SİNEK SORUNU (1)
Eğirdir…
Dört mevsimi kendine has, dört mevsimi ayrı güzel Eğirdir…
İnsanoğlunun yaradılışından mıdır bilinmez ama her ne hikmetse biz Bahar Mevsiminin güzelliklerinde Eğirdir’imize kendimizi daha bir fazla kaptırırız.
Ardından gelen Yaz Mevsimi başta çocuklarımız olmak üzere her yaş kesiminden insanların, özellikle de tatilcilerin dolup taşmasına şahit oluruz Eğirdir’imizde.
Tabii ilçe sakinleri olarak bizler de Eğirdir’imizde yaz mevsiminin nimetlerinden yararlanmak isteriz.
Ancak…
Gölümüzde suların çekilmeye başlaması ile birlikte sinek sorunuyla karşı karşıya kaldık. Geçen yıl ilk defa gölden gelen koku da rahatsızlık vericiydi.
Sinek sorunu maalesef öyle bir aşamaya geldi ki; hava kararmasına bile gerek kalmadan artık gündüzleri bile evlerimizin balkonlarında oturamaz, pencerelerimizi açamaz duruma geldik.
“Sosyal alanlara gidip ailemizle çay içelim, arkadaşlarımızla parklarda dolaşalım” deme şansımız minimum seviyeye geldi.
İlçemizde ne zaman sinek sorunu başlasa bazı kesimlerin sürekli yerel yönetimi hedef aldıklarını yıllardır gözlemliyorum.
Hâlbuki suların çekilmesi, iklim değişikliği konusunda ilçemiz yerel yönetimi ne yapabilir?
Eğirdir Gölüne sınırı olan tek ilçe biz miyiz?
Niye diğer ilçe ve kasaba yönetimlerinden hiç ses çıkmıyor?
Niye gözle görünür bir çalışma yapılmıyor?
Eğirdir Gölüne sınırı olan yerleşim yerlerinde kısmen de bir çalışma olsa ilçemizde yaşanan sinek problemi belki bu derece rahatsız etmeyecek!
Bir hususu daha belirtmek isterim:
İlçemiz yerleşim yerinin gölün uç kısmında yer alması (güney), gölün kuzey bölümünden (hoyran) rüzgâr esmesi ile ilçemiz sinek yuvasına dönmekte…
Ne yapılabilir?
Sinekle nasıl mücadele edebilir?
Yerel yönetim kısıtlı bütçesiyle ne yapabilir?
İlçemiz yerel yönetimini günah keçisi gibi ilan etmek ne derece doğru?
Dahası biz vatandaş olarak ne yapabiliriz?
Eleştirileri bir kenara bırakıp, ilgili kamu kuruluşları, iktidarı ve muhalefetiyle birlik olup ilçemizi daha güzel, konforlu bir yerleşim yeri haline getirilse olmaz mı?
Sinekle mücadele sadece Eğirdirliler tarafından üstesinden gelinebilecek ya da üstesinden gelinmesi gereken bir konu mu?
Topyekûn bir mücadele şart değil mi?
Gölümüz, güzel gölümüz sadece Eğirdir sakinlerince kurtarılabilir mi?
Kullanırken herkesin kullandığı, ama kurtarılması ve temizliği gerektiğinde sadece Eğirdirlilere ve Eğirdir Belediyesine ihale edilen güzel Gölümüze yazık değil mi?
Saygılarımla.