Tarım İl Müdürü Şölen, "Isparta'&da Ne Var Ne Yok" Programına Konuk Oldu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Tarım İl Müdürü Şölen, "Isparta'&da Ne Var Ne Yok"  Programına Konuk Oldu
Haberin Tarihi: 27.11.2014 09:14:00 - Okunma Sayısı:3337 defa okundu.

İlimizin tek özel kanalı olan Kanal 32 Televizyonunda yayınlanan "Isparta'da Ne Var Ne Yok" programına konuk olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN, "Isparta Türkiye'nin en nadide tarım şehirlerinden biridir." dedi.

Tarım İl Müdürü Şölen, “Isparta’da Ne Var Ne Yok” Programına Konuk Oldu

 

            İlimizin tek özel kanalı olan Kanal 32 Televizyonunda yayınlanan “Isparta’da Ne Var Ne Yok” programına konuk olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN, "Isparta Türkiye’nin en nadide tarım şehirlerinden biridir.” dedi.                

            Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN, İlimizin tek özel kanalı olan Kanal 32 Televizyonunda yayınlanan “Isparta’da Ne Var Ne Yok” programına konuk oldu.

            Programın açılışında Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN, tarımla ilgili açıklamalarda bulunarak; Tarım ve Kırsal Kalkınma, IPARD, BAKA, KOSGEB, ORKÖY gibi alanlarda yapılan destekler hakkında bilgiler verdi.

            Sunuculuğunu Tarkan Çetin’in yaptığı “Isparta’da Ne Var Ne Yok” programında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şölen, özetle şunları dile getirdi: "Isparta Türkiye’nin en nadide tarım şehirlerinden biridir. “Isparta Dünya’nın Gül, Türkiye’nin Elma Bahçesidir” sloganı ile yola çıkarak son birkaç yıl içerisin de biz bunu geliştirdik. Isparta coğrafyasıyla, iklimiyle meyvecilik ve sebzecilik için çok uygun bir bölgedir. Bu yıl uzun yılların en büyük soğuğunu yaşadık. Kiraz da bir miktar sıkıntı oldu. İstediğimiz rekolteyi özellikle Uluborlu bölgesinde yakalayamadık ama diğer bölgelerde Senirkent ve Merkez de çok önemli düşüş yaşamadık. Diğer ürünlerimizde de kayda değer düşüşler yaşamadık. Elma da bu sene geçen yıla oranla daha üst düzey daha kaliteli bir hasat gerçekleşti. Kiraz da bir miktar sıkıntı yaşandı, bunun üzerine Bakanlar Kurulu almış olduğu kararla çiftçilerimizin vadesi gelmiş borçlarını bir yıl tehir etti.

            Bakanlığımızın 2007 yılından itibaren uygulamakta olduğu Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı var. Valimizin talimatıyla Kırsal Kalkınma Planı hazırlandı ve sona gelindi yakında yayınlanacak. Isparta’da tüm tarım ve kırsalın kalkınması ile ilgili önemli bir rehber olacak. Tarım kırsalla birlikte gelişecek. Biz çiftçilerimizden artık işletme mantığı istiyoruz. Aile işletmesinden çok modern karlı sürdürülebilir bir işletme aradığımız için Bakanlığımız da bu programı açtı. Bununla birlikte İlimizde de büyük yatırımlar oldu.

            Kooperatifçilik faaliyetlerimiz var. Makine desteklemelerinde kooperatiflere hiçbir şart gözetmeden doğrudan veriyoruz, çünkü bir makineden yaklaşık 100-150 kişi faydalanıyor. Daha geniş bir kitleye hitap ediyor başarı o zaman daha çok artıyor. Bu anlamda kooperatif başkanlarımızı lider insan olarak yetiştirmeyi hedefledik. Bunun için Burdur ilindeki örnek kooperatiflere gezi düzenledik. Ayrıca kooperatif başkanlarını geçen yıl Antalya da bir eğitime tabii tuttuk, böylece kooperatifler de başarıyı sağlamayı hedefliyoruz.

            Hayvancılıkla ilgili de, hayvan sağlığını koruyucu hekimlik dediğimiz işlemlerini, kayıtlarını, teşvik işlemlerini, su ürünleri kontrol faaliyetlerini, arıcılık ile ilgili olarak hastalıklarını, konaklamalarıyla ilgili faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Su ürünlerin de son yıllarda kapasite olarak büyük gelişme var. 84 adet alabalık tesisimiz var ve yıllık 5145 ton alabalık üretimi yapıyoruz. Bu anlamda başarılı bir İl olduğumuzu söyleyebiliriz. Bakanlığımız canlı alabalığa kilo başına bir teşvik veriyor, buda üretimi kamçılıyor.

            Gıda kontrolleri yetkisi 2006’dan itibaren Bakanlığımıza verildi. Beş binin üzerinde denetim yaptığımız işletme var. Buralarda periyodik denetimlerimiz var. Bakanlığımızın bu konuda çıkardığı mevzuatları harfiyen uygulamakla hükümlüyüz ve her türlü numune alıyoruz. Sadece gözle yapılan bir denetim yok. Bu konuda profesyonel çalışma yapılıyor. Hijyen konusun da eğitimlerimizi Halk Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde tamamlamak üzereyiz”.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap