YEREL BASININ SORUNLARI ISPARTA'DA TARTIŞILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YEREL BASININ SORUNLARI ISPARTA'DA TARTIŞILDI
Haberin Tarihi: 20.9.2014 09:29:00 - Okunma Sayısı:1427 defa okundu.

Isparta ve ilçelerinde resmi ilan alan gazete sahipleri ve temsilcileriyle bir araya gelen Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyeleri, ilanları birleştirerek gazetelere servis eden kurumların suç işlediğini dile getirdiler.

YEREL BASININ SORUNLARI ISPARTA’DA TARTIŞILDI

 

            Isparta ve ilçelerinde resmi ilan alan gazete sahipleri ve temsilcileriyle bir araya gelen Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyeleri, ilanları birleştirerek gazetelere servis eden kurumların suç işlediğini dile getirdiler.

            BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan; “Bürokrasinin yerel temsilcileri, ilanları ya birleştirmek ya da bölmek suretiyle ama her iki halde de gazetelerde yayımlamamak gibi bir yolu alışkanlık haline getirmiş durumda. Bu, kanun hükümlerini yerine getirmemek ya da mevzuatın arkasından dolanmak gibi bir sonucu doğuruyor” dedi.

            Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurul Üyesi Nuri Kolaylı, BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Sefa Özdemir, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abid Vanlı Isparta Gazeteciler Cemiyeti ve Aktif Gazeteciler Derneği önderliğinde basın çalışanlarını bilgilendirdi. İlan mevzuatı, sektörün kronikleşmiş sorunları hakkında Isparta’daki basın çalışanlarıyla bir araya gelen sektör temsilcileri özellikle resmi ilan konusunda bürokratların yanlış yöntem uyguladıklarını bazılarının bu konuda görevi kötüye kullandığını dile getirdiler.

            Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Basın İlan Kurumu ve Isparta Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle yerel basına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Isparta Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen toplantıda önemli açıklamalar yer aldı. Toplantıya, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Nuri Kolaylı, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Arslan, Gazeteciler Konfederasyonu Genel Koordinatörü Sefa Özdemir, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abid Vanlı, Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan ve yönetim kurulu üyeleri, Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Erçakır, il ve ilçelerde yayınlanan yerel gazetelerin imtiyaz sahipleri ve temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Isparta Gazeteciler Cemiyet Başkanı Şevket Karahan, Bu tarihi toplantının Isparta basını için çok önemli olduğunu vurguladı.

            Başkan Karahan; “Şehir basın milli, manevi ve dini değerlerine bağlı arkadaşlardan oluşuyor. Rant peşinde koşmadan sadece haber üretmek için mücadele ediyor.” dedi. Toplantıda, ilan mevzuatı, sektörün kronikleşmiş sorunları hakkında bilgiler veren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Nuri Kolaylı “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 8 meslek federasyonunun bir araya gelmesi ile oluştu. Türkiye`nin 7 bölgesinde kurulan gazeteci federasyonunun yanında bir de Ankara´da Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu var. Konfederasyonumuza 78 ilden meslek örgütümüz üye. Bu alanda Türkiye`nin en fazla meslek çalışanına sahip çatı kuruluşuyuz” dedi.

            Yaklaşık bir buçuk aydır bölgeleri dolaştıklarını belirten Nuri Kolaylı , “Sizlerden aldığımız geri dönüşümleri masaya yatırıp, mevzuat olarak çıkarmaya çabalıyoruz. Tabi bazılarında başarılı oluyoruz, bazılarında da kabul ettirmek mümkün olmuyor ama başarı oranımız gayet yüksek. Sorunlarınızı iyi biliyoruz. Bu sorunların çözümünde tüm girişimlerimize devam ediyoruz” dedi. Başkan Kolaylı ayrıca; “Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan, bizim en güvenilir, en dürüst arkadaşlarımızdan bir tanesi. Kendisi kadim ve sonsuz bir dostumuz. Sayın Karahan’a o kadar güveniyoruz ki, Konfederasyonumuzun Denetleme Kurulu Başkanlığını yapmasını istedik o da sağlosun bizi kırmadı” diyerek IGC Başkanından övgüyle bahsetti. BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan da, 2 dönemdir BİK Yönetim Kurulu`na yerel gazetelerini temsilen seçildiğini kurulun 36 üyeden oluştuğunu 6 kişilik yönetim kurulu olduğunu kaydetti.

            BİK’in işleyişi ve çalışmaları ile ilgili olarak da bilgiler veren Mustafa Arslan geride kalan görev süresi içerisinde gazetelerin menfaatine olacak şekilde hayata geçirdikleri çalışmalarla ilgili olarak bilgiler vererek mevcut durumunu korumak istediklerini ve kazanımlardan bir adım dahi geriye gitmek istemediklerini söyledi. Basın İlan Kurumu’nun, kendi mevzuatını kendisinin üreten bir kurum haline geldiğini de ifade eden Arslan alınan birçok kararın Anadolu basınının lehine gelişmeler doğurduğunu belirtti.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Arslan, ihale ve icra ilanlarının gazetelerde yayımlanmasıyla ilgili, “Bürokrasinin yerel temsilcileri, ilanları ya birleştirmek ya da bölmek suretiyle ama her iki halde de gazetelerde yayımlamamak gibi bir yolu alışkanlık haline getirmiş durumda. Bu, kanun hükümlerini yerine getirmemek ya da mevzuatın arkasından dolanmak gibi bir sonucu doğuruyor” dedi. Son dönemde, BİK mevzuatı gereği verilmesi gereken özellikle ihale ve icra ilanlarıyla ilgili problemler yaşandığını belirten Arslan, “Bürokrasinin yerel temsilcileri, ilanları ya birleştirmek ya da bölmek suretiyle ama her iki halde de gazetelerde yayımlamamak gibi bir yolu alışkanlık haline getirmiş durumda. Bu, kanun hükümlerini yerine getirmemek ya da mevzuatın arkasından dolanmak gibi bir sonucu doğuruyor” diye konuştu.

            Kanun koyucunun, rekabetin sağlanabilmesi için ihalelerin gazeteler yoluyla ilan edilmesi gibi bir muradının olduğunu ifade eden Arslan, davet yoluyla veya Kamu İhale Kurumunun eşik değerlerinin altına getirip ihalelerin bölünmesi ya da çok sayıda yapılması gereken ilanın aza indirgenmesiyle yapılan işlemlerin, rekabetin ve kamu faydasının ortadan kalkması sonucunu beraberinde getirdiğine işaret etti. Bunun, gazetelerin ilan yayımlayamamasına neden olduğunu aktaran Arslan, bu konudaki yanlışlığın derhal giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

            Türkiye’de 5 yıllık stratejik planların hazırlandığı bir dönemde, kamu idarelerinin planlamalarını iyi yapmaları gerektiğinin altını çizen Arslan, şunları kaydetti: “KÖYDES, ihalelerde muaf hareket ediyor, bu bir yanlışlıktır. Öbür taraftan yatılı bölge okulları ve taşımalı sistem yoluyla Milli Eğitim Bakanlığında, Kamu Hastaneleri Birliği yoluyla da Sağlık Bakanlığı ilanlarında bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İcra ilanlarının yaygın gazetelere gönderilmesi hususuna bakacak olursak; Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin, ancak Türkiye genelinde alıcı bulabilecek otel, fabrika gibi icra ilanlarının 50 binin üzerindeki gazetelerde, diğerlerinin de yerellerde yayınlanması gerektiği yönünde içtihat kararı var. Hal böyleyken, icra müdürlerinin 20 bin liralık menkulün, 100 bin liralık bir gayri menkulün ilanını dahi İstanbul’da yayın yapan gazetelere vermesi, hem icralık ve alacaklı vatandaşlarımız hem de yerel gazetecilerimiz açısından büyük kayba neden olmaktadır.” Büyükşehir Yasasının hem idare hem de yayıncılık alanıyla ilgili sonuçları hakkında da görüş bildiren Arslan, yasanın aslında reform anlamına gelebilecek bir takım uygulamaları beraberinde getirdiğini aktardı.

            Ancak bu yasaya idarelerin tam olarak hazırlanamadığını savunan Arslan, şöyle devam etti: “İl Özel İdareleri döneminde çok sayıda ihale ilanları yayınlanırken, büyükşehir uygulaması başlayan yerlerde KÖYDES tarafından yapılan hizmetlerin büyükşehir belediyeleri tarafından yürütülmesi uygulaması geldiği halde, henüz sektör açısından büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bu illerimizde kurulmakta olan idareler ile çevreye ilişkin düzenlemeler, yönetmelik ilanlarının gazetelerde yayımlanmasından imtina edildiğini gösteriyor. Bu hususa ilişkin de idarelerin bir an önce kendilerini toparlayıp üzerlerinde sorumluluk olan ilan yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap