BEYŞEHİR GÖLÜ SULAK ALANINA SAZAN BALIĞI SALINDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BEYŞEHİR GÖLÜ SULAK ALANINA SAZAN BALIĞI SALINDI
Haberin Tarihi: 21.10.2013 10:10:00 - Okunma Sayısı:2189 defa okundu.

Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar VIII. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliği ve Beyşehir Kaymakamlığı, Beyşehir Belediyesi ve Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifinin desteği ile yapılan çalışmada Adana'da yetiştirilen ve özel havuzlarla Beyşehir'e nakledilen yavru sazanlar göl sularına bırakıldı

BEYŞEHİR GÖLÜ SULAK ALANINA SAZAN BALIĞI SALINDI

 

            Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar VIII. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliği ve Beyşehir Kaymakamlığı, Beyşehir Belediyesi ve Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifinin desteği ile yapılan çalışmada Adana’da yetiştirilen ve özel havuzlarla Beyşehir’e nakledilen yavru sazanlar göl sularına bırakıldı

            Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar VIII. Bölge Müdürlüğü, Konya İl Şube Müdürlüğü,  Beyşehir Milli Parklar Şefliği görev alanında bulunan; Beyşehir Gölü Milli Parkı ve Sulak Alanı üstün peyzaj güzellikleri, tarihi değerleri ve barındırdığı yaban hayatı açısından, Uluslararası sulak alanlar içerisinde özel bir yeri vardır. Beyşehir Gölü 65.300 ha yüzölçümü ile ülkemizin en büyük tatlı su gölü ve 88.750 ha alanı olan bir Milli Parktır.

            Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı VIII. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliği ve Beyşehir Kaymakamlığı, Beyşehir Belediyesi ve Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifinin desteği ile yapılan çalışmada Adana’da yetiştirilen ve özel havuzlarla Beyşehir’e nakledilen yavru sazanlar göl sularına bırakıldı.

            12.12.1986 tarih ve 19309 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Parklar Yönetmeliğinin Temel İlkelerinin tanımlandığı 5. Maddesinde “A” bendinde “Bu Yönetmeliğin uygulandığı yerlerde; tabi ve kültürel kaynaklara, kaynak değerlerini bozmayacak ancak tamamlayıcı ve restorasyon amaçlı müdahalelerde bulunabilir” ifadesinden hareketle Beyşehir Gölü Milli Parkının; kaynak değerlerinin korunarak, bozulmadan gelecek nesillere bırakılabilmesi ile mevcut kaynakların koruma-kullanma dengesi içerisinde devamlılığının sağlanması maksadı ile milli parkta her türlü kullanım kararlarının belirlendiği Uzun Devreli Gelişme Planı Ana Plan Programında Beyşehir Gölü Milli Parkı için Göl Rehabilitasyon Ana Planı yapılması kararı alındığı bildirildi.

            Beyşehir Gölünü ve çevresindeki doğal ekosistemleri risk altına sokan kirlilik, ötrafikasyon ve aşırı erozyonun engellenerek bozulan ekosistem dengesinin (flora ve fauna da dahil) onarılması ile Beyşehir Gölü Milli Parkının sahip olduğu biyolojik çeşitliliğinin ve diğer kaynak değerlerinin korunması, alandaki doğal kaynakların koruma-kullanma dengesi içinde sürdürülebilirliğinin sağlanması için milli parkın sulak alan ekosisteminin balık türleri dikkate alınarak rehabilite edilmesine yönelik gerekli kararları ortaya koyarak önlemlerin alınması amaçlanmıştır. Yine bu proje ile;

• Beyşehir Gölü Milli Parkı sulak alan ekosistemi içinde balık varlığına yönelik meydana gelen ekosistem bozulmalarının önlenmesi ve ortadan kaldırılması,

• Beyşehir Gölü Milli Parkının kaynak değerlerinin korunması,

• Milli Park ilan edilme gerekçesi olan kaynak değerleri [ekolojik, biyolojik (flora-fauna), jeolojik, jeomorfolojik yapı] ile peyzaj ve kültürel unsurların devamlılığının sağlanması ve gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması hedefleniyor. Beyşehir gölü Rehabilitasyonu projesi aşamaları kapsamında sulak alan-göl ekosistemindeki balık popülâsyonlarının dengelenmesine yönelik operasyonlar yapılacak (İsrail Sazanı avcılığı, predatör balık türleri avcılığı, sazan yavrusu aşılanması gibi).

            Ayrıca ticari avcılığı yapılan ve ekonomik değeri olan balık türlerinin stokları tespit edilerek maksimum sürdürülebilir ürünün alınabilmesi için en uygun av gücü belirlenecek ve stokların izlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

            Yine bu aşamada yakalan balık türlerinin tür teşhisleri yapılarak çatal boyları ve ağırlıkları tespit edilecek. Örneklerin yaş tespiti biyometrik ölçümler esnasında alınan pul örneklerinden yapılacak. Ayrıca her örnekte makroskobik gözlemleme ile eşey ve eşeysel olgunluk durumları belirlenecek. Boy-ağırlık ilişkisi, yaş-boy ve yaş-ağırlık ilişkileri, boyca ve ağırlıkça büyüme özellikleri, ölüm oranlarının tespiti, stok büyüklüğünün tahmini yapılacak.

            Ayrıca balık popülasyonları üzerine olan olası olumsuzluklar ve bu olumsuzlukların giderilmesine yönelik öneriler sunulacak olup, bu kapsamda Beyşehir Gölü Milli Parkı sınırları içerisinde DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğünce Adana ilinden tahsisi yapılan  5-7 cm boyundaki 80.000 adet Sazan yavruları (Cyprinus carpio) Beyşehir Kaymakamı Muzaffer BAŞIBÜYÜK, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet TAŞÇI, Orman ve Su İşleri Milli Parklar 8. Bölge Müdürü Mustafa SUNGUR, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin KARŞIYAKA, Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Erol ERDOĞAN , Kurum ve Kuruluş temsilcileri ile Proje yürütücüsü İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Adem TEKİNAY ve ekip arkadaşlarının katılımı ile Beyşehir Gölüne salındı.

            Yavru sazanların göle bırakılma çalışmalarının başında bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürü Mustafa Sungur Beyşehir Gölü’ne sazan yavrularının bırakılmasının Beyşehir’deki onbinlerce balıkçı ve ailesini ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu belirterek; “Bugün son derece önemli bir gün. Onbinlerce balıkçı ailesini ilgilendiren bir gün. Bakanlığımızın Bakanımızın talimatı ile 2013 yılı içerisinde Beyşehir Gölü içerisinde balıkların popülasyonu ile ilgili Katip Çelebi Üniversitesine bir tespit yaptırdı. Yapılan tespitlerde yüzde 40 oranında İsrail sazanı tespit edildi. Diğer balıklar üzerinde baskın oluşturan, zarar veren bir tür bu. Bugün Devlet Su İşleri Adana Bölge Müdürlüğünden getirilen yaklaşık 80 bin sazan yavrusu Beyşehir Gölüne bırakıldı” dedi.

            Çalışmaları yerinde inceleyen Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük  yapılan çalışma ile Beyşehir Gölü’nün asli balığı sazan balığı popülasyonunun artacağına vurgu yaparak şunları söyledi; “Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun talimatı ile Beyşehir Gölünün rehabilitasyonu konusunda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne bir talimat verildi. Fakülte Dekanlığımız da bu talimat üzerine Beyşehir Gölünde ciddi bir araştırma yaptı. Bu araştırma sonucunda gölün suyunun temizliğinin normal olduğunu göldeki balık türlerinde ise daha sonra da gölün asli balığı olmayan Çim sazanı yada başka bir deyişle İsrail Sazanı olarak adlandırılan balık türünün çok ciddi bir baskı uygulayarak diğer balık türlerinin azalmasına sebep olduğu yönünde bir bulguya ulaştı. İsrail sazanının gölde yüzde elli oranına ulaştığı gözlemlendi. Bu çerçevede Tarım Bakanlığımızın taşra teşkilatının yapmış olduğu çalışmaların bir benzerinin Beyşehir Gölünde yoğun şekilde yapılması yönünde bir kanaat oluştu. Orman ve Su Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğümüzün organizasyonu İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin yardımları ile bugün İzmir’de yetiştirilen gölün asli balığı Sazan yavruları göle bırakıldı. Burada ki amaç gölün doğal dengesine ulaşmak. Bu doğal dengenin yakalanabilmesi adına geçtiğimiz aylarda Beyşehir’de ki balıkçılarımız da yaklaşık 50-60  ton İsrail sazanını yakalayarak imha ettiler.”

            Beyşehir Gölü’nün ekosistemdeki tahribatının önlenmesi ile ilgili çalışmanın bir yıldır devam ettiğini söyleyen Belediye Başkanı İzzet Taşcı; “Bugünkü çalışma çok önemli. Buraya bırakılmış olan 80 bin sazan yavrusu ve gölden alınmış olan atmış tona yakın İsrail sazanının imhası ile inşallah Beyşehir gölünün üzerindeki tahribatı önemli bir süre azaltacaktır diye ümit ediyoruz. Bu çalışmalar devam edecek. Gölümüzün doğal balığı olan diğer balıklar kızılkanat, akbalık, gövce gibi asıl doğal türü olan balıklarında laboratuar ortamında üretilerek göle bırakılması ile ilgili çalışmalarda önümüzdeki dönemlerde yapılacak. Beyşehir için çok hayırlı bir çalışma. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

            Projenin işbirlikçisi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay’da yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Yapılan çalışmaların üç aşamada gerçekleştiğini belirten Tekinay şunları söyledi; “2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun talimatı ile başlatılan projenin önemli bir aşamasında bulunuyoruz. Bu projenin bu aşamaya gelmesinde gerçekten Devlet, Üniversite, Sivil Toplum işbirliğini görüyoruz. Kaymakamlığımız başta olmak üzere Belediyemiz ve bu projeyi ihale eden Orman ve Su Bakanlığımız 8. Bölge Müdürlüğümüz başta olmak üzere İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Su Ürünleri Kooperatifimizle çok güzel bir çalışma yürütmekteyiz. Buradaki çalışmamızda ilk olarak Beyşehir Gölü’ndeki balık popülasyonunu tespit ettik. İkinci aşamada bu popülasyonunun yaklaşık yarıya yakınında baskın olan İsrail Sazanı tespit edildi. Su ürünleri kooperatifimizin desteği ile yaklaşık 60 ton İsrail Sazanı gölden uzaklaştırıldı. Bugünde yaklaşık 80 bin sazan balığı yavrusu Beyşehir Gölüne bırakıldı. Bu dönemsel çalışmanın devam ettirilmesi gerekiyor. Yani bu eko sistemi dengeleme olayında sürdürülebilirlik olayı. Bunun devamında gölün kendi türleri, siraz, akbalık, gövce gibi balıkların Bakanlığımızın da desteği ile üreterek Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünü canlı ekosistem anlamında eski günlerine kavuşturmayı hedefliyoruz.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap