Bölgede Bir İlk SDÜ'de Kapalı Dalak Ameliyatı Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bölgede Bir İlk SDÜ'de Kapalı Dalak Ameliyatı Yapıldı
Haberin Tarihi: 26.2.2015 09:04:00 - Okunma Sayısı:2445 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi kliniği alanında bir ilke daha imza attı.

Bölgede Bir İlk SDÜ'de Kapalı Dalak Ameliyatı Yapıldı

 

            Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi kliniği alanında bir ilke daha imza attı. Genel Cerrahi Kliniğinde yapılan tetkiklerinde dalağında kitle tespit edilen bir hastanın dalağı tek delikten yapılan müdahale ile kapalı dalak ameliyatı (laparoskopik splenektomi) yöntemiyle alındı.                 

            Sadece bir delikten yapılması sebebiyle daha küçük ameliyat izi ve yüksek hasta memnuniyeti sağlanan operasyon sonrasında hasta daha kısa sürede günlük hayatına döndü.

            Ameliyatı gerçekleştiren SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Zafer Sabuncuoğlu, yöntemin bölgemizde ilk olması yanında tüm Türkiye’de de çok az merkezde yapılan bir ameliyat olduğuna dikkat çekti.

            Sabuncuoğlu, “Laparoskopik cerrahide üç trokar (giriş yeri) ile yapılan ameliyatlar yaygın şekilde uygulanmaktadır. Bazı kan hastalıklarında ve dalağın nadir görülen patolojilerinin cerrahi tedavisinde laparoskopik splenektomi (kapalı yöntem) günümüzde en sık uygulanan laparoskopik solid organ ameliyatlarından biridir, Ancak ileri laparoskopik cerrahi deneyimi gerektiren bu yöntem, minimal invaziv girişimlere özgü daha üstün kozmetik sonuç, erken günlük hayata dönme ve daha düşük yara yeri problemleri gibi avantajların tümünü sağlamaktadır. Hastanemizde rutin 3 port laparoskopik splenektomi yapılmaktadır.

Tek delikten yapılan laparoskopik ameliyat tekniği safra kesesi ameliyatlarında yaygın kullanılmakla birlikte böbrek ve dalak ameliyatlarında çok yenidir. Tek delikten yapılan laparoskopik splenektomi (kapalı yöntemle dalak ameliyatı) ise 3-4 delikten yapılan ameliyattan farklı olarak sadece bir delikten yapılması sebebiyle daha küçük ameliyat izi ve daha yüksek hasta memnuniyeti sağlamaktadır. Bu ameliyat sonucunda dalağında kitle olan hastalarımızda ek başka ameliyat kesisine ya da kullanılan giriş deliklerinin daha büyütülmesine gerek olmadan tüm işlemler aynı delikten yapılmıştır. Tek delikten laparoskopik splenektomi bölgemizde ilk olması yanında tüm Türkiye’de de çok az merkezde yapılan bir ameliyatlardandır” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap