Eğirdir Dostları Toplantılarının Bu Haftaki Konuğu Recep Bozkurt Oldu...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Dostları Toplantılarının Bu Haftaki Konuğu Recep Bozkurt Oldu...
Haberin Tarihi: 19.9.2019 15:06:14 - Okunma Sayısı:52978 defa okundu.

Recep Bozkurt: "...Eğirdir bu toprakları vatan yapan topraklardır"

EĞİRDİR DOSTLARI TOPLANTILARININ BU HAFTAKİ KONUĞU RECEP BOZKURT OLDU...

Eğirdir Dostları toplantılarının bu haftaki konuğu, Eğitimci-Yazar Recep Bozkurt oldu.

18 Eylül 2019 Çarşamba günü saat 20.00'de Tarihi Eğirdir Evinde gerçekleştirilen toplantıda Recep Bozkurt, "Eğirdir Neden Değerli ve Önemlidir? Bu değer nasıl korunmalıdır?" konu başlıklarında ayrıntılı bilgiler verdi.

Eğirdir'in tarihine ve kültürüne dair pek çok değerli eser vermiş olan Recep Bozkurt, konuşmalarında Eğirdir'in Kurtuluş Savaşı'ndaki önemini vurgularken "Eğirdir Gölü, su yolu olarak taşımacılıkta kullanıldı. Gölde Fransız Şimendifer işletme kampanyasına bu imtiyaz verildi. 1914 yılında 100 tonluk bir römorkör ve 57 tonluk mavnalar ile Eğirdir ile gölün kuzey  bölgesi vasıtasıyla İç Anadolu ile ticari ve insan taşımacılığı yapıldı.

Büyük Taarruz döneminde Cepheye lojistik destek amaçlı yapılan SAD TAARRUZ Planı çerçevesinde Eğirdir menzil ve Eğirdir Deniz Müfreze Komutanlıkları kuruldu.

Eğirdir Deniz Müfreze Komutanlığı Antalya'dan Baladız'a kağnı, at arabası gibi taşıma yöntemleri ile getirilen tonlarca askeri malzemeyi (21 parça uçak dahil) tren vasıtasıyla Eğirdir Tren Garına getirildi. Tren Garı etrafında kurulmuş olan lojistik depolarına aktarıldı. Aynı şekilde bu depolara Akşehir Tren İstasyonuna kadar getirilen çeşitli çapta toplar, tüfekler ve mermiler gibi binlerce sandık silah da yine getirildi.

Depolarda bulunan bu askeri malzemeler Gölde bulunan römorkör ve mavnalarla Aşağı Kaşıkara Köyü sahilinde kurulan 1200 metre uzunluğundaki iskeleye götürülerek oradan Karakuş Dağları aşılarak Şuhut'a ulaştırıldı." şeklinde bilgi verdikten  sonra, Eğirdir halkının bu ulaştırmada gece gündüz çalışmasının unutulamayacağını söyledi.

Recep Bozkurt, Bölgede 100 bin asker ve 20 bin at, eşek, öküz gibi hayvan varlığından söz ederek, Eğirdir'in aynı zamanda istihbarat merkezi olarak da kullanıldığını, askerlerin ve vatandaşların posta hizmetlerinin Eğirdir merkezli yürütüldüğünü söyledi. Bozkurt "Eğirdir'in coğrafi konumu düşünüldüğünde 'Eğirdir bu toprakları vatan yapan topraklardır" diye konuştu.

Kurtuluş Savaşına katılmış Eğirdir'li kahramanlardan da söz eden Bozkurt "Kurtuluş Savaşı'nda çok bilinmeyen bir isim var: İstihkam Subayı Şükrü Tığlı. Kendisi Yunan hattında İzmir-Sarayköy arası 6 adet köprüyü havaya uçurmuştur, Rahmetle anıyoruz." dedi.

 "Diğer noktalarda Eğirdir neden değerli ve önemli" konusunda da bilgiler veren Eğitimci-Yazar Recep Bozkurt, "Tren yolunun Eğirdir'e kadar gelmesi ile 1926 yılında Dağ Talimgahı kurulmuştur. Ulaşımın yanında Eğirdir'in coğrafi yapısı da dağ talimgahının gelmesinde etkilidir. Ayrıca yine ulaşım ve Eğirdir'in temiz havası sayesinde Eğirdir Kemik ve Mafsal Hastanesi kurulmuştur." dedi.

Bozkurt'un konuk olarak katıldığı, Eğirdir Evi'nde yapılan toplantıda;

- Eğirdir Gölü kurtarılmalı, gölde su çekilmeleri büyük kaygı verici. Eğirdir Gölü ölüyor!

- Eğirdir Kültür Sanat kenti olmalı, kent müzesi kurulmalı,

- Sempozyumlar düzenlenmeli,

- Eski Eğirdir fotoğrafları toplanıp bir albüm yapılmalı.

- Buharlı tren Eğirdir'e gelmeli.

ana başlıklarında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Katılımcılar, aydınlatıcı ve güzel sohbeti için Recep Bozkurt'a teşekkür ettiler.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

  • Rumuz
    (Rumuz)
    19.9.2019 16:19:28
    Teşekkürler Çetin hocam. .LN8OU
Yorum Yap