SİYAH KUŞAK

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SİYAH KUŞAK
Haberin Tarihi: 23.1.2015 10:30:00 - Okunma Sayısı:1874 defa okundu.

SİYAH KUŞAK

 

            İnsanlar yiyecek ve barınma ihtiyaçlarını gidermek için topluluk haline geldiklerinde; doğayla ve zorluklarla mücadele için çeşitli stratejiler geliştirmişlerdir. Yiyecek için av stratejileri, korunma için savaş ve savunma stratejileri uygulamışlardır. Tek başlarına ve topluluk olarak yetemediklerinde devletler kurmuşlardır.

            Fiiliyatta yapamadıklarını; savaşa hazırlığı oyunlar yoluyla yapmışlardır. Bir anlamda gerçeğe uygun harp oyunları (ya da simülasyonlar) yapmışlardır. Gerçeği sanal hale getirerek oyunlaştırmışlardır.

            Dört, beş bin yıldır oynanan oyunlar vardır. Stratejik oyunlar kişiselleştirilmiş, ben olsaydım ‘ne yapardım?’ a dönüşmüştür. Mangala, satranç bu tür oyunlara bir örnektir.

            Devletler arasında da bu tür oyunlar oynanıyor. Kağıt üzerindeki oyunlar, başka devletleri yönetmek için sahneye konuluyor. Bazen sıfır toplamlı oyunlar diyoruz, kazananı ve kaybedeni olan oyunlar; başka devletleri yönetmek için sahneye konuluyor. Herkesin kazandığı oyunlara ‘kazan kazan’ diyoruz.

            Oyunlar ufuk açıcıdır, zeka geliştirir. Plan yapma yeteneği gerektirir. Beyinde; DLPFK’ de amaç haline gelirken, VLPFK’ de oyunlaştırılır. PM PFK’ de uygulanır. Oyunlar, düşünce ve hayal gücünü artırır.

            Mangala, dört bin yıllık bir Türk oyunudur. Çeşitli türleri vardır. Bir strateji gerektirir. İki kişiyle oynanır. Günümüz teknolojisinde tek kişiyle de bilgisayarla karşılıklı oynanabilir.  Bilgisayarın yapay zeka’ ya sahip olması gerekir. Mustafa Taş – ODTÜ’de C diliyle bilgisayarı, yapay zeka’ lı hale getirmiştir. Bilgisayarla karşılıklı Mangala oynanabilmektedir. Buradaki yazılımda ağaç modeli ve öz yineli sistem kullanılmıştır.  Bu yazılımla; yapay zeka’  lı bilgisayar zorlu bir rakip haline gelmiştir.

            Bu vesile ile Isparta da okullarda Mangala oyununun öğrenciler arasında oynanıyor olmasının yararlı olacağı muhakkaktır. Öğrencilerin beyinlerini geliştirmeleri için bir fırsattır.  Kafada, masada oynanmayan hiçbir oyun sahada kazanılmaz.

            İnsanları X, Y, Z kuşağı diye sınıflandırmak yerine; bilimde ve her sahada geleceğin siyah kuşak sahibi gençlerinin çoğalması ülke için yararlıdır.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap