EĞİRDİR DÜNDAR BEY HAMAMINDA BEKLENMEDİK GELİŞME...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR DÜNDAR BEY HAMAMINDA BEKLENMEDİK GELİŞME...
Haberin Tarihi: 7.7.2014 16:18:00 - Okunma Sayısı:3634 defa okundu.

Dündar Bey Hamamı Eğirdir'in tarihi eserler içinde en eski olanlarından biridir. Hızır Bey zamanında 1327 veya 1328 yapım tarihlerini göstermesine rağmen kesin bir tarih söz konusu değildir.

            EĞİRDİR DÜNDAR BEY HAMAMINDA BEKLENMEDİK GELİŞME...

Dündar Bey Hamamı Eğirdir’in  tarihi eserler içinde en eski olanlarından biridir. Hızır Bey zamanında 1327 veya 1328 yapım tarihlerini göstermesine rağmen kesin bir tarih söz konusu değildir.

            Bilindiği gibi hamam, bir önceki Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral tarafından “tarihi eserleri koruma” anlamında restore edilmiş ve üç yıl gibi uzun bir süre hizmetten uzak kalmıştı.

            Hamamın restore edilmesi için ise belediye bütçesinden toplam 2 milyon 62 bin TL harcanmıştı.

            Ancak, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Eğirdir’i hem üzen hem düşündüren bir kararının Eğirdir Belediyesi’ne ulaştığı bildirildi. Eğirdir Belediyesi Basın Bürosundan konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada “Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Eğirdir’i hem üzen hem düşündüren bir kararı Belediyemize ulaşmış bulunmaktadır. Çıkan kararın gerekçesi olarak Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 05.12.2011 tarih ve 217 sayılı kararında gösterilen onaylı projenin dışında yapılan farklı uygulamalar gösterilmektedir. Daha da açık bir ifade ile O. Nuri Özmeral başkanlığındaki Eğirdir Belediyesi tarafından, ana projenin dışına çıkılarak keyfi uygulamalarla hamamın orijinalliğinin bozulup tarihi yapıda değişiklikler yapılmış anlamı çıkmaktadır. Kurul’un nihai karar verinceye kadar hamamın işletilmesine yani çalıştırılmasına son verilmesi yönünde kesinlik söz konusudur.

            Aşağıya aldığımız Kurul metninde farklı uygulamaların neler olduğu belirtilmemiştir. Kurul ile yapılan telefon görüşmesinde bu farklı uygulamaların yerinde görülüp inceleneceği bildirilmiştir. Buradan, farklı uygulamaların ortadan kaldırılması istemi hamamda yeni bir tadilatın başlaması ve Eğirdir Belediyesine yeni mali yük binmesi anlamı çıkmaktadır.

            Konu, Eğirdir kamuoyunun bilgilenmesine sunulmuştur.” denildi.

KURULUN KARAR METNİ :

TC

“Kültür ve Turizm Bakanlığı

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu

Karar

Eğirdir Belediye Başkanlığı’nın 12.06.2014 tarih ve 424-364 sayılı yazısı, Antalya Vakıflar Müdürlüğü’nün 12.06.2014 tarih ve 2522 sayılı yazısı okundu, ekleri ve dosyası incelendi, proje müellifleri dinlendi, yapılan görüşme sonunda;

……………………………….tescilli Dündar Bey Hamamı’nın Kurulu’muzun 05. 12.2011 tarih ve 217 sayılı kararı ile onaylı projesinden farklı olarak yapılan uygulamalar ile ilgili sunulan rapor ve revizyon projelerin kurulumuz üyeleri Yard. Doç.Dr. İbrahim Bakır, Yard. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir ve Antalya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç’in katılımıyla yerinde incelenmesinden sonra değerlendirilebileceğine, proje müelliflerinin açıklamalarından tescilli hamamın kiralanarak işletmeye açıldığı anlaşıldığından, konu ile ilgili nihai karar alınana kadar Belediyesince hamamın işletmesinin durdurularak kullanılmasının engellenmesine karar verildi.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap