VALİ DAŞÖZ’ÜN SÜTÇÜLER ÖZELİNDE ISPARTA’YA BAKIŞI VE EKOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,VALİ DAŞÖZ’ÜN SÜTÇÜLER ÖZELİNDE ISPARTA’YA BAKIŞI VE EKOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME
Haberin Tarihi: 7.9.2020 14:51:36 - Okunma Sayısı:8481 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

VALİ DAŞÖZ’ÜN SÜTÇÜLER ÖZELİNDE ISPARTA’YA BAKIŞI VE EKOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME

                      Zeki TARHAN – ANKARA

 

                 2 Eylül Salı günü, Isparta eski valisi DAŞÖZ ile İç İşleri Bakanlığında Isparta üzerine yaptığımız “UFUK TURU”nda; Sütçüler özelinde, Isparta’ya bakışı ve Ekolojik bir değerlendirmesini ilginç bulmuştuk…

                 Vali DAŞÖZ, vali DOKUZOĞLU ile halef selef olarak, ( 3 yıl 3.5 ay ) Isparta valiliği yapmıştı. DAŞÖZ; Isparta’nın Sütçüler ilçesinin bakir olmasından hareket ederek;  “Sütçüler gibi bölgesel EKOLOJİK BÖLGELER oluşturulabilir Isparta’da” diyordu…

                                                ***

                Sütçüler ve çevresindeki birçok kırsal yerleşim birimini içine alacak şekilde, “EKOLOJİK TARIM BÖLGELERİ”nin oluşturulabileceğini, bozulmamış / bakir arazilerde; Arıcılık, dutçuluk, kekik, tıbbi ve aromatik bitkiler, uygun hayvancılık ürünleri de bu yolda EKOLOJİK olarak değerlendirilebileceğini anlatan DAŞÖZ, bu kapsama giren üreticiler; Kooperatif / Birlik / Şirketleşme yoluyla organize olabilirler diyordu…

            …Ve bakın, burada devletin rolünü de nasıl dillendiriyordu vali DAŞÖZ: “…Devlet, değişik mekanizmalarla böyle yapıları destekleyebilir. Türkiye için, dış dünya için bu üretimler yapılabilir. Devletin, BÖLGESEL EKOLOJİK TARIM uygulamalarını başlatması ve uygun mali / teknik destekleri vermesi uygun olur.” diyordu…

                                                ***

              Böyle bir yapılanma, aynı zamanda tarım ve hayvancılığı entegre eden bir yapılanma oluyordu… Yem bitkileri, yonca,fiğ, korunga vb. yem bitkileri üretimini içine alan bir yapı. Vali DAŞÖZ, bunları anlatırken, yoncanın önemi üzerinde de duruyor ve bakın ne diyordu: “…Bir kilo yoncanın besin değeri, 16 kilo samana eş değer.”

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap