Cumhurbaşkanlığı İçin Adaylar Belirlendi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Cumhurbaşkanlığı İçin Adaylar Belirlendi
Haberin Tarihi: 3.7.2014 10:11:00 - Okunma Sayısı:3035 defa okundu.

Türkiye'de bir ilk yaşanacak. Cumhuriyet tarihinde ilk defa halk Cumhurbaşkanı'nı kendisi seçecek.

Cumhurbaşkanlığı İçin Adaylar Belirlendi

 

            Türkiye'de bir ilk yaşanacak. Cumhuriyet tarihinde ilk defa halk Cumhurbaşkanı'nı kendisi seçecek.

            Köşk’ün yeni sahibinin oylarla belirleneceği Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak. Yarış için MHP ve CHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ismi belirlenirken, HDP Selahattin Demirtaş’ı, Ak Parti de Recep Tayyip Erdoğan’ı aday gösterdi.

            Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadının yer alacak.

            Cumhurbaşkanı seçiminde, sadece baş harfleri büyük olan beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.

            Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasına ilişkin usul ve esasları belirledi.

            Resmi gazetede yayımlanan YSK kararına göre, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak filigranlı birleşik oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadının yer alacak. Oylamanın referandum şeklinde yapılması halinde beyaz üzerine "Evet", kahverengi üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.

            Cumhurbaşkanı seçimine katılacak adayların birleşik oy pusulasındaki sıralaması, YSK tarafından çekilecek kurayla belirlenecek ve sıralama seçimin ikinci oylamaya kalması halinde de geçerli olacak.

            Cumhurbaşkanlığı seçim süreci 29 Haziran’da başladı.

2 Temmuz’da Muhtarlık bölgesi askı listelerin çıkartıldı ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğü internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilân edildi.

            Bugün  Cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuruların son günü.

            Süreç şöyle devam edecek:

-4 Temmuz: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yapılan Cumhurbaşkanı adaylığı başvurularına ait bilgi ve belgelerin Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesinin son günü.

-5 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylık başvurularının Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine başlanması ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunulması.

-5 Temmuz: Oy kullanılacak gümrük kapılarının ve yurt dışı temsilciliklerin tespit edilmesi.

-7 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylarının bilgi ve belge eksikliklerini tamamlamasının son günü

-8 Temmuz: Cumhurbaşkanı geçici aday listesinin Resmî Gazete'de yayımlanması ve itirazların başlangıcı

-9 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askıdan indirilmesi ve itirazların sonu.

-9 Temmuz: İnternet ortamında ilân edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilânının sonlandırılarak bu durumun tutanak altına alınması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazların sonu.

-10 Temmuz: Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.

-11 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerine ve yurt dışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.

-14 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunda kura çekiminin yapılması ve ilânı.

-15 Temmuz: Yüksek Seçim Kurulunca tüm seçim çevreleri ile yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına, basımı tamamlandıkça bir plan dâhilinde dağıtımına başlanması.

-15 Temmuz: Yurt içi sandık kurullarında görev alacak kişilerin belirlenmesine yönelik çalışmalara başlanması.

-16 Temmuz: Sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazların ilçe seçim kurullarınca karara bağlanmasının son günü ve bu kararlara karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların başlaması (298/123).

-16 Temmuz: Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçlerin gönderilmesine başlanması.

-20 Temmuz: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi.

-20 Temmuz: Yurt içi sandık atama işlemlerinin yapılması.

-22 Temmuz: Seçmen bilgi kâğıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanması.

-26 Temmuz: Gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanması,

-31 Temmuz: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı

-31 Temmuz: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanması.

-3 Ağustos: Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması.

-3 Ağustos: Yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işleminin sona ermesi.

-4 Ağustos: Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi.

-6 Ağustos: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır hale getirilmeleri.

-9 Ağustos: Seçim propaganda döneminin sona ermesi (saat: 18.00)

-10 Ağustos: Yurt içi oy verme günü.

-11 Ağustos: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilânı.

-12 Ağustos: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00) ve ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanması.

-13 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00).

-14 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.

-15 Ağustos: Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının resmî gazete, radyo ve televizyonda ilân edilmek üzere ilgili mercilere gönderilmesi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap