Mustafa Kemal Atatürk'ü Minnetle Andık...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Mustafa Kemal Atatürk'ü Minnetle Andık...
Haberin Tarihi: 11.11.2014 10:25:00 - Okunma Sayısı:1698 defa okundu.

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü aramızdan ayrılışının 76'ncı yıldönümünde minnetle, sevgiyle, saygıyla, şükranla andık.

Mustafa Kemal Atatürk’ü Minnetle Andık…

 

            Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 76’ncı yıldönümünde minnetle, sevgiyle, saygıyla, şükranla andık.

            Büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ü hayata gözlerini yumduğu gün olan 10 Kasım’da tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de düzenlenen sade bir törenle andık.

            Atatürk’ü Anma töreni dün saat 09.00’da Kaymakam Yalçın Yılmaz, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümg. Metin  Akkaya ve Belediye Başkanı Ömer Şengöl tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. Daha sonra büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’de iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız söylenildi. Gönderdeki bayraklar yarıya indirildi. Saygı duruşu sırasında araç sirenleri çaldı.

            Çelenk sunum töreninin ardından Mavigöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırlamış olduğu özel anma programı için saat 10.00’da Kervansaray toplantı salonuna geçildi.

            Buradaki program ise iki dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başladı.

            Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Mavigöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarih öğretmenlerinden Huriye Aydın yaparak şunları dile getirdi: “Bugün burada, Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 76. yıldönümünde onu anmak amacıyla toplanmış bulunuyoruz.

            Mustafa Kemal ileriyi gören Vatanperver bir liderdi. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra gördüğü parçalanma tehlikesine karşı silah arkadaşları, Yüce Türk Milleti ile birlikte Erzurum Kongresi’nde “Vatanın Bölünmez Bir Bütün Olduğunu” dünyaya ilan etti. Sakarya Savaşı sırasında söylediği: “Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz.” Sözü ve  “Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Senin için fedaiyiz.”sözleri onun vatan sevgisini ve kararlılığını göstermektedir.

            O, mensubu bulunduğu ulusu için canını ortaya koymaktan hiç çekinmedi. Her türlü zorluğa katlanarak kendini ulusuna adadı. Askerlik hayatı Osmanlı Devleti’nin yıkılma döneminde değişik cephelerde, at sırtında ve ön saflarda savaşarak geçti. Ama unutmamak gerekir ki o savaş meydanlarında bile okumayı hiç bırakmadı.

            Mustafa Kemal, idealist bir liderdi. Onun idealizmi yüksek vasıf ve özelliklerine inandığı milletinin hürriyet ve bağımsızlık aşkından geliyordu. En büyük ideali;  vatan toprağını işgalcilerden kurtardıktan sonra,  milli birlik ve beraberlik duygusuyla kenetlenmiş uygar, hür ve müreffeh bir toplum oluşturmaktı.

            Kurtuluş Savaşı’nın ardından söylediği “En büyük davamız, en medeni ve en gelişmiş bir millet olarak varlığımızı yükseltmektir.”sözü bunu kanıtlamaktadır.

            Çok Şükür ki ideali gerçekleşti. Bu topraklar Türk Bayrağı altında hür. Camilerimizden yankılanan ezan sesleriyle uyanıyoruz her gün. Okullarımızda çocuklarımıza bizler eğitim veriyoruz ve topraklarımız tarihi kahramanlıklarla dolu Şanlı Türk Ordusu tarafından korunuyor.

            Atatürk’ün görüşleri kati ve isabetlidir. Çanakkale savaşlarında düşman donanmasının nereden çıkarma yapacağını sezmesi, 2. Cihan Harbini daha önceden tahmin etmesi, Hatay’ı Türkiye topraklarına katması onun ileri görüşlü bir lider oluşunun en belirgin kanıtlarıdır. Fakat askeri alandaki tüm başarılarına rağmen “Yurtta sulh, Dünyada sulh” sözünün sahibi olan Atatürk, mecbur kalınmadığı müddetçe savaşı cinayet olarak telakki eden bir Dünya Lideridir.

            Milli bağımsızlığımızı tehdit eden güçlere karşı da ‘Ya istiklal ya ölüm’ düşüncesiyle vatanı müdafaaya her zaman hazır olduğunu ifade eden bir vatanperverdir.

            Değerli misafirler; Atatürk toplumun her kesimini kucaklayan bir halk adamıydı. Köylümüze, askere, polise, öğretmenlere, sanatçılara, sporculara, Türk kadınına, çocuk ve gençlere… değer vermiş ve onlara destek olmuştur. Onun     ‘’ Benim için en büyük makam ve ödül, Türk milletinin bir ferdi olarak yaşamaktır.” sözü millet sevgisini ne güzel anlatmakta…

            O, eğitim, bilim, fen, sanat, spor ve kültüre de çok önem vermiştir. “En büyük emelim, Milletimizin bilgi ve kültür düzeyini yükseltmektir.” sözünü söyleyen Atatürk, çağdaş eğitim yöntemleriyle yetiştirilecek yeni bir nesile ihtiyaç olduğunu görmüş ve modern eğitim politikasının esaslarını belirleyip eğitim alanında büyük yenilikler yapmıştır.

            Değerli Misafirler, En büyük eserim diye nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk, kuşku yok ki Türk ulusunun yetiştirdiği, İçinde bulunduğu asrı aşıp gelecek asırlara da ışık tutan bir dehadır. Gençlere hep güvenmiş, onları ülkenin aydınlık geleceği olarak görmüştür.

            Sevgili Öğrenciler; Atatürk’ün Bursa’da kendisini karşılayan çocuklara ve gençlere söylediği:

- “Küçük Hanımlar! Küçük Beyler! Hepiniz geleceğin birer yıldızı, gülü, mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizlersiniz. Kendinizin ne kadar önemli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.” Sözlerini hiç unutmayınız.

            Atatürk Demek; Vatanseverlik Demektir, Vatan Toprağını Namerde Bırakmamak Demektir, Mücadele Demektir, Çalışmak Demektir, En Zor Koşullarda Bile Okumak Demektir, Özgürlük Demektir, Semalarda Bayrak, Camilerde Ezan Demektir,  Aydınlık Demektir, Çağdaşlık Demektir, Bilim Ve Fen Demektir.

            Atatürk gibi insanlar, bir kuşak için doğmadıkları gibi bir devre için de doğmazlar. Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerinin tarihinde hüküm sürecek insanlardır.

            “Asırların pek nadir olarak yetiştirdiği dâhi” lerden olan Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 76. yılında rahmet ve şükranla anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.”

            Tarih öğretmeni Huriye Aydın’ın konuşmalarının ardından okul öğrencilerinden Bircan Demiralay “Bir Tutkudur Mustafa Kemal” isimli şiiri okudu.

            Daha sonra Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından P.Bnb. Emrah Eser, Mustafa Kemal Atatürk’ün Askeri Kişiliği hakkında slayt eşliğinde bilgiler verdi.

            Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 76’ncı yıldönümü anma programında bir konuşma yapan Kaymakam Yalçın Yılmaz, “Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, şükranla anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk önemli bir kişilikti. Onun eserlerini kendimize kılavuz edinmeliyiz. Atatürk iyi bir Asker, Diplomat, Başöğretmen kısacası her konuda liderdi. Atatürk’ün önderliğinde kurulan bu Cumhuriyete hep birlikte sahip çıkalım” dedi.

            Daha sonra öğrencilerin hazırlamış olduğu oratoryo izlenildi. Okul edebiyat öğretmenlerinden Fatma Uyan “Mustafa Kemal Seslense” isimli şiiri okudu, Ata’nın sevdiği şarkılar öğrenciler tarafından seslendirildi.

            Program Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilkokul ve ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

            Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap