Yukarı Gökdere Köyünde Açık Kasada Elma İhracatı Yapılıyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Yukarı Gökdere Köyünde Açık Kasada Elma İhracatı Yapılıyor
Haberin Tarihi: 23.12.2013 09:48:00 - Okunma Sayısı:5239 defa okundu.

Eğirdir Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı, 20 yıldır ilk kez ilçeden açık kasa elma ihracatı yapıldığını söyledi.

Yukarı Gökdere Köyünde Açık Kasada Elma İhracatı Yapılıyor

 

            Eğirdir Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı, 20 yıldır ilk kez ilçeden açık kasa elma ihracatı yapıldığını söyledi.

            Isparta’nın elma bahçesi Eğirdir, bugünlerde hareketli günler yaşıyor. Soğuk hava depolarının da büyük çoğunluğunun bulunduğu ilçemizde bugünlerde TIR hareketliliği var. Eğirdir’in Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı, günde ortalama 15 TIR’ın Hatay’a ihracat için elma taşıdığını bildirdi. Bu durumun 20 yılda bir ilk olduğunu dile getiren Sarı, elmanın depolarda kaldığı söylentilerine de yanıt verdi.

İLK KEZ AÇIK KASARLARLA İHRACAT YAPILIYOR

            Elmanın fiyat yönünden depolarda kaldığının söylenebileceğini ifade eden Sarı, “Elmanın maliyeti 50 kuruş ama satışı 80 kuruş civarında. Bu aralar tüccar elmayı seçmeden alıyor.  Bu bizim açımızdan iyi. Ayrıca ödemelerde bir sıkıntı yaşamıyoruz. 20 yıldır Eğirdir’de ilk defa elma, açık kasalarla ihracata gidiyor. Bu Eğirdir açısından iyi bir şey. Eğirdir’den Hatay’a giden elmalarımız Hatay’dan da Irak, Suriye, Mısır ve Ürdün’e ihraç ediliyor. Zannedersem yeni ay başından itibaren Rusya açılacak. Bunda da bu yıl İran’da elmanın olmamasının etkisi büyük.

            Yukarı Gökdere’de elma bahçelerinin yüzde 10’unda elma ağaçlarının kesildiğini dile getiren Sarı, “Ama elma kesimi farklı bir ürüne yönelmek için olmuyor. Yaşlı elmaları kesiyoruz. Çünkü bu büyük ağaçlar maliyetimizi yükseltiyor. Yarı bodur dediğimiz cinsleri ekiyoruz. Bu türlerin masrafı daha az oluyor. Biz büyük arazilerle rekabet edemeyiz” şeklinde konuştu.

            Öte yandan elma fiyatlarından yakınan Ahmet Sarı, fiyat aralığının 60-90 kuruş arasında değiştiğini bildirdi. Büyük marketlere giden elmaların ise 0.80-1.20 TL arasında satıldığını ifade eden, Sarı, “Sanayi elmasının fiyatı da bu yıl biraz yüksek. Bahçedeki fiyatın 1 TL olması gerekiyor. Şu anda 80 kuruş civarında. Elmanın durumuna göre 1 TL’yi çok nadir geçiyor. Köylüler bankadaki kredi borçlarını yapılandırmaya gidiyor. 20 bin çekiyorsa oluyor o 27 bin TL. ertesi yıl 27 bin, 35 bin TL olacak. Elma önümüzdeki yıl tarlada 1,5 TL olursa bu çiftçi kredi borçlarını ödeyebilir. Yoksa elmaları kestiğimiz gibi tarlayı da mı satacağız?” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap