Uluslararası Eğitim İşbirliği Toplantısı Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Uluslararası Eğitim İşbirliği Toplantısı Yapıldı
Haberin Tarihi: 10.9.2014 09:55:00 - Okunma Sayısı:1289 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi ile Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği(TÜMSİAD) tarafından düzenlenen "Uluslararası Eğitim İşbirliği Toplantısı", SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi, Nijer'in 4 önemli üniversitesinden gelen 14 bilim adamı ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla SDÜ Konukevi'nde yapıldı.

Uluslararası Eğitim İşbirliği Toplantısı Yapıldı

 

            Süleyman Demirel Üniversitesi ile Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği(TÜMSİAD) tarafından düzenlenen “Uluslararası Eğitim İşbirliği Toplantısı”, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi, Nijer’in 4 önemli üniversitesinden gelen 14 bilim adamı ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla SDÜ Konukevi’nde yapıldı.

Rektör İbicioğlu:  "SDÜ Türkiye ve Nijer Arasında Köprü Kurmuştur"

            Toplantının açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Türk- Nijer ilişkilerini yükseköğretim sahasına taşıyarak, karşılıklı eğitim anlaşmaları ve stajlarla dostluk bağlarını bilimin ışığında güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek 7- 11 Ocak 2013 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yapılan Gabon, Nijer ve Senegal ziyaretleri hakkında bilgiler verdi. 

            Bu ziyaret kapsamında öngörülen ve gerçekleştirilmesi yolunda büyük çabalar sarf edilen bir dizi hedefler olduğunu belirten İbicioğlu, gezi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefleri doğrultusunda, Afrika ile Isparta arasında kurulan bilim köprüsünü oluşturma yolundaki çalışmaların SDÜ bünyesinde başlatıldığını ifade etti.

            30 Mayıs 2014’te Nijer ile SDÜ arasında yapılan ikili anlaşmadan bahseden İbicioğlu, “Bu anlaşma neticesinde, Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou’nun İstanbul ziyaretleri sırasında benim ve TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert tarafından dile getirilen ve yine Kültür Bakanı Ousmane Abdou’nun ayrı bir tarihteki Türkiye ziyareti sırasında da üzerinde durulan proje kapsamında, SDÜ ile TÜMSİAD Nijer üniversitelerinden staj, proje geliştirme, eğitim anlaşmaları gibi yükseköğretim faaliyetleri kapsamında, öğretim elemanlarını Isparta’ya ve SDÜ’ye davet ettik. Bu doğrultuda, 15 Ağustos 2014 tarihinde SDÜ- TÜMSİAD işbirliğinde Üniversitemize gelen Nijer’in 4 önemli üniversitesinden 14 bilim adamını 1 aylık bir süreç dâhilinde Üniversitemizde ağırlıyoruz. Bu çalışma ile Türk-Nijer ilişkilerini yükseköğretim sahasına taşıyarak daha da geliştirmeyi, karşılıklı eğitim anlaşmaları ve stajlarla dostluk bağlarımızı bilimin ışığında güçlendirmeyi, hedefliyoruz.” dedi.

            İbicioğlu, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak 2013'te başbakanımız iken Afrika ülkelerini ziyaret eden ilk Türk Başbakanı olarak gerçekleştirmiş olduğu gezi heyetinde bulunan tek rektör olarak Türkiye’nin bu ziyaretlerdeki  bilim ve yükseköğretim ayağını temsil etme şerefine nail olmuştum. O tarihten itibaren de Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın bu ülkelerle her anlamda işbirliği hedefinden yola çıkarak, SDÜ ile Nijer’deki üniversiteler arasında bir kültür, kardeşlik, dostluk ve bilim köprüsü kurmak için yukarıda belirtmiş olduğum çalışmaları başlattık. Bugün bu çalışmalarımızın meyvesini aldığımız için gururluyuz. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak da gördüğümüz bu çalışma ile Nijer’in bu önemli üniversitelerinden staj, proje geliştirme, eğitim anlaşmaları gibi yükseköğretim faaliyetleri kapsamında çalışmalar yürütmek üzere de YÖK ile gerekli bağlantıları kurduk. Nijer Heyeti, özellikle Isparta’daki pek çok sivil toplum kuruluşları, mülki ve idari yetkililer ile de görüşmeler yaparak, kültürümüzü ve ilimizin ekonomik, sosyo- kültürel yapısını tanıyarak Isparta’nın Nijer’deki kültür elçiliğini de üstlenmişlerdir.” diye konuştu.

            TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert de projeye 7 Ocak 2013 yılında başlandığını bildirdi. Daha önce Gabon, Senegal ve Nijer'e yaptıkları ziyarette buradaki insanlara nasıl yardımcı olabileceklerini ve fayda sağlayabileceklerini düşünerek onları Türkiye'ye davet ettiklerini belirten Sert, “İlk etapta 14 öğretim üyesi Nijer'den arkadaşlarımız geldiler. Burada bir aylık bir eğitimle donanımlı bir şekilde geri dönecekler ve iki önemli fonksiyonu birlikte icra edecekler. Türkiye'yle Nijer arasındaki dostluk köprülerini bir taraftan artırırken ve geliştirirken bir taraftan da Nijer'deki bilimsel çalışmalara destek verecek bir Türk üniversitesini yani Süleyman Demirel Üniversitesi'ni arkalarında hep görecekler. Buradaki bilgileri Nijer'de kullanma fırsatı elde etmiş olacaklar. Bu projeyi önemsiyoruz. İlk kez SDÜ'de başlatalım sonra TÜMSİAD ve SDÜ başta olmak üzere diğer üniversitelere yayalım ve Afrikada'ki bütün üniversitelere yayalım diye bir kararımız var. TÜMSİAD Yönetim Kurulunda aldığımız bu kararla yaklaşık 20 civarındaki rektörle yaptığımız görüşmede hepsinin ifadesi aynen şu oldu; 'Bunun altına bizim imzamızı atabilirsiniz.' Ama tabiki en büyük desteği veren Sayın Rektörümüz Hasan İbicioğlu'yla birlikte ilk el sıkıştığımızda bunun çok başarılı bir proje olacağını tahmin etmiştik ve tahmin ettiğimiz gibi üniversitenin büyük katkıları ve gelen arkadaşlarımızın memnuniyetinden anladığımız gibi bugün bu proje çok iyi yerlere gelmiştir. İnanıyorum ki çok daha geniş noktalara taşınacaktır bu proje. Başta Nijer olmak üzere bütün Afrika'da bu proje devam edecektir. Oradaki öğretim üyeleri kendilerine en yakın dost ülke olarak Türkiye'yi kabul edeceklerdir. Türk üniversitelerini Türk işadamlarını her zaman yanlarında göreceklerdir. Türkiye'de ilan etmiş olduğumuz Afrika yılından sonra zaten biz gönlümüzü Afrika'ya açmıştık. Şimdi bunu gerçekleşebilir projelerle sonuna doğru gitmek için çabalıyoruz. Bu noktada ben de bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

            Nijer’li akademisyenler de SDÜ’nün ev sahipliğinden ve burada aldıkları eğitimin kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayarak projenin gerçekleşmesinde emeği olan ilgililere teşekkür etti.

            Konuşmaların ardından Nijer ekibine plaket ve SDÜ logosu taşıyan çanta takdim edildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap