Ölçü Ve Ölçü Aletleri İçin Muayene Uyarısı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ölçü Ve Ölçü Aletleri İçin Muayene Uyarısı
Haberin Tarihi: 13.1.2014 10:00:00 - Okunma Sayısı:1619 defa okundu.

Isparta Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ölçü ve ölçü aletleri için muayene uyarısında bulundu.

Ölçü Ve Ölçü Aletleri İçin Muayene Uyarısı

 

            Isparta Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ölçü ve ölçü aletleri için muayene uyarısında bulundu.

        

            Isparta Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak tarafından yapılan yazılı açıklamada, 3516 sayılı "Ölçüler ve Ayar Kanunu" gereği her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin muayene ve damgalama işlemlerinin, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Ölçüler ve Ayar Memurluğunca yapıldığı bildirildi.

            Kanunun 9/b maddesine göre ölçü aletlerinin, 2 yılda bir muayene ve damgalanmasının zorunlu olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

            “3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 2. Maddesi ve 24 Temmuz 1994 tarih ve 22.000 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene yönetmeliğinin 9, 10 ve 11. maddesinde yer alan Ölçü ve Ölçü aletlerinin belirli sürelerle muayene ve damga yapılması gerekmektedir. Muayene ve damgaların yapılabilmesi için kanuni müracaat süresi 28/02/2014 günü mesai bitimine kadardır. Bu ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayene ve damgalama işlemleri ölçü aletinin özelliğine göre;

            İl Müdürlüğümüzce yapılacak muayene ve damgalar; Akaryakıt ve LPG sayaçları, 2 tonun üzerinde tartım yapan baskül ve kantarlar ile diğer tartı aletleri.

            Bakanlığımızdan yetki almış Muayene servislerince yapılacak muayene ve damgalar; Otomatik tartı aletleri, tartım kapasitesi 2000 Kg’mın (2000 Kg. dahil) altında olan okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri ile I. ve II. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri ( hassas teraziler) ile taksimetre ve takograf sayaçlarının muayene ve damgaları.

            Yetkili muayene servisi olmaması veya il dışındaki yetkili muayene servislerinden hizmet alınamaması halinde bu ölçü aletlerinin muayene ve damgaları da İl Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır.

            Grup merkezi belediye ölçü ve ayar memurlarınca yapılacak muayene ve damgalar; Tartım kapasitesi 2000 Kg’mın (2000 Kg. dahil) altında olan okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip olamayan III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri ile mekanik tartı aletlerinden masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli teraziler.

    Bu nedenle ölçü ve ölçü aletleri sahiplerinin kullanmakta olduğu ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin yapılması için yukarıda belirtilen süreler içinde bağlı oldukları mercilere müracaat etmeleri gerekmektedir. Muayene ve damgaları yapılmayan ve zamanında müracatta bulunmayan kişi ve kuruluşlar hakkında Kanun gereği kanuni işlem yapılmaktadır.

            Ölçü ve Ölçü aletlerinin muayene ve damgalarını yaptırmayanlar hakkında aşağıda belirtilen cezai müeyyideler uygulanmaktadır. 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15. maddesinin;

            (c) fıkrası: Damgası kopmuş, bozulmuş, veya damga süresi dolmuş her bir ölçü aleti için 1.521,00 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.”

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap