EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI -8-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI -8-
Haberin Tarihi: 14.1.2015 09:25:00 - Okunma Sayısı:1548 defa okundu.

EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI -7-

 

EĞİRDİR’DE FOTOĞRAFÇILIK

ŞÜKRÜ SAVAŞ

            İrfan Kaynak’tan sonra Eğirdir’in yegane fotoğrafçısı Şükrü Savaş olmuştur. İmzalı ilk fotoğraflarından biri Yazla’nın Karadede sırtlarından çekilmiş olan fotoğrafıdır. Burada, Yazla Plajı’ndan göle doğru T harfi şeklinde uzatılmış olan Askeri Gazino İskelesi tamamlanmış olarak görünür. Bu iskelenin yapımına, Kurmay Binbaşı Cemal Gürsel Paşa’nın Talimgah Kumandanlığı zamanında (1937-38) başlanmıştır. Yazla’nın diğer yerleri eski tabii hali ile durmaktadır. Yalnız Hangâh bu resimde yoktur. Çünkü Kurmay Binbaşı Eşref Manas’ın kumandanlığı (1939-1943) zamanında yıktırılmış idi. Babasultan Türbesi’nin doğu bitişiğindeki ahşap dergah ve imarethane binasının bir kısmı da yıkılmış olarak görünür. Kabristandaki mezar taşları artık yok olmaktadır. Süleyman Şükrü Bey’in, Seyahatnamesi’nin 43. Sayfasındaki İshak Bey’in mezarı olarak tarif ettiği yerin en eski görüntüsü bu fotoğrafın içindedir. Bu tarif şöyledir: “Dindar Bey zade Ebu İshak Bey de Zorti Baba Hazretlerinin türbeleri civarında ve mescid ile Sakahâne arasındaki avluya açılmış olan kapının sol tarafında gömülü olup, kabirleri çukurluk içinde ve unutulup bir köşede kalmıştır. Mezar taşlarından bir parçası el’an mevcut ve tafsilatı yazılı iken, tarihimizi bilmemek gibi gafletten henüz kurtulamayan şehir halkının bunun kim olduğunu asla fark ettiği yoktur.” Süleyman Şükrü Bey Eğirdir’den en son 1890 tarihinde ayrılmış, bu izahatı kitabına 1905’te yazmıştır. (Fotoğraf no. 36)

            Şükrü Savaş fotoğraflarından bazılarının ön yüzüne el yazısı ile adını, soyadını koymuş, bazılarının da arkasına “Ün Fotoğrafevi-Eğridir” kaşesini basmış, bazılarına da hiçbir işaret koymamıştır. Bir ara yeğeni Mehmet Savaş ile ortağı Ali Çakıcıarslan da atölyesinde çalışmışlar, sonraları Ali Bey işini ayırmış, başka bir atölye kurmuştur.

            Eğirdir’i ziyaretimde Mehmet Savaş ile yaptığım görüşmemde; kendisinin 1925 doğumlu olduğunu, ilkokulun ikinci veya üçüncü sınıflarında iken, yani tahminen 1935’lerde, amcası olan Şükrü Savaş’ın fotoğrafçılığa başladığını, fotoğraflardan bazılarının ön yüzündeki, “Şükrü Savaş” yazısının, Hüseyin Çavuşlar’dan Ali Çetin’in el yazısı olduğunu ve şeffaf band üzerine yazılıp fotoğrafa yapıştırıldıktan sonra banyo edildiğini bana söyledi.

            Şükrü Savaş’ın Çırapazarı’nda, Yazla yolu başlangıcındaki işyeri senelerce Dağ Talimgahı’ndaki erlerin uğrak yeri olmuştur. Bu arada kendi makineleriyle fotoğraf çeken şahıslar da bulunuyordu. Bunlardan sonra Eğirdir’de fotoğraf atölyeleri pek çoğalmış ve Eğirdir’in şahane manzaralarından, tablo değerinde resimler elde etmişlerdir.

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap