2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlandı...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlandı...
Haberin Tarihi: 3.2.2015 11:21:00 - Okunma Sayısı:1582 defa okundu.

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Isparta'da kutlandı.

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlandı...

 

            2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Isparta’da kutlandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık’ın açılışını yaptığı programda; Bakanlık mensupları yanında çok sayıda akademisyen ile Isparta Valisi Vahdettin Özkan ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Kamu Kurum ve Kuruluşları Temsilcileri olmak üzere toplam 170 katılımcı yer aldı.

            Genel Müdür Ahmet Özyanık açılışta yaptığı konuşmada, Genel Müdürlük olarak sulak alanların sürdürülebilir kullanım ilkelerine dayanarak korunmasının en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirterek; “Bu çerçevede; 2012 yılında başlatılan Sulak Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projeleri bugüne kadar sulak alanları üzerine yapılan en kapsamlı proje niteliğindedir. 2012 yılı içerisinde başlayan ve 2014 yılı sonu itibari ile neticelendirilen Sulak Alan Alt Havzası Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projeleri kapsamında 42 sulak alanın alt havzasında etüt çalışmaları yapılmıştır. 2014 yılı içerisinde Sapanca Gölü (Sakarya), Çıldır Gölü (Kars), Aktaş Gölü (Ardahan) ve Acıgöl (Afyonkarahisar-Denizli) biyolojik çeşitlilik envanteri tamamlanan sulak alanlardır. 2015 yılı içinde de 6 sulak alanımızda bu çalışmalara devam edilecektir” dedi.

            Özyanık konuşmasını; “Aynı zamanda yerel halkımızın refah düzeylerini arttırmak, ekoturizmi desteklemek maksatlı olarak Samsun Kızılırmak Deltası, İzmir Gediz Deltası, Tokat Kaz Gölünde, Kayseri Sultansazlığı başta olmak üzere 28 alanımızda kuş cennetleri projeleri yapılmıştır” şeklinde sürdürdü.

            Orman ve Su İşleri Bakanlığının da son dönemlerde sulak alan rehabilitasyon projelerine hız verdiğinin altını çizen Ahmet Özyanık; “Son yıllarda özellikle iklim değişikliği nedeni ile kuruma sürecine giren Seyfe Gölü, Sultansazlığı, Ereğli Sazlıkları, Avlan Gölü, Beyşehir Gölü, Akgöl gibi tabii sulak alanlarımızda çalışmalar Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün katkıları ile Genel Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

            Ahmet Özyanık sözlerini tamamlarken; Sulak alanların korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü vesilesiyle bir kez daha her kesimin üzerine düşen görevi yerine getirmelerini beklediklerinin de altını çizdi.

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça ise konuşmasında; “Ülkemiz, kişi başına yıllık su tüketimi açısından bakıldığında, su zengini değil aksine su azlığı yaşayan, ülkelerden biri konumundadır. Bu bakımdan, sulak alanların korunması ve gelecek kuşaklara en sağlıklı şekliyle iletilebilmesi bu önemli mirasa sahip çıkma ve milli güvenliğimiz açısından en mühim sorumluluklarımızdan birisidir. Bu maksatla, Bakanlığımız başta sulak alanların korunması, su kaynaklarının geliştirilmesi için çalışmalarını bütün gücü ile sürdürmektedir” dedi.

            Prof. Dr. Akça konuşmasını; “Ülkemizde toplam sulanabilir tarım arazisi 8,5 milyon hektardır. Bunun ancak 5,5 milyon hektarı sulanabilmektedir. Sulanan 5,5 milyon hektar tarım alanının %92’si salma sulama ile sulanmaktadır. Geriye kalan %8’inde ise yağmurlama sulama ve damla sulama gibi modern sulama teknikleri kullanılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda yaşanacak kuraklığın önüne geçmek ancak su kaynaklarımızın yani sulak alanlarımızın korunması ve planlı kullanımı ile mümkün olabilecektir. Bunun için suyun tasarruflu kullanımı çok önemlidir. Bu maksatla özellikle tarımda modern sulama tekniklerinin kullanılması, çok su tüketen bitkiler yerine az su tüketen bitkilerin ekimi sağlanmalıdır” şeklinde sürdürdü.

            Prof. Dr. Lütfi Akça; “Tabii kaynakların korunması ve gelecek nesillere en iyi şartlarda aktarılması hususunda Bakanlığımızın kanunlarla kendisine verilmiş olan görev ve yetkiler çerçevesinde hassasiyetle çalıştığının bilinmesinde fayda vardır. Bakanlık olarak bundan sonra da sulak alanlarımızın iyileştirilmesi ve korunması için her türlü fedakârlığa hazırız” diyerek sözlerini tamamladı.

            Toplantı, akademisyenlerin sunumlarıyla sona erdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap