ŞAİR BOZUNTULARI...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ŞAİR BOZUNTULARI...
Haberin Tarihi: 19.1.2015 09:39:00 - Okunma Sayısı:2112 defa okundu.

ŞAİR BOZUNTULARI…

 

            “Kendi Gök Kubbemiz” adlı şiir kitabı kimin?

            Çoğu kişi Yahya Kemal Beyatlı’nın bilir. Değil. Yahya Kemal’in şiirlerini bu kitapta toplayan Yahya Kemal Enstitüsü’nündür. Yahya Kemal hayatta iken şiirlerini kitaplaştırmamıştır. Nedeni sorulduğunda, “Şiirlerim daha istediğim olgunluğa erişmedi ki kitap olsun!” demiştir.

            Böyle bir şairlik anlayışına şapka çıkarılması gerekir.

            Şair Yahya Kemal, Üsküp doğumlu olup çocukluğunun geçtiği yerleri anlattığı “Açık Deniz” şiirini on beş yılda ancak tamamladığını, fakat hala sözcüklerin yerli yerine oturmadığını söyler.

            Yahya Kemal’in şairlik anlayışı nerde şimdiki, kendini iki satırı alt alta yazınca şiir yazıp şair oldum diyen, şair bozuntuları nerde!...

            Her zaman söylüyorum, şiir çok şair yok. Yetmiş beş milyonluk Türkiye’de o kadar çok şiir yazan var ki içlerinde şair sayısı on taneyi geçmez.

            “Şairim,

            Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası,

            Ayak seslerinden tanırım.

            Ne zaman bir köy türküsü duysam

            Şairliğimden utanırım.”

             “Türküler Dolusu” şiirinde Şair Bedri Rahmi Eyüboğlu şairlik için böyle diyor. En iyi şairin halk olduğunu söylemeye çalışıyor Bedri Rahmi. Türk şiirinde dev bir isim olan bu şairimizin şiir hakkındaki bu düşüncesine saygı duymamak elde değil.

            Yunus Emre’yi, Karaca Oğlan’ı, Erzurumlu Emrah’ı; Yahya Kemal’i, Mehmet Akif Ersoy’u, Tevfik Fikret’i, Behçet Kemal Çağlar’ı, Necip Fazıl Kısakürek’i, Nazım Hikmet’i, Hasan Hüseyin Korkmaz’ı ve adını sayamadığımız birçok şairi bilmeyen, onların şiirlerini okuyup özümseyemeyen kişiler şair olabilir mi?

            Olur da ancak şair bozuntusu olur.

            Çıkmış birileri, “Üç, dört şiir kitabı çıkardım, bu kitaplarımla ilgili tek kelime yazan olmadı.” diye hayıflanıyor. Al birini vur ötekine!.. Dört kitabı da üst üste koy hepsi aynı; sadece sayfa sayısı fazla. İlk şiiri(!) al hepsi fotokopi gibi aynı. Sadece sözcükler değişik. Kısaca şiirler(!)inin şiir sanatı ile hiç ilgisi yok ki bir şeyler yazılsın!..

            Bir de şairlik kimliği olanlar var ki evlere şenlik. Git bir matbaaya sana yüzlerce şair kimliği versinler. Seni, şiir günlerine çağırmıyorlarsa eksikliği,  karşındakilerde değil kendinde aramalısın; kıskançlığa gerek yok.

            İşin özeti, şairim diyen yeşillerin yeşillenmesi için daha çok yeşil yemesi lazım!..

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap