MECLİS TOPLANTISINDA YİNE "ECRİMİSİL" TARTIŞMASI YAŞANDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MECLİS TOPLANTISINDA YİNE "ECRİMİSİL" TARTIŞMASI YAŞANDI
Haberin Tarihi: 19.8.2014 10:34:00 - Okunma Sayısı:1931 defa okundu.

İkinci kez meclise taşınan "ecrimisil" konusu yine tartışma yarattı.

MECLİS TOPLANTISINDA YİNE “ECRİMİSİL” TARTIŞMASI YAŞANDI

 

            05.08. 2014 tarihinde yapılan meclis gündeminde görüşülen ve  AKP Meclis Üyesi Erhan Savran tarafından 05.07.2014  tarihinde ikinci kez meclise taşınan “ecrimisil” konusu yine tartışma yarattı.

            Konu ile ilgili olarak Eğirdir Basın Bürosu tarafından yapılan açıklama şöyle: “Daha önce halkımıza Eğirdir Basın Bürosu olarak duyurduğumuz ve açıklık getirdiğimiz “ecrimisil” konusunu bir kez daha aydınlanma açısından ele almayı başkanlığımız  uygun bulmuştur. Çünkü ecrimisil ödeyen taşınmaz sahiplerinin bazı parti organlarını ileri sürerek konunun belediye tarafından çözüme uğratılıp gider miktarının belediyece alınmaması yönünde ısrarlı baskıları Belediye Meclis Gündemine taşınmaktadır.

            Konu daha önce de ele alınmış ve kamu bilgilendirilmesi 20 Mayıs 2014 tarihi ile halkımıza sunulmuştu. Ancak aradan geçen üç ay sonra aynı konunun yeniden meclise gelmesi ya konunun yeteri kadar anlaşılamaması ya da bazılarının başkanlığımıza politik baskı olarak kullanıldığını düşündürmektedir.                              

            Ecrimisil, belediye sınırları içinde kalan taşınmazların işgalinden doğan ve idarece talep edilen ve işgalci tarafından belediyeye tahsil edilen tazminattır. Ecrimisil bir kira olmayıp haksız yere işgal edilen yerin tazminatı olup belediye tarafından işletilmesinde bir sakınca bulmadığı taşınmazlardır. Ancak bu gibi yerlerin işleticileri işgal tazminatlarını hem belediyeye hem maliyeye ödemek gibi ikili bir ödeme yapmak durumunda kalmaktadır.

            Böylesi bir durumda işgalciler, iki yere işgaliye parası ödedikleri için kendilerini mağdur durumunda değerlendirip belediyenin işgaliye parasından vazgeçmesini aracılar vasıtasıyla talep etmektedirler.

            AKP Meclis Üyesi Erhan Savran Bey’in ikinci kez bilmediği düşünülemeyen bu konuyu meclise taşıması başkanlığımızca işgaliye statüsündeki bazı esnafların aracılığını yaptığı şeklinde değerlendirilmektedir. Üye Erhan Savran’ın, “Mülkiyeti belediyemize ait olmayan arsalar üzerine belediyemizce inşa edilen ve ihale yöntemiyle kiraya verilen bu yerlerin kira bedellerinin iki tarafa ödenmesi esnaflarımızı mağdur etmektedir.” diyerek gündeme alınmasını ve belediyenin işgaliye parasından vazgeçmesini dolaylı yoldan istemiş olmasını başkanlığımız manidar bulmaktadır.

            Ecrimisil konusunun meclise ikinci kez getirilmesini maksatlı bulan Başkan Ömer Şengöl şunları söyledi:

            “Değerli meclis üyeleri, bu konuyu daha önce sizlere anlatmış idim. Sözünü ettiğiniz yerlerin işgaliye ücretleri doğrudan belediyeye ait olup Mal Müdürlüğü’ne ait değildir. Bu konuda yasa açıktır. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 79. Maddesindeki Belediye Tasarrufundaki Yerler bölümünde, “Mezarlıklar ile belediye sınırları içinde bulunan ve sahipsiz arazi niteliğinde olan seyrangâh (piknik alanları), harman yeri, koruluk, dinlenme yerleri, meydanlar, bataklık, çöp döküm sahaları, yıkılmış kale ve kulelerin arsaları ve enkazı ve benzeri yerler belediyenin tasarrufu altındadır.” demektedir. Dolayısyla sizin gündeme getirmeye çalıştığınız yerlerin tamamı belediyemize ait olup Mal Müdürlüğü’ne ait değildir. Bu yüzden belediyemiz buraların işgaliye ücretlerini almaya yetkilidir. Kaldı ki bu maddenin bizi haklı gösteren devamı var: Şöyle ki, “Belediye tarafından deniz, akarsu ve gölden doldurma suretiyle kazanılan alanlar, Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak kullanılmak şartıyla Maliye Bakanlığı tarafından belediyelerin tasarrufuna bırakılır.” demektedir. Yani buraların işgaliye ücretleri belediyemize yatırılmak zorundadır.

            Ayrıca bu konuda Bölge İdare mahkemelerinin belediyelerin lehine kararları var. Bunları yeteri kadar bilmediğiniz için bazılarının dolmuş kayığına binerek açıklığı belli olan konuyu gündeme taşımanız sizin maksatlı olduğunuzu göstermektedir. Siz diyorsunuz ki bu konuyu burada çözelim!.. Anlamadığınız bir şey daha var!.. Burası kanun yapıcı yer değil!... Kanunun koyduğunu biz kaldıramayız. Biz ancak kanunların verdiği yetkileri kullanmakla görevliyiz. Siz, belediye bu konuyu çözsün, işgaliyeciler tek bir yere para versin, diyorsunuz. Bu, kanunun dışına çıkmak demektir. Sizin yapacağınız iş, Ankara’ya gidip konunun bakanlık düzeyinde çözülmesini sağlamaktır. Çünkü siyasî iktidar sizsiniz. Ben belediyenin haklarının sonuna kadar savunucusuyum. Kimsede belediyenin beş kuruşunu bırakmam. Alacağıma şahinim borcuma bok kargasıyım. Eğirdir’in hakkını kimseye bırakmam!.. Siz önce şuna karar verin, siz belediyeden mi yoksa maliyeden yana mısınız? Ben bu konuyu sizlere daha önce geniş bir şekilde anlatmıştım. Siz önce kanunları okuyunuz ve bilgileniniz!.. Nereden çıkarıyorsunuz buraların bize ait olmadığını. 79. Madde açık… Hep başkalarının sözleri ile hareket ediyorsunuz!.. Siz öncelikle 5393 Sayılı Belediye Kanununda yer alan meclis üyelerinin görevlerini okuyup öğreniniz!.. Bu şikayetinizi gidin Mal Müdürlüğü ile konuşun! İşgaliye parasını o almasın!.. Neden buraya getiriyorsunuz?..” şeklinde konuşması ile konuya açıklık getirdi ve “Aslında bu durumda olan kişiler işgaliye ücretlerini muhasebecileri aracılığıyla gider olarak göstermektedirler.” diyerek konuşmasını bitirdi.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap