SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ve MARİM ORGANİK TARIMLA İLGİLİ AVRUPA BİRLİĞİ PROJE TOPLANTISINA KATILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ve MARİM ORGANİK TARIMLA İLGİLİ AVRUPA BİRLİĞİ PROJE TOPLANTISINA KATILDI
Haberin Tarihi: 19.11.2013 10:12:00 - Okunma Sayısı:2526 defa okundu.

Türkiye'deki çalışmalar SDÜ ve MARİM işbirliği çerçevesinde yürütülmekte olup bu çalışmaların koordinatörlüğünü SDÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. F. Handan GİRAY yapıyor.

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ve MARİM ORGANİK TARIMLA İLGİLİ AVRUPA BİRLİĞİ PROJE TOPLANTISINA KATILDI

 

            Türkiye’den Süleyman Demirel Üniversitesi ve TAGEM’e bağlı Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün de ortak olduğu AB 7. Çerçeve -CORE ORGANİC II - programı kapsamında desteklenen “HEALTHYGROWTH” (Sağlıklı Büyüme; Doğruluk ve Güven ile Niş Pazardan Geniş Hacimli Pazarlara) adlı proje Danimarka liderliğinde 10 ülkenin katılımıyla (Danimarka, İsviçre, Fransa, Norveç, Slovenya, Avusturya, Finlandiya, Almanya, Litvanya ve Türkiye) yürütülüyor. Türkiye’deki çalışmalar SDÜ ve MARİM işbirliği çerçevesinde yürütülmekte olup bu çalışmaların koordinatörlüğünü SDÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. F. Handan GİRAY yapıyor.

            Mayıs ayında Danimarka’da yapılan başlangıç toplantısının ardından çalışmaların izlenmesi amacıyla 3-4 Kasım 2013 tarihlerinde Slovenya Maribor Üniversitesi Ziraat Fakültesinde 2. bir toplantı yapıldı.

            2 gün süren toplantıda; proje ortaklarının kendi ülkeleri için hazırlamış olduğu ulusal raporlardan elde edilen veriler incelendi, organik pazarlamada başarılı olmuş orta ölçekli şirketler hakkında daha önce web sitesi aracılığı ve anketlerle elde edilen bilgiler paylaşıldı. Toplantıda anket çalışmalarında doğru bilgiye ulaşabilmek için ne tür sorular sorulabileceği ve karşılaşılabilecek muhtemel cevapları konusunda uygulamalar yapıldığı, ayrıca verilerin toplanması ve proje çıktılarının yayınlanması konularının görüşüldüğü bildirildi. Ülkemizden toplantıya SDÜ’den  Doç. Dr. F. Handan GİRAY ile birlikte MARİM’den  Dr. Adem ATASAY ve kurum müdürü İsa EREN katıldılar.

            SDÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. F. Handan GİRAY, toplantıda alınan kararları şöyle özetledi:

            1- Proje ortaklarının daha önce belirledikleri ya da uygun gördükleri orta ölçekli başarılı bir organik pazarlama şirketinin projeye katkı sağlaması için gerekli görüşmelerin yapılması.

            2- Belirlenen şirkette başarıya ulaşmasındaki etkenlerin daha ayrıntılı olarak incelenmesi (Satellite düzeyde).

            3- Projenin tarım ile ilgili yapılacak olan kongre, sempozyum, konferans ya da toplantılarda sözlü ve  basılı olarak (broşürlerle) tanıtılması.

            4- Taslak programda 3. toplantının Türkiye’de yapılması ön görülmesine rağmen (13-            5 Ekim 2014 iki toplantı arasındaki sürenin uzun olması nedeniyle 3. çalıştayın     4 Nisan 2014 tarihlerinde Almanya (Berlin)’da  yapılacak olan IFSA 2014 kongresi ile birleştirilmesi ve  burada yapılacak kongrede daha önceden planlandığı gibi proje tanıtımının yapılması.

            5- Türkiye’de yapılacak 4. toplantının 13-15 Ekim 2014 İstanbul’da yapılacak olan 18. IFOAM Dünya  Organik Tarım kongresi ile birleştirilmesi.

            6- Toplantı tanıtımlarında terminoloji birliği açısından proje koordinatörü tarafından bir düzenlemenin yapılması ve bunların paydaşlara dağıtılması.

            Ayrıca toplantı sonunda “Vila Natura” adında organik üretim yapan bir şirketin gezilerek üretim ve pazarlama konularında bilgiler alındığı da bildirildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap