ISPARTA'YA TEMİZ ENERJİ MÜJDESİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA'YA TEMİZ ENERJİ MÜJDESİ
Haberin Tarihi: 24.12.2014 09:24:00 - Okunma Sayısı:1669 defa okundu.

Avrupa Birliği (AB) ve Gıda Bakanlığı'nın yüzde 50- 60 oranında hibe destek verdiği Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamı genişletildi.

ISPARTA'YA TEMİZ ENERJİ MÜJDESİ

 

            Avrupa Birliği (AB) ve Gıda Bakanlığı’nın yüzde 50- 60 oranında hibe destek verdiği Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamı genişletildi.

            Tarım projelerine Temiz, Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Projesi de eklendi. Destek kapsamına Isparta da dâhil edildi.

            TKDK 13. Başvuru Çağrı İlanı’na çıktı. Bütçe 188 Milyon Avro. Proje hazırlayan tarafın katkısı da eklendiğinde bu yatırım değeri 1.1 Milyar TL’ye yükseliyor. Başvurular 12 Ocak- 10 Şubat 2015 tarihleri arasında

            Isparta’yı da içeren IPARD II Taslak Programı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na sunuldu. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) 2016 yılı sonuna değin uygulanacak.

            Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı’nda (IPARD) devrim. AB ve Gıda Bakanlığı’nın yüzde 50- 60 oranında hibe kaynak aktardığı tarım projelerine Temiz, Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Projesi de eklendi.

            Destek kapsamına Isparta da dâhil edildi.

            Tebliğ, Resmî Gazete’nin 20 Aralık Cumartesi günkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

            Seracılık açısından önemli bir iş gücüne, üretime ve ihracata erişen Isparta için çok önemli bir fırsat doğdu. Değişiklik metni şöyle:

            “- 26/10/2014 tarihli ve 29157 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2014/43)’in 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile yedinci ve dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

            - Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış tesisler ile bu tebliğ kapsamında yapılacak tesislerde, ayrıca 3 dekardan küçük olmaması şartıyla örtü altı kayıt sistemine kayıtlı mevcut modem seralarda kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı,

            - 18/1/2011 tarihli ve 2011/1409 sayılı Bakanlar Kurulu Kararma dayanılarak çıkarılan tebliğler kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlanan tesisler ile bu tesislerin bulunduğu parsellerde; alternatif enerji üretimine yönelik kapasite artırımı ve teknoloji yenileme konusundaki başvurular hariç, diğer yatırım konularında hibe başvurusu yapılamaz. Ancak tarımsal amaçlı kooperatif, birlik ve bunların üst birlikleri tüm yatırım konularında hibe başvurusunda bulunabilirler.

            - Bütün başvurularda yatırım yerinin; başvuru sahibi adına olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az 7 yıl tahsis/irtifak tesis edilmiş olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bunlar dışında kalan tüzel ve gerçek kişilerden bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az 7 yıl kiralanmış olması gerekmektedir."

            Program çerçevesinde Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, İsparta, Mersin, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Aksaray, Karaman, Ardahan illerinde;

            - Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,

            - Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi,

            - Soğuk hava deposu,

            - Çelik silo,

            - Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,

            - Alternatif enerji kullanan yeni sera,

            - Alternatif enerji üretim tesisleri konularında yapılacak yatırımlar için başvurular kabul edilir.

            TKDK 13. Başvuru Çağrı İlanı’na çıktı. Bütçe 188 Milyon Avro. Proje hazırlayan tarafında katkısı da eklendiğinde bu yatırım değeri 1.1 Milyar TL’ye yükseliyor. Başvurular 12 Ocak- 10 Şubat 2015 tarihleri arasında

            Çağrı ilanı kapsamında, et, süt, meyve, sebze, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerinin üretilmesi ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi alanlarındaki yatırımlara hibe desteği sağlanacak.

            Yatırımlara yüzde 50 ile yüzde 65 arası hibe desteğinin verileceği çağrı dönemi için 12 Ocak 2015'te başlayacak başvurular, 10 Şubat 2015'e kadar yatırımın uygulanacağı ilde bulunan il koordinatörlüklerinde kabul edilecek.

            Program kapsamında Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat'ta destek sağlanacak

            Isparta’yı da içeren IPARD II Taslak Programı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na sunuldu. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) 2016 yılı sonuna değin uygulanacak.

            TKDK, yatırım desteklerinde özellikle dezavantajlı grupları önceliyor

            Kadınlara ve belirli sektörlerde 40 yaş altındaki girişimcilere, rakımı yüksek yerde yaşayanlara pozitif ayrımcılık yapıyor

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap