Eğirdir Kent İnisiyatifi'nin Eğirdir Teknik Gezisi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Kent İnisiyatifi'nin Eğirdir Teknik Gezisi
Haberin Tarihi: 15.7.2014 10:06:00 - Okunma Sayısı:3226 defa okundu.

Eğirdir Kent İnisiyatifi (EKİ) üyeleri, geçtiğimiz hafta içerisinde Belediye Başkanı Ömer ŞENGÖL ile Eğirdir Hayvanat Bahçesi ve Yenimahalle'de teknik bir gezi gerçekleştirdi.

Eğirdir Kent İnisiyatifi’nin Eğirdir Teknik Gezisi

 

            Eğirdir Kent İnisiyatifi (EKİ) üyeleri, geçtiğimiz hafta içerisinde Belediye Başkanı Ömer ŞENGÖL ile  Eğirdir Hayvanat Bahçesi ve Yenimahalle’de teknik bir gezi gerçekleştirdi. Eğirdir Kent İnisiyatifi üyeleri teknik gezinin ardından bir açıklama yaparak şunları dile getirdiler: “Eğirdir hayvanat bahçesinde  yapılan gezide, bu alanın tekrar düzenlenmeye başladığı gözlemlenmiş yıllarca kapalı olmasından kaynaklanan tahribatın giderilme çalışmaları görülmüştür.

            Alanın büyüklüğü ve yeni getirilmeye çalışılan uyumlu  hayvan çeşitliliği Eğirdir’de ihtiyaç olan dinlenme alanı ihtiyaçlarına cevap vermeye hazırlanmaktadır.

            Bahçe içerisinde; çeşitli hayvan maketleri ile süslenmiş olan çocuk salıncakları ve orta alanda yer alan kum havuzu, çocukların kaliteli zaman geçirmesine vesile olabilecek hususları içermektedir. Yapılan gezi esnasında bu alana masal figürlerinin de eklenerek aynı zamanda masal parkı konseptinin de eklenebileceği önerisi Ömer ŞENGÖL’e sunulmuştur. Masal kitaplarının  da yer alacağı küçük bir çocuk kitaplığı ile çocukların zamanlarını kaliteli geçirebilecekleri önemli bir alan yaratılmış olacağı gözlemlenmiştir.

  Çok sayıdaki bilimsel araştırma sonuçlarınca  ata binmenin insan psikolojisine olan olumlu etkileri olduğu bildirilmektedir. Hayvanat bahçesinde önceki yıllarda yapılmış olan ve işlevsel bırakılan at çiftliğinin yeniden düzenlenerek aktif hale getirilecek olması; doğa ve hayvan sevgisini iç içe bir arada yaşatmak, başta çocuklar olmak üzere isteyenlere, usta eğiticilerce  ata binme eğitiminin verilecek olması ve biniciliğin keyfini yaşayabilecekleri eğlenceli bir hafta sonu geçirebilmeleri için özel programların hazırlanması- hazırlanabilecek olması Eğirdir ve çevresinden de yöreye olan ilgiyi artıracaktır.

            Hayvanat Bahçesindeki alana ilişkin diğer bir husus ise; alanda yer alan farklı tür ağaçların korunması ve çeşit sayısının arttırılarak bir botanik bahçe haline getirilmesi çalışmaları olmuştur.  Her ağacın kenarına cinsinin ve özelliğinin yazılarak oluşturulacak olan bu bahçe ile bitki çeşitliliği de artmış olacak ve doğa bilincinin ve farkındalığının artması sağlanmış olacaktır. Ağaçların arasından ilerleyen uzun yürüyüş yolu ve yine o bölgeye yapılan plaj ile alanının bir bölümünün plaj olarak da kullanılması sağlanabilecektir.

            Bahçede yapılması plan dahilinde olan ve inşaatına başlanmış bulunan diğer husus; hayvanat bahçesi alanından başlayıp Eğirdir’e kadar devam edecek olan bisiklet yoludur. Bisiklet için düzenlenen yol ile hayvanat bahçesinden Eğirdir’e geliş, pedal çevirerek daha güvenli koşullarda gerçekleşebilecektir.  Ayrıca burada altı çizilmesi gereken ve Eğirdir Kent İnisiyatifi’nin de sorduğu önemli soru bu yol için gölün doldurulup doldurulmadığı olmuştur. Göle herhangi bir dolgu yapmadan sadece var olan kıyı şeridinde düzenlemelerle bu yolun açıldığının haberi bizleri sevindirmiştir.

            Eğirdir Kervansaray Mezarlığı önüne geçtiğimiz yıllar çekilen duvar set, seyahat edenlerin gölü görmelerini engelleyen bir yapıyı oluşturmaktaydı… Bu setin,  yol hizasına indirilmesi ve Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi hizasından itibaren göl kıyı kesiminden- Kervansaray düğün salonuna kadar olan bakımsız alanın da; dolgu yapmadan, ağaç kesmeden doğaya uyumlu motiflerle rekreasyon alanına dönüştürülmesi-dönüştürülecek olması, şu anki görünümüyle sahile “yakışmayan”- uygun olmayan bu doğal kıyı güzelliğinin ve kullanımının bakımından önemli olacaktır..  

   Eğirdir’de gün geçtikçe yaygınlaşan demokrasi kültürü ile güzel bir yarına hazırlandığını düşünen EKİ üyeleri, yapılan bu çalışmanın Eğirdir için yararlı olduğuna inanmaktadır.   Bu anlamda en önemli nokta, Eğirdir’e kazandırılmaya çalışılan bu değerlerin, kapısında bekleyen güvenlik görevlisi ile değil kent halkının sahip çıkması ile korunmasıdır. Kente sahip çıkmak geleceğe sahip çıkmak ve sonraki nesillere iyi bir yaşam alanı bırakmak olacaktır. Sosyal hayatımıza katkıda bulunan bu çalışmaları siyasetin kurbanı yapılmadan geleceğe aktarmanın önemine ve sürekliliğine inanan EKİ olarak, sayın  Ömer ŞENGÖL’e bize ayırdığı zaman için teşekkür eder,  çalışmalarında başarılar dileriz…”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap