Karacaören Özel Hükümleri Yeniden Görüşülecek

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Karacaören Özel Hükümleri Yeniden Görüşülecek
Haberin Tarihi: 23.10.2014 09:56:00 - Okunma Sayısı:1813 defa okundu.

Isparta kamuoyunu uzun zamandır meşgul eden Karacaören Özel Hükümleri ile ilgili Isparta'nın itirazları dikkate alınarak durdurma kararı verildiği öğrenildi.

Karacaören Özel Hükümleri Yeniden Görüşülecek

 

            Isparta kamuoyunu uzun zamandır meşgul eden Karacaören Özel Hükümleri ile ilgili Isparta’nın itirazları dikkate alınarak durdurma kararı verildiği öğrenildi.

            Karacaören’in yanı sıra Beyşehir Gölü Özel Hükümleri içinde alınan durdurma kararının ardından Isparta’nın itirazları ile ilgili yerinde inceleme yapılarak değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor. Değişiklik kapsamında Karacaören’den Antalya’ya içme suyu verilmesi konusu da yeniden ele alınacak.

            Tübitak (Marmara Araştırma Merkezi) MAM tarafından hazırlanarak Orman ve Su İşleri Bakanlığına sunulan Karacaören Baraj gölü ve Beyşehir gölü özel hükümleri ile ilgili Isparta’nın itirazları dikkate alınarak durdurma kararı verildiği öğrenildi. Bakanlığa yakın kayaklardan alınan bilgiye göre Karacaören ve Beyşehir gölü özel hüküm çalışmaları ile ilgili Isparta Valiliği üzerinden bakanlığa iletilen kurum ve kuruşların itirazlarına ilişkin yerinde incelemeler yapılacak. Yerinde incelemeler sonrasında kamuoyunun tepkisini alan bölümler yeniden ele alınacak ve bazı değişikliklere gidilebilecek.

            Bu arada Karacaören Özel Hükümlerine ilişkin değişiklikler ele alınırken Karacaören Baraj gölünden Antalya’ya içme suyu verilmesi konusunun da yeniden ele alınabileceği belirtiliyor. Karacaören’den Antalya’ya içme suyu verilmesi konusunda Antalya’nın başka su kaynaklarına yönelmesi yada daha önce gündeme getirilen Karacaören 1 ve 2’nin ayrı değerlendirilmesi gibi çözümlere yönelmek mümkün olabilecek.

            AKLIN YOLU BİR

            Karacaören Baraj Gölleri için hazırlanan Özel Hüküm plan taslağı ile ilgili çeşitli kurumların görüşleri alınarak hazırlanan itiraz Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı'ya sunulmuştu.

            Vali Vahdettin Özkan imzasıyla Karacaören Barajı özel hükümlerine yapılan itirazda Karacaören I-II Baraj Gölleri Özel Hükümlerinin Isparta’da sanayi, tarım, turizm, hayvancılık, balıkçılık, madencilik ve ulaşım sektörlerinin mevcut faaliyetlerini ve gelecekteki durumlarını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

            İtiraz ve çözüm önerilerini içeren metinde şunlara yer verildi. "Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları yönteminin Bölgenin jeolojik, coğrafi ve sosyo-ekonomik yapısına uygun değil. Karacaören II Baraj Gölü içme suyu olarak tahsis edilmesine rağmen Karacaören I Baraj Gölünün giriş ve çıkış suyu parametreleri kıyaslanmadan söz konusu barajlar tek bir içme suyu kütlesi gibi değerlendirilmiştir. Yerel paydaşların (Orman ve Su 6.Bölge Müdürlüğü, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, Bölgedeki üniversitelerin Su Ürünleri, Ziraat, Maden, Jeoloji Mühendislikleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Eğirdir Su Ürünleri Enstitüsü, Ticaret ve Sanayi Odaları v.s ) katılımı ile yeniden bir çalışma yapılması gerekir. Özel Hükümlerden büyük oranda Isparta etkilendiği halde Burdur ve Antalya’da toplantılar düzenlenmesine rağmen Isparta’da herhangi bir toplantı düzenlenmemiştir.

            MERMERCİLİK TAMAMEN YASAK

            Suyu kullananın korumakla mükellef olması gerektiği halde yapılması gereken arıtma ve diğer alt yapı tesisleri ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesine herhangi bir sorumluluk verilmemiştir. Isparta ilçe, belde ve köylerinde yapılması gereken arıtma ve diğer alt yapı tesislerinin ilgili Belediyelerin ve Isparta İl Özel İdaresinin bütçesi ile kısa ve orta vadede yapılmasının mümkün olmadığı, bu tesislerin Antalya Büyükşehir Belediyesince yapılması ve işletilmesi gerekmektedir. Mermer ocaklarının suyu kirlettiğine dair ispatlanmış bilimsel bir çalışma olmamasına rağmen Özel Hükümlerde madencilik genel başlığı adı altında Bölge için önemli ekonomik girdi sağlayan mermercilik faaliyetlerinin sınırlandırıldığı veya bazı alanlarda tamamen yasaklandığı görülmektedir.

            HAYVANCILIĞA İZİN YOK

            Isparta merkezde OSB içinde bile olsa endüstriyel atık üreten yeni sanayi tesislerine ve kapasite artışına izin verilmemektedir. Deri OSB’nin deşarj edilen arıtma suyu ile ilgili parametreler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen değerlerin altında olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı standartlarına göre daha kısıtlayıcı parametrelerin belirlendiği görülmüştür. Karayolları ile ilgili ilçe ve köylerin ulaşım alt yapısının iyileştirilmesi ile ilgili ihtiyaçların kısıtladığı görülmüştür. Isparta-Antalya bölünmüş yol projesinin gerçekleşmesini engelleyici hükümlerin yer almaktadır. Zati ihtiyaç için yöre halkının hayvancılık faaliyetlerine izin verildiği halde mera olarak tescil edilen ve mera kanuna tabi olan alanlarda dahi otlatmaya izin verilmediği görülmüştür.

            ORGANİK TARIMA GEÇİLMESİ

            MÜMKÜN DEĞİL

            Yöre dağlık olmasına rağmen Özel Hüküm Çalışmalarında kuşbakışı kuşaklama yapılmasının, suyun kirletilmesine hiç veya dikkate değer etkisi olmadığı halde yakın mesafe koruma alanında bulunan göle kıyı dağların diğer taraflarında madencilik, bitkisel üretim, hayvancılık ve balıkçılık faaliyetlerine önemli ölçüde sınırlamalar getirilmiştir. Kısa ve orta vadede geniş bir alanda organik tarıma geçilmesinin mümkün değildir. Belediyelerin imar, inşaat ve alt yapı faaliyetlerinin kısıtlanmıştır. Eko turizm potansiyeli olan bölgede yeni turizm tesisleri yapılmasına izin verilmemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Turizm Stratejisi 2023” belgesinde eko-turizm gelişim bölgesine dâhil edilen Isparta’da turizm sektörünün gelişemeden bitmesine neden olacaktır.

            KARACÖREN 1-2 AYRI DEĞERLENDİRİLSİN

            Bu kapsamda Isparta’nın sosyo-ekonomik anlamda duraklamasına ve hatta gerilemesine neden olacak bir durumun ortaya çıkmaması için yerel paydaşların katılımı ile oluşturulacak bir komisyonla Özel Hüküm Çalışmalarının bütüncül olarak yeniden ele alınmasının istendiği itirazda, "itiraz ve öneriler dikkate alınsa bile yerel komisyonla gerekli olan istişareler yapılıp mutabakat sağlanmadan onaylanmamasında ve Karacaören I Baraj gölünün giriş ve çıkış parametreleri kıyaslanarak ve su kalitesini artırıcı tedbirler alınarak özel hüküm kapsamından çıkarılmasında fayda olduğu mülahaza edilmektedir.”

            İTİRAZLAR DİKKATE ALINDI

            Antalya'nın içme ve kullanma suyunu tahsis edilen Karacaören 1 ve Karacaören 2 Baraj Gölleri'nin Havza Koruma ve Özel Hüküm Planı Projesi kapsamında hazırlanan harita askıya çıkarılmasının ardından Isparta Kamuoyunda yoğun eleştirilere konu olmuştu. Askıya çıkartılan Karacaören I ve II Baraj Gölleri Havza Koruma ve Özel Hüküm Planının, sanayi, turizm, kırsal gelişim, tarım ve hayvancılık ile madenciliğe kısıtlama ve engellemeler getireceği belirtilerek ortaya konan itirazlar bakanlık nezdinde olumlu sonuç verdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne kadar ulaştırılan itirazlar sonrası Karacaören ve Beyşehir Gölleri için Özel Hüküm planlarının durdurulduğu bilgisine ulaşıldı.

Kaynak: ajans32

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap