ISPARTA VE EĞİRDİR?İN SU SPORLARI GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA VE EĞİRDİR?İN SU SPORLARI GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜ
Haberin Tarihi: 25.7.2017 14:03:00 - Okunma Sayısı:1680 defa okundu.

ISPARTA VE EĞİRDİR’İN SU SPORLARI GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜ

Şeref  AĞARTAN

Isparta Yelken İl Temsilcisi ve Antrenörü

Göller bölgesi merkezindeki Isparta, sahip olduğu doğal güzellikleri ve kültürel varlıkları ile her türlü turizm potansiyeline olanak veren, geleceğin bir turizm merkezi olabilecek özelliklere sahiptir. Isparta ili sınırları içersinde bulunan, içerdiği içilebilir tatlı suyu ile bir doğa harikası olan Eğirdir Gölü Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olma özelliğiyle tek başına bir değerdir. Etrafını çevreleyen farklı yüksekliklerdeki dağlar da yörenin incisi niteliğindeki gölümüze ayrı bir güzellik katmaktadır. Bu haliyle göl ve dağ turizmine olanak verirken su sporları gibi çeşitli doğa sporlarının da yapılabileceği eşsiz bir yurt parçasıdır.

Eğirdir Gölü su sporları açısından hazine değerinde olup, yılın hemen her ayı ortalama 10 knot şiddetinde esen lodos ve poyraz rüzgârları sayesinde yelken sporu için ideal bir yerdir. Bunun yanı sıra sörf, kürek, kano, yüzme, su kayağı vb. tüm bu sporlar gölümüzde yapılabilir. Yüzme, kürek ve kano kas gücüyle yapılır. Yelken ve sörf rüzgârın ya da dalgaların gücünden yararlanarak yapılır. Isparta merkezinde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün yüzme havuzu tesislerinde yüzme antrenörleri nezaretinde yoğun eğitim sonucu, serbest, sırt üstü, kurbağalama ve kelebek sitillerinde yüzücüler yetiştirilmekte, katıldıkları yarışmalarda başarılı sonuçlar almaktadırlar. Fakat suyun yanı başında yaşayan Eğirdirli gençlerin mevcut durumda böyle bir yüzme eğitimi alma olanakları bulunmamaktadır.

 Isparta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Eğirdir Belediyesi iş birliğinde Eğirdir Limanı’nda büyükler, gençler, yıldızlar ve minikler kategorilerinde yüzme yarışı düzenlendi. Isparta’dan iki otobüs yüzücü katıldı. Eğirdir’den ise yarışa katılmak için başvuru olmadı. Neyse ki birkaç yelkencimizi katılmaya ikna ettik. Sonuçta Isparta’dan gelen yüzücüler tüm madalyaları aldılar. Bu da bize gösterdi ki Eğirdir’e standartlara uygun, yazın ve kışın güvenli bir ortamda çalışmaya imkân veren bir yüzme havuzu şarttır. Yüzme antrenörleri nezaretinde gençlerimize yüzme öğretilmesi gerekmektedir. Bu konuda ilgililerin yardımlarını bekliyoruz.

Eğirdir Gölü’nde ilk su sporları çalışmaları rahmetli hocamız Şemi Aktopuk zamanında başlamıştır. Bu konuda bilgisine başvurduğum Bekir Çelik ağabeyimiz şunları aktarmıştır: “1950 yıllarında hocamız bizleri suyla buluşturdu. Evlerimizde annelerimizin kullandığı hamur tekneleriyle yarışlar yaptırırdı. Hatta benim hamur teknemin özelliğinden olsa gerek hep birinci gelirdim. Sonraları kendi imkânlarıyla brandadan botlar yapar bizleri yarıştırırdı. Kikler, sandallar yapıp Eğirdirli gençlerin suyla olan ilgisini artırırdı. Yüzme ve yağlı direk yarışları düzenleyerek Eğirdir halkına heyecanlı dakikalar yaşatırdı. Hocamızın Eğirdir’den ayrılışıyla su sporları artık yapılamadı.” Daha sonraları ben ve okul arkadaşım Mehmet Gürdal -lakabı yes Mehmet’ti- ile birlikte dörder buçuk metre boyunda branda bezinden iki adet bot yapıp yıllarca gölde hem botla gezer hem de yüzerdik. Bunları koruyacak kayıkhanemiz yoktu. Kale yangınında benim bot yandı. Suyla olan ilgimiz de yok oldu. Yıllarca çalıştığım süre içinde modern bir kayıkhane yapılması için uğraştım. Öne sürülen çeşitli nedenlerle hep engellerle karşılaştım. Türkiye’nin tüm kıyılarında kayıkhaneler yapılabiliyor ama Eğirdir’e yapılamıyor. Bu sorunun mutlaka çözülmesi gerekir. Sabırla bekliyorum bir gün çözüme kavuşur diye.

Yıl 1972. Dönemin Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı rahmetli Rauf Korol Eğirdir’e gelir. Amacı Anadolu’ya yelken sporunu yaymaktır. O tarihte spor kulübü olarak Eğirdir Gençlik Kulübü faal olup futbol, basketbol ve voleybol branşlarında faaliyette bulunuyordu. Ben de lisanslı olarak basketbol ve voleybol oynuyordum. TYF başkanı, kulüp başkanı rahmetli Ali Kuş’la buluşur. Eğirdir Göl’ünde yelken sporunun başlatılması için yardımlarını ister. O yıllarda Eğirdir Lisesi’nde edebiyat ve ücretli beden eğitimi öğretmenliği yapmaktaydım. Spora ilgimden olsa gerek Başkan Ali Kuş: ”Eğirdir’de yelken sporunu yaparsa Şeref Hoca yapar.” deyip TYF başkanı ve MHK üyelerini Eğirdir Lisesi’ne getirir. Ben de yelken sporu ile ilgili bilgimin olmadığını ama Eğirdir gençliği için kabul edeceğimi bildirdim. Öğrencilerimden seçtiğim 20 kişiye iki gün boyunca yelken kursu verdiler. Beni de monitörlük, antrenörlük ve hakemlik kurslarına çağırarak eğitim almamı sağladılar.

Eğirdir’de yelken serüveni böyle başladı. Rahmetli eşim Mahi Ülker Ağartan da yelken il hakemi olarak yelken sporunun Eğirdir’de gelişmesine ve yerleşmesine büyük katkılar sağladı. Mekânı cennet olsun. Isparta’nın ilk yelken ajanı-şimdiki adlandırma yelken il temsilcisi- oldum. Isparta Spor İl Müdürlüğü’nün yardımlarıyla optimist tekneler, sürat motoru ve gerekli malzemeleri temin edip gölde çalışmalara başladım. Akdeniz Grubu optimist yarışlarına katılarak yelkencilerimiz deneyim kazandılar. 1976 yılında Samsun’da yapılan Türkiye Optimist Yarışmasına katılarak optimistçimiz rahmetli Metin Kaya Türkiye dördüncülük kupasının sahibi oldu. Bu bizim için çok büyük ve anlamlı bir başarıydı. Eğirdir’de bölge yarışları, başbakanlık kupası, göl kupası, cumhurbaşkanlığı kupası ve Türkiye çapında 100 kişilik optimist kampı düzenledik. Yelkencilerimizi İzmir-Çeşme, İskenderun ve Bursa-Gemlik optimist kamplarına götürerek ileri seviyeye çıkmalarını ve çeşitli kupalar almalarını sağladık. Çalışmalarımız sonucunda 200’e yakın lisanslı yelkenci yetiştirdik.

Bazı nedenlerden dolayı 21 yıl çalışmam sonunda ara vermek zorunda kaldım. Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl bu sporun devam etmesi amacıyla yelken antrenörleri getirterek çalışmalar yaptırmıştır. Olimpik bir spor dalı olan yelken sporu bu sayede uzun süre devam etmiştir. 2013 yılına gelindiğinde il temsilcisinin görevine son verilmiştir.

Yelken sporuna gönül vermiş yelkencilerimizden bazıları bana gelerek: ”Hocam bu sporu tekrar canlandıralım. Yelken sporu Eğirdir’de ölmesin.” isteğinde bulundular. Yaşımın ilerlemesine rağmen kabul ettim. Genç bir antrenör olan Ahmet Şahan’la ve belediyemizin desteğiyle adeta sıfırdan başladık. Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral  gereken desteği  verdi. Tekneler onarıldı. On adet kano alındı. Çevre düzenlendi. İl temsilciliğim onaylandıktan sonra Isparta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Gevrek’le tanıştım. Genç, çalışkan ve yelken sporuna destek veren bir il müdürüyle karşılaştım. Gerekli olan bütçeyi bize ayırarak olimpik yarış tekneleri ve gerekli malzemeleri aldırdı. O yaz 125 sporcu gencimize yelken eğitimi verdik. Tüm TYF yarışlarına katıldık. Bölge yarışlarında madalyalar kazandık.

Daha sonra sporu çok seven yeni belediye başkanı Ömer Şengöl tekrar göreve geldi. Tam destek vermeye başladı. Tekne nakliyesinde kullanılmak amaçlı römork yaptırdı. Minibüs alarak tüm yelken kulüplerinde olduğu gibi hem yelkencileri hem de teknelerle birlikte yarışlara katılmazı sağladı. Ayrıca Eğirdir Belediyespor Kulübü Yelken Şubesi olarak optimist ve laser sınıfında faaliyete başladık. Bu arada yelkencimiz Ali Lök Muğla-Fethiye’de laser 4.7’de birincilik madalyası aldı. Küçük optimistçimiz Aybars Kaya da üçüncülük madalyasının sahibi oldu.

2015 yılında TYF ve Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığının işbirliğiyle ”Anadolu’ya Yelken Açıyoruz” adlı bir projeyi Eğirdir Gölü’nde gerçekleştirerek yeni yelkencilerin katılımı sağlanmıştır. Ayrıca bakanlıktan projeye katılan iç sular genel müdürü ve uzmanları Eğirdir’de su sporları merkezinin yapılması için örnek projeler gönderdiler. Bu projeler yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, dershaneler ve çekek yerlerini kapsamaktaydı. Projeleri Eğirdir Kaymakamlığına ilettim. Gerçekleşmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Başarılması durumunda su sporları konusunda büyük bir yol alacağımıza inanıyorum. İlgili herkesin yardımlarını bekliyoruz.

Yıllardır özlemini duyduğum, Eğirdir yelken sporu tarihinde ilk defa büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptık. Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediye Başkanlığı ve Isparta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla ”Eğirdir Altın Elma Optimist Yarışları” gerçekleştirildi. 10 bölgeden 80 yelkencinin katıldığı yarışlar ulusal basında geniş yer aldı. Isparta ve Eğirdir’imizin tanıtımında büyük katkı sağladı. Büyükler optimistte Ali Lök ikincilik kupasının sahibi oldu.

Bu yarış sayesinde Eğirdir’imize ikinci defa bir TYF başkanı gelerek ödül törenine katıldı. Törende konuşan başkan Serhat Belli; “ Bu yıl Türkiye yelken sezonunu Eğirdir yarışları ile bitiriyoruz. Yarışlara katılan, destek olan tüm kulüplere ve yarışmacılarımıza teşekkür ediyorum. Buraya gelip yarışlara katılan herkes geleceğin şampiyonlarıdır. İtalya’da Garda Gölü’nü gören vardır. Eğirdir de bizim bir Garda’mız olabilir. Güzel bir rüzgârı var, göle giriş, çıkışlar çok güzel ve elverişli. Bundan sonra bu sporun yapılabileceği hemen hemen en güzel göl burası.” dedi. TYF başkanı Serhat Belli’ye teşekkür ediyorum. Eğirdir yelken tarihinde ilk defa malzeme yardımında bulundu. Motoruyla birlikte joker bot, iki adet konteynır, bir adet simülatör, altı adet optimist tekne ve can yelekleri göndermiştir. Bu yarış sonunda Belediye Başkanımız Ömer Şengöl’ün gayretleriyle limanda bir yerimiz olmuştur. Yarışlara katılan kulüpler, yelkenciler ve hakemler memnuniyetlerini dile getirerek yarışların tekrar düzenlenmesini istemişlerdir.

2017 yelken sezonunun ilk kış yarışı İzmir-Çeşme’de yapıldı. Optimist ve laser yarışlarına katıldık. Daha sonra Bodrum’da yapılan uluslararası BIOR yarışlarında Isparta’yı temsil ettik. 13 ülkeden, 296 yelkenci yarışlara katıldı. Gölde hafta sonlarında çalışmalarımız devam ediyor. Rüzgarsız günlerde kano çalışmaları yaptırıyoruz. Yeni gelen sporculara yüzme öğretiyoruz. Gençlerimize mevcut sörflerle çalışma fırsatı tanıyoruz. Yelken sporunu seven herkesi kulübümüze bekliyoruz.

Eğirdir’de bir ayağı suda olan Eğirdir Triatlonu ilk olarak 2003 yılında Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün büyük gayret ve fedakarlığıyla başladı. Hem parkurun sporcular tarafından benimsenmesi hem de başarıyla gerçekleşmesi sonucu her geçen yıl katılım artmıştır. 2006 yılında dördüncü kez gerçekleştirilen Eğirdir Triatlonu bir Balkan Şampiyonası şeklinde olmuştur. Böylece uluslararası nitelik kazanmıştır. En son 14.’sü yapılan Eğirdir Triatlonu başarıyla gerçekleşmiştir. Isparta ve Eğirdir’in tanıtımında büyük katkı sağlanmıştır. Bu spor dalının devam etmesi hepimizin dileğidir.

1972 yılından bugüne kadar yelken sporu ile uğraşan ben, Eğirdir’e yapılan en güzel hizmetlerden birisi olduğuna inanarak bu sporun canlanması için çalışmalarımı, yelken sporuna gönül verenlerle birlikte sürdürmeye devam edeceğim. Göller Bölgesi’nde yer alan Isparta’mızın ve ilçelerinin su sporlarında daha çok olanaklar yaratılarak Türkiye çapında yeni yıldız sporcular yetiştirmesi ve milli takıma sporcu vermesi en büyük dileğimdir.  

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap