2015 "Kış Ortası Su Kuşu Sayımı" Çalışması Başladı...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,2015 "Kış Ortası Su Kuşu Sayımı" Çalışması Başladı...
Haberin Tarihi: 21.1.2015 09:29:00 - Okunma Sayısı:2098 defa okundu.

2014 yılında Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü yoğunluklu olarak 6. Bölge Müdürlüğü tarafından 30 alanda 47 tür ve 556 bin kuş sayıldı.

2015 “Kış Ortası Su Kuşu Sayımı” Çalışması Başladı...

 

2014 yılında Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü yoğunluklu olarak

6. Bölge Müdürlüğü tarafından 30 alanda 47 tür ve 556 bin kuş sayıldı.

 

            Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından kış ortası kuş sayımına başlandı. Sulak alanlardaki kuş sayımı Şubat ayı sonuna kadar devam edecek.

            Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri ilk olarak Karataş Baraj Gölü'ndeki kuşların sayımını gerçekleştirdi.

            Üç ilde (Burdur, Isparta, Antalya) yaklaşık 27 sulak alanda 2 hafta sürecek olan sayımların ilk gününe 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan Berberoğlu, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Uysal, Karamanlı Kaymakamı Oğuzhan Sargın, Tefenni Kaymakamı Onur Yeniay, Burdur Şube Müdürlüğü teknik personeli, Uzman Biyolog Lale Aktay ile basın mensupları katıldı. Burada bir konuşma yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, sulak alanlardaki kuş sayımının Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Bölge Müdürlüğü'nün en önem verdiği çalışmaların başında geldiğini söyledi.

            Türkiye'deki kuş sayımlarının önemli bir bölümünü Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü'nün yaptığını, doğal dengenin ve ekosistemin dengesi için su kuşu türlerinin önemli olduğunu belirten 6. Bölge Müdürü Yılmaztürk, "Kuşlar, birçok etkenden olduğu gibi, su yüzeylerinin azalması ya da ağır geçen kış şartlarından etkilenebiliyorlar. 1990'lı yıllardan beri bu çalışmalar devam ediyor. Bölge müdürlüğümüz, üniversite ve uzmanlarla iyi bir organizasyon yaparak düzenli bir şekilde çalışmalarımızı yapıyoruz." dedi.

            2014 yılında Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü yoğunluklu olarak 6. Bölge Müdürlüğü tarafından 30 alanda 47 tür ve 556 bin kuş saydıklarını dile getiren 6. Bölge Müdürü Yılmaztürk, "Sayımlarımızı düzenli olarak yapıyoruz. Kuş sayımları açısından en önemli sulak alanlar. Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü ise kuş popülâsyonu açısından Türkiye'nin en önemli alanları. Eğirdir Gölü'nde bazı yıllar 300 bin sayılıyor, Burdur Gölü'nde 120-130 bin sayılıyor. Beyşehir Gölü'nde 200 bin sayılıyor. Sayımları, yıllık değil, uzun periyotlar açısından değerlendiriyoruz. Bu sayımlar bize aynı zamanda ekosistemin dengede olup olmadığı ve kuşların değişik hastalıklardan zarar görüp görmediği konusunda ipuçları veriyor." dedi.

            Sayımlarda iki hafta boyunca Lale Aktay, Mustafa Erturhan, Zeynep Erturhan, Ertürk Bey (şube veteriner hekimi), Sinan Cansever, Esat Kızılkaya, Bekir Aynur, Şermin Tan, Halil Belen, Burak Anıl, Deniz Oğuz, Ziya Kıyak, Celal Yılmaz’ın görev alacağı bildirildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap