16:14:50 TÜRBEDEN PARA ÇALAN HIRSIZLAR YAKALANDI 15:17:25 ADD, ÇOCUK BAYRAMINI KÖY OKULUNDA KUTLADI 14:49:38 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EROL, KOLTUĞUNU ÖĞRENCİLERE DEVRETTİ… 13:10:58 ÇOCUK BAYRAMI EĞİRDİR’DE BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI 12:24:48 Kaymakam Adem Çelik, Makam Koltuğunu Çocuklara Devretti 12:11:36 Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi 11:09:12 Isparta TÜBİTAK Bölge Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor 11:04:51 Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı 11:00:10 Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi İmzalandı 10:55:48 ITSO Heyeti Bilgilendirme Seminerine Katıldı 10:48:28 Vali Baruş, İl Genel Meclisi Üyeleriyle Bir Araya Geldi 10:43:58 Başkanlık Koltuğuna Küçük Ahmet Selim Oturdu 10:36:25 Eğirdir1923 Spor Kulübü Başkanı Mahmut Sağlam'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 17:52:01 Mehmet Demirel’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı 16:51:47 Isparta Valisi Aydın Baruş'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 16:15:43 Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın'ın 23 Nisan Kutlama Mesajı 16:12:25 Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 15:53:00 EMİNE ERDOĞAN BAKA SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ 14:31:16 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN… 12:26:37 Başkan Mustafa Özer’e Gelen Kutlama Çiçekleri Mahkum Ailelerine Bağışlandı

Kut’ül Amare Kahramanları Eğirdir’de Anıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kut’ül Amare Kahramanları Eğirdir’de Anıldı
Haberin Tarihi: 30.4.2018 13:33:00 - Okunma Sayısı:1415 defa okundu.

Yılmaz: “Kut’ül Amare Zaferi, şanlı Türk’ün diğer zaferleri gibi, kahramanlıklarla dolu bir zaferdir.”

Bugün, Osmanlı devletinin bundan tam 102 yıl önce İngiliz kuvvetleri ve müttefiklerine karşı kazandığı Kut-ül Amare zaferinin yıl dönümü.

Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencilerinin hazırlamış olduğu Kut-ül Amare zaferinin 102. Yılı anma etkinliği bugün saat 10.00’da Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesini müteakip günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Okul Müdürü Sebahattin Yılmaz yaptı.

Yılmaz; “Kut’ül Amare Zaferi, Osmanlı ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zafer olarak tarihe geçmiştir. Öyle ki İngilizlerin, tarih sayfalarından bile sildirecek kadar unutmak istediği hafızalara kazınacak bir zafer olma özelliği göstermektedir. İngiltere, 1916’daki bu savaşta tarihinin en büyük mağlubiyetlerinden birini yaşamıştır. Ülkemizde bu zafer 1952 yılına kadar kutlanmıştır. NATO’ya girdikten sonra İngilizlerin baskısı ile Kut’ül Amare Zaferi kutlama programlarından çıkarılmıştır.

Bu zafer, şanlı Türk’ün diğer zaferleri gibi, kahramanlıklarla dolu bir zaferdir. Bir Osmanlı askeri, İngiliz savaş uçağını tüfeğiyle düşürmeli başarmış, Kut’ül Amare Kuşatmasında 13 bin İngiliz asker, 13 general ve 418 İngiliz subayı esir alındı. İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri, 23.000 ölü ve yaralı vermiştir.

Sadece 8 saatte 100 binin üstünde haçlı askerinin Kosova’da toprağa gömüldüğü tarihten, rekorlar kitabına girecek kadar kısa süren Mohaç Meydan Muharebesine ki 2 saat bile sürmemiştir. Kurtuluş savaşından 15 Temmuza, Fırat Kalkanına Afrin’e, tarihimiz kadınıyla erkeğiyle kahramanlıklarla dolu hatıralar yazdırmıştır. Şükür ki bu hatıraların hiçbirinde başkaları gibi başkalarının namusuna, ırzına halel getirecek en ufak bir leke yoktur. Olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır.

Nasıl Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesinde yuvalanan terör örgütüne karşı ‘Zeytin Dalı Harekatı’ yıllardır medeniyet coğrafyamızı hedef alan, “Böl-parçala Siyaseti”ne kararlı bir karşı duruşsa; Kut’ül Amare de aynı kararlı duruşun yansımasından başka bir şey değildir. Bu imza her seferinde daha kuvvetlice vurulmuş, kıyamete kadar da vurulmaya her seferinde daha kuvvetlice atılmaya devam edecektir” dedi.

Okul Müdürü Yılmaz sözlerini, Halil Paşa’nın Kut’ül Amare Zaferinden sonra 6. Orduya yayınladığı mesaj ile tamamladı: “Arslanlar! Bütün Osmanlılara şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30 bin zaiyat vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz.”

Osmancık Taburu İzlenildi…

Kut’ül Amare Zaferinin 102’nci yıldönümünde öğrenciler tarafından hazırlanan Osmancık Taburu’nun Kut’a gidişi canlandırıldı. Öğrenciler ‘Askerin Duası’ isimli şiiri seslendirdiler.

Daha sonra okul öğrencilerinden Ömer Avşar ‘Çöle Yazılan Zafer: Kut’ül Amare’ isimli şiiri okudu.

Öğrencilerin sahnelediği Osmanlı’nın Son Zaferi: Kut’ül Amare’ isimli tiyatro oyunu büyük bir ilgiyle izlenirken Program öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap