Isparta Emniyet Müdürü Or Uyardı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Emniyet Müdürü Or Uyardı
Haberin Tarihi: 15.7.2013 09:31:00 - Okunma Sayısı:1557 defa okundu.

Karayolları Trafik Kanu'nda yapılan bazı değişikliklerin Resmi Gazete'de yayınlandığını hatırlatan Isparta İl Emniyet Müdürü Memhet Or, bazı önemli uyarılarda bulundu.

Isparta Emniyet Müdürü Or Uyardı

 

            Karayolları Trafik Kanu'nda yapılan bazı değişikliklerin Resmi Gazete'de yayınlandığını hatırlatan Isparta İl Emniyet Müdürü Memhet Or, bazı önemli uyarılarda bulundu.

            Isparta Emniyet Müdürü Mehmet Or, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Trafik güvenliğini tesis ederek, insanlarımızın güvenli, rahat ve huzur içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak Isparta Emniyet Müdürlüğümüzün öncelikli görevleri arasındadır. Her yıl binlerce insanımızın hayatını kaybettiği, yüz binin üzerinde insanımızın yaralanıp, bunlardan bir çoğunun sakat kaldığı trafik kazaları ve sonuçlarının azaltılmasında günlük rutin çalışmalar yerine etkili yöntem ve eylemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi ertelenemez önceliklerimiz arasındadır.

            Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi, Isparta il merkezi genelinde de meydana gelen kazalarda, sürücülerin büyük bir kısmının; sürücü belgesiz ya da yetersiz sürücü belgesi ile araç kullandığı, alkollü olarak direksiyon başına geçtiği yapılan uygulamalardan anlaşılmaktadır.

            Bu bağlamda sürücü belgesiz ve yetersiz sürücü belgesi ile alkollü araç kullananların önüne geçebilmek adına TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilen 24/05/2013 tarihli ve 6487 sayılı “Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 36, 48 ve Ek 13 üncü maddelerinde değişiklik yapılmış olup, bahse konu kanun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

            2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu;

            1- Sürücü Belgesiz araç kullanan sürücülere K.T.K. 36. Maddesinden Suç Tutanağı tanzim edilerek Mülki Amire sevk edilirken, yeni yasayla beraber, Mülki Amire sevk edilmeden sürücü belgesiz şahsa K.T.K.’un 36/3-a maddesine göre 1.407.00 TL. T.İ.P.C.K. Tutanağı tanzim edilecektir. Araç sahibi aynı kişi değilse araç sahibine de aynı meblağ uygulanacaktır.

            2- Sürücü Belgesi geçici olarak alınan kişilerin araç kullanmaları durumunda sürücülere K.T.K. 118/7 Maddesinden Suç Tutanağı tanzim edilerek Mülki Amire sevk edilirken, yeni yasayla beraber, Mülki Amire sevk edilmeden sürücü belgesiz şahsa yine aynı sayılı kanunun 36/3-b maddesine göre 1.407.00 TL. T.İ.P.C.K. Tutanağı tanzim edilecektir. Araç sahibi aynı kişi değilse araç sahibine de aynı meblağ uygulanacaktır.

            3- Sürücü Belgesini sınıfına göre araç kullanmayan sürücülere K.T.K. 39/1-a Maddesinden Suç Tutanağı tanzim edilerek Mülki Amire sevk edilirken, yeni yasayla beraber, Mülki Amire sevk edilmeden sürücü belgesini sınıfına göre kullanmayanlara yine aynı sayılı kanunun 39/1-a maddesine göre 1.407.00 TL. T.İ.P.C.K. Tutanağı tanzim edilecektir. Araç sahibi aynı kişi değilse araç sahibine de aynı meblağ uygulanacaktır.

            4- Hususi otomobil sürücüleri için 0,50 promilin üzerinde, diğer bütün araçlar için 0,20 promilin üzerinde araç kullanan sürücüler hakkında Kanunun 48/5 maddelerine göre işlem yapılacaktır.

            5- Alkolmetre cihazıyla ölçüm yapılmasını kabul etmeyen sürücülere 48. Maddenin 9. Fıkrasına göre, 2.000.00 TL. T.İ.P.C.K. Tutanağı tanzim edilerek sürücü belgesine 2 yıl gececi olarak el konulacağı hatırlatılarak, üflememekte ısrarcı olan sürücülere işlem uygulanacaktır.

            6- Sürücülerin alkol üfleme sonucunda 1.00 promilin üzerinde çıktığı takdirde K.T.K.’un 48. Maddesine göre işlem yapılarak, ayrıca tutanak karşılığında Türk Ceza Kanununun 179/3 fıkrasına göre de işlem yapılmak üzere ilgili mıntıka Polis Merkez Amirliğine teslim edilecektir.

            7- K.T.K’un 48/5 maddesinden 3 ve üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere, Suç Tutanağı düzenlenerek Mülki Amire sevki yapılarak buradan gelen idari yaptırım kararına istinaden Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 5 yıl karar verilirken, ilgili yasa gereği K.T.K’un 48/5 ve üzerinde trafik birimleri tarafından 1.407.00 TL. T.İ.P.C.K. Tutanağı tanzim edilerek 5 yıl geçici iptali yapılacaktır.

            8- Kanında uyuşturucu madde tespit edilen şahıslara 3.600.00 TL. T.İ.P.C.K. Tutanağı tanzim edilerek sürücü belgeleri 5 yıl süreyle gececi olarak Trafik birimlerince el konulur şeklinde değişmiştir.

            9- 0.50 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen hususi otomobil sürücüleri ile 0.20 promilin üzerinde olkollü olduğu tespit edilen diğer araç sürücüleri, trafik kazasına sebebiyet vermeleri halinde haklarında Kanunun 48. Maddelerine göre işlem yapılarak, işleme müteakip ayrıca Türk Ceza Kanununa göre adli işlem yapılmak üzere mahalli Polis Merkez Amirliğine teslim edilecektir.

            Trafik Kazalarının; ceza ve korkuyla önlenemeyeceğini, ancak eğitim, bilinçlenme ve yol kullanıcılarının birbirlerine olan saygısıyla önleneceğini unutmayınız."

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap