19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı
Haberin Tarihi: 19.9.2014 16:10:00 - Okunma Sayısı:2176 defa okundu.

19 Eylül Gaziler Günü, dün ilçemizde muhteşem bir törenle kutlandı.

19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı

 

            19 Eylül Gaziler Günü, dün ilçemizde muhteşem bir törenle kutlandı.

            Kutlamalar saat 11.00’de Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği’nin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmaları ile başladı. Çelenklerin sunumunun ardından devletimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşımız söylenildi.
 

            Gaziler günü dolayısıyla bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Hüseyin Koçaslan, “19 Eylül, tüm gazilerin, en büyük Gazi M. Kemal Atatürk’le bütünleştiği bir gündür” diyerek şunları ifade etti.

            “19 Eylül Gaziler Günü, savaş meydanlarında canını ortaya koyarak, aziz milletine ve vatanına hizmet eden gazilerin şeref günüdür.  Bugün, gazi olmanın gurur ve kıvancını büyük bir coşku ile yaşıyoruz.

            19 Eylül, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür.

            Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında, emperyalist devletler Anadolu’yu dört bir yanından işgal ederek, bin yıllık Türk varlığını sona erdirmek istemişlerdir. Bu vatanın evlatları, Çanakkale’de, Kafkaslarda, Filistin ve Gazze’de, Irak’ta ve diğer tüm cephelerde kahramanca çarpışarak, düşmana bu fırsatı hiçbir zaman vermemişlerdir.

            Türk’ün çelik iradesi ve direnci karşısında başarılı olamayan ve emellerine ulaşamayan İtilaf devletleri bu sefer, Anadolu’yu istila etme görevini Yunanistan’a vermişlerdir. Megalo İdea ve boş hayaller peşinde koşan Yunan ordusunun Anadolu’daki ilerleyişi Polatlı önlerinde Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’ün komutasındaki kahraman Türk Ordusu tarafından durdurulmuştur.

            Türk ordusu, 13 Eylül 1921’de, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde mağrur Yunan ordusunu tarihinin en büyük bozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluşu muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur.

            Sonuç olarak, düşman, bir sene sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde birliklerinin birçoğu imha edilmiş olarak, tekrar bozguna uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır.

            Sakarya Meydan Muharebesi, Türk Ordusunun 1683 İkinci Viyana Kuşatması’ndan beri süren geri çekilişine de son vermiştir.

            Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olmuş ve Kurtuluş Savaşımızın kaderini tayin etmiştir. Bu mücadele kaybedilseydi,  sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan M.Kemal ATATÜRK ve onun kahraman askerleri sayesinde Anadolu halkı böyle karanlık bir tablo ile karşılaşmadı. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti’nin yolunu açmıştır.

            TBMM, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, Başkomutan M. Kemal ATATÜRK’e,  Türk milleti adına, “Gazilik” unvanı ile “Mareşallik” rütbesini tevcih etmiştir. M. Kemal ATATÜRK milleti tarafından gazi unvanı verilen ilk askerdir.

            19 Eylül, tüm gazilerin, en büyük Gazi M. Kemal Atatürk’le bütünleştiği bir gündür.

            Gururla taşıdığımız Gazi unvanı, Ata’mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır.

            19 Eylül; Kurtuluş Savaşı’nda cepheden cepheye koşan, bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden İstiklal Savaşı gazilerinin,

            Dünya barışı ve insanlık uğrunda Kore’de savaşan, Türkün gücünü dünyaya bir kez daha ilan eden Kore gazilerinin,

            Kıbrıslı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve Ada’da Enosis hayallerini Akdeniz’in karanlık sularına gömen Kıbrıs gazilerinin,

            Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis tüm malul gazilerin şeref ve kahramanlık günüdür.

            “Gaziler Günü” olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin de kuruluş günüdür.

            Kahraman Gaziler,

            Gaziler gününüz kutlu olsun.

            Sizler, Gazi M. Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz.

            Sizler, şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıklarla Türk milletinin azmini, gücünü ve kudretini ortaya koydunuz.

            Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir.

            Değerli konuklar, Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bugüne kadar sürekli iç ve dış tehditlere maruz kalmıştır. Bu tehditlerin bugün de artarak devam ettiğini müşahade ediyoruz. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine,  birlik ve bütünlüğümüzün, üniter yapımızın bozulmasına ne biz, ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak sonsuza dek korunacaktır.

            Sevgili gençler, Atatürk bu kutsal vatanı sizlere emanet etmiştir. Türk gençliğine yaraşır bir şekilde çalışarak, ilim ve irfanla bu yüce devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize ve Cumhuriyetimizi canınız pahasına koruyacağınıza gönülden inanıyoruz. Türk genci, Ata’sının emanetine sahip çıkacak karakter, azim ve kudrete her zaman sahiptir.

            Değerli konuklar; şanlı tarihimizin zaferleri ve bu zaferlerin kahramanları hiçbir zaman unutulmamalıdır. Canlarını vatanına ve milletine adayan şehit ve gaziler her zaman hatırlanmalı ve onlara gereken değer verilmelidir. Savaşlara ve bu savaşların gazilerine ilgisizlik, tarihimizle olan bağı koparır. Şehit ve Gazisi olmayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir.

            Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına, ebedi Başkomutanımız M. Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerim.”
 

            Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Hüseyin Koçaslan’ın konuşmasının ardından Gaziler Derneğine geçildi.

            Burada plaket takdimi yapıldı. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Hüseyin Koçaslan Kaymakam Yalçın Yılmaz’a, Garnizon Komutanı Tümg. Metin Akkaya’ya ve Belediye Başkanı Ömer Şengöl’e desteklerinden dolayı teşekkür ederek birer plaket takdim etti.
           

Gazi Torunlarına da Plaket Verildi

Istiklal Savaşı gazisi torunları İbrahim Sarıdaş, Abdullah Sinan, Tacettin Gencay ve Mehmet Yıldırım’a da plaketleri protokol tarafından verildi.

 
Törene katılamayan Mehmet Yıldırım’ın plaketini Eğirdir ADD Başkanı Erdoğan Öngün aldı.
 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap