananlar için de şunları söylüyor:
“Savaş esintilerinin başladığı 1940 yılında devletimiz savaş için tedbir almaya başlamıştı. Kurtuluş Savaşı’nda çok sıkıntı çektiğimiz için savaşın ne olduğunu bilen devletimiz buğday stoku yapmaya başlamıştı. Memlekette sıkıntı vardı. Daha sonra yine tedbir için ekmekler karneye bağlandı. Ama biz Eğirdir Gölü’ndeki kavinne balığı sayesinde rahattık. Göl kavinne ile doluydu. Sepeti salladık mı göle sepet balık dolardı. Hatta o tarihlerde ve daha öncesi ile sonrasında da balık çoktu. Hızırbey Camisi’nin arkasında tenekeler içinde balık dağıtıldığına şahidim. Isparta’ya bile tenekeler içinde balık götürülür halka bedava dağıtılırdı. Kayıklarla tutulan balıkları Ispartalı kadınlar heybelerle Isparta’ya götürürdü.
Hele güney sahili boyunca yer alan dutlar sayesinde bu kısımda kavinne kıyıya kadar vurur, dut yerlerdi. Biz de fırsatı değerlendirir onları tutardık. O zamanlar nüfusumuz beş bin civarındaydı. Herkes birbirini tanırdı. Akrabalık bağları çok güçlüydü. Herkes birbirinden kız alır verir ve aileler böylece akraba olurlardı.”
Aziz Bey’in anlatacakları çok anılar var kafasında. Bir de kaleme dökebilse Eğirdir’in kazanımı olur.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap