EĞİRDİR GÖLÜ'NDEKİ (7) BATIK ŞEHİRE, BİLİM DÜNYASINDAN YAKLAŞIMLAR (3)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ'NDEKİ  (7) BATIK ŞEHİRE, BİLİM DÜNYASINDAN YAKLAŞIMLAR (3)
Haberin Tarihi: 6.1.2015 10:59:00 - Okunma Sayısı:1868 defa okundu.

EĞİRDİR GÖLÜ’NDEKİ ( 7 ) BATIK ŞEHİRE, BİLİM DÜNYASINDAN YAKLAŞIMLAR…

 

DÖRDÜNCÜ  BÖLÜM

            AKIN Gazetesi’nde Editör Zeki TARHAN,  Ramazan TOPRAKLI’ nın  “Eğirdir Gölü İçerisinde (7) tane batık şehir var!!!” iddiasını 25 Aralık 2015 tarihinde yaptığı haberle dile getirmişti. Bu bağlamda; 2009 yılında Atatürk Kültür Merkezi tarafından basılan Geçmişten Günümüze Isparta isimli  eserde ‘Pisidia Bölgesi Tarihsel Yer Adları’ isimli çalışmamı gözden geçirerek, Eğirdir Gölü civarında bulunan yeri lokalize  edilmiş ve edilememiş yerleşim isimlerini belirleyip sizinle ve kamuoyu ile paylaşmayı uygun gördüm. 

            Ramazan TOPRAKLI’nın araştırmalarıyla da;  Çetin MEYDAN'ın Pisidia Bölgesi Tarihsel Yer Adları çalışması

            EĞİRDİR GÖLÜ içerisinde (7) Adet ‘BATIK ŞEHİR’ vardı …Bunlar:                                                        

            Pisidia Bölgesi Tarihsel Yer Adları  Yerleşim İsimleri

            1-   APAMEYA ( = Boyalı açıklarında) sayfa  240 APEMEİA: Afyon ili şimdiki Dinar ilçesi’nde Selefkos Kralı I. Antiokhios tarafından annesi Apama adına kurulan kent ( UMAR S.81)

            2-   KELANA (= Kemer Boğazında) sayfa 245 KELENAİ: Dinar civarında bulunan m.ö. 333 yılında Büyük İskenderin Büyük Yürüyüşünde en iyi komutanlarından  General Antigonos’un aldığı kent. (Ramsay 1890)

            3-   LİMENOPOLİS (=İlama yakınlarında) sayfa 247 LİMNAİ:  St. Georges Limnaios adlı keşişin adını taşıyan yöredeki hristiyanların hacı olmaya geldikleri Eğirdir Gölü kuzeyi Hoyran bölümündeki ada (Ramsay,1918 S.149) (Ramsay,1923, S.296) 

            4-   MARSİYA (=Yenice Sivrisi yakınlarında) sayfa 247   MARCİA: Uluborlu ile Yalvaç arasında bulunan roma yolu. İmparator Severus bu yolu onardıktan sonra eşinin ismi olan Marcia ismini bu yola vermiştir. (Ramsay,1883 S.33)

            5-   LEADİKYA/LADİK (=Yeşil ada civarında) Pisidia Bölgesinde böyle bir isme rastlanmamıştır. Herkesin mutabık kaldığı bu yerleşim Denizli Pamukkale'ye lokalize edilmiş olmasıdır.

            6-   PETRA (= Bedre açıklarında) sayfa 250 PEİDRA:Eğirdir Gölü kuzeydoğu yanında bulunan yazıtlardan varlığı öğrenilen ancak yeri tespit edilemeyen bir ilkçağ köyü ya da kasabası (W. Ruge, RE Peidra maddesi) ( UMAR S.646)

            7-   DEREBOY /TRİPOLİS (=İlama ile Boyalı

            …VE BAKIN, TOPRAKLI, MEYDAN’IN ELEŞTİRİLERİNE NASIL BİR YANIT VERİYORDU?...

            Sevgili Hocam,

            Eğridir Gölü civarındaki yer adlarını Zeki Bey, bana gönderdi. Okudum:

            1- Amblada'nın yeri, Beyşehir yakınında bir yer olduğunu Mehmet Özsait yazdı. Özsait hocanın kitabına bakmanı tavsiye ederim.

            2- Eğridir adı, 1116 yılında Anna Komnena tarafından Akrokos olarak yazılmış. Anlamı "uçta olan, uçtaki" demektir. Bence bunun anlamı sivri ile alakalı olmayıp Yalvaç-Eğridir ve Kemer Boğazı Eğridir arasındaki Menderes vadisinin güney ucunda olmasıyla alakalıdır. Bir başka ihtimal ise, Rum veya Roma ülkesinin ucunda olmasıyla ilgilidir. Gerçekten bir dönem Eğridir uçtur.

            3- Bilge Umar ve diğer tarihi coğrafyacılar Eğridir Gölündeki değişimi ve iki göl arasındaki Menderesi bilmemekteler.

Onun için iki göl arasındaki Menderes ile ilgili bütün olayları Büyük Menderes nehrine göre yorumlamışlar.

            4- Esas Laodikya, Eğridir'dir. Denizli'deki daha sonradır.

            5- Eğridir-Yalvaç arası Psidia değildir. Küçük Firikya'dır. Karçınzade bile bu hususu doğru yazmıştır. Dönüp dolaşıp hatalı hususları lütfen tekrar etmiyelim.

Şimdilik bu kadar. RT

***

            …Evet, gördüğünüz gibi, “EĞİRDİR GÖLÜNÜN İÇİNDEKİ  ( 7 ) BATIK  ŞEHİR” den nereye geldik?!!! Bu konular; daha çok tartışılacak, tarihçiler/tarihi coğrafyacılar, arkeologlar ve diğer farklı disiplinlerdeki bilim insanlarımız ve araştırmacılarımız, limnologlarımız daha çok konuşacak, daha çok yazacaklar ve de tartışacaklardır.

            Yazı dizimizi, bu dördüncü bölümle sonlandırıyoruz…

            Tüm okuyucularımızın yeni yılını kutluyor, 2015’ in; sağlıklı ve de mutlu geçireceğimiz bir yıl olmasını diliyorum…

            Hoşça kalın…

  --------  son  -------

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap