Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapıldı
Haberin Tarihi: 28.2.2015 09:24:00 - Okunma Sayısı:2806 defa okundu.

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişikliklerle ilgili açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Dr. Said BİLGİNTURAN , perakende olarak et ve et ürünleri satan işletmelerin dikkatli olmalarını istedi.

Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapıldı

 

            Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişikliklerle ilgili açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Dr. Said BİLGİNTURAN , perakende olarak et ve et ürünleri satan işletmelerin dikkatli olmalarını istedi.

            BİLGİNTURAN, "13 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ uyarınca kırmızı et ve kanatlı eti satışı yapan işletmelerin söz konusu tebliğe göre faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Bu tebliğ uyarınca çiğ kanatlı etler hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın aldığı ürün parçalanabilir. Çiğ Kırmızı etler ise asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak etiketleme yönetmeliğine uygun olarak satışa sunulabilir" dedi.                    

            Herkesi yeni tebliğe uygun olarak davranmaya davet eden BİLGİNTURAN, şöyle konuştu:

            "Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz. Perakende işletmeler de kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları üretimi yapamaz. Tüketici talep ederse anlık olarak kıyma ve hazırlanmış et karışımları (örneğin köfte) gibi et ürünleri tüketicinin gözü önünde hazırlanır. İlçemizde et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren bütün işletmelerin bu tebliğe uygun faaliyette bulunmaları gerekmektedir. Aksi hallerde kanun kapsamında idari yaptırımlar uygulanmak zorunda olunduğundan işletmelerimizin mağduriyet yaşamamaları için bu hususlara uymaları gerekir."

            BİLGİNTURAN, et ürünü satın alan vatandaşların da bu hassasiyetle alışveriş yapmaları, etiket bilgilerini göremedikleri et ürünlerini satın almamaları, kıyma, çiğ et karışımlarının nasıl hazırlandığını görerek alışveriş yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

            Konu ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Dr. Said BİLGİNTURAN tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: 05.12.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “TGK Et ve Et Ürünleri Tebliğinde” 13.02.2015 tarihinde değişiklik (13.02.2015 tarih ve 29266 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “TGK Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”) yapılmıştır. Buna göre;

            Çiğ Kanatlı Etleri Satış Koşulları:

            1- Çiğ kanatlı etleri; hazır ambalajlı olarak(Onaylı işletmeden geldiği orijinal ambalajında) piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir ve müşteriye teslim edilir.

            2-Bahse konu tebliğ yayımlandığı tarihten bir ay sonra yürürlüğe gireceği için, perakende işletmeler, izlenebilirlik kayıtlarını tutmak ve reyon etiketlemelerini yapmak koşuluyla  13 Mart 2015 tarihine kadar çiğ kanatlı etlerini dökme olarak satışa sunabileceklerdir.

            3-Hazırlanmış Kanatlı Et Karışımları (Soslu, baharatlı kanatlı eti) hazırlamaları yasaktır. Ancak tüketici talebi üzerine anında hazırlanmış kanatlı et karışımı hazırlanabilir.

            Çiğ Kırmızı Et Satış Koşulları:

            1- Çiğ kırmızı etler; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı 3üncü mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan”TGK Etiketleme Yönetmeliği”nin 13üncü maddesi üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir. (Reyon etiketinde; 1-Ürün Adı, 2-Son Tüketim Tarihi, 3-Gıda İşletmesinin Adı-Adresi ve 4-Türk Malı ifadeleri yer almalıdır.)

            2-Perakende işletmede kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımları(Köfte vb.) üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımı hazırlanabilir.

            3-Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.

            Et Ürünleri Üretimi:

            1-Perakende işletmelerde; Isıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez.

            2-Ancak, bu tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren perakende işletmeler,  izlenebilirlik kayıtlarını tutmak ve reyon etiketlemelerini yapmak koşuluyla 01.07.2015 tarihine kadar “Fermente Sucuk” üretebileceklerdir.

            Lokanta, Restoran, Otel ve Hazır Yemek Üreten İşletmeler:

            1-Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek veren işletmeler, son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz.

            2- Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek veren işletmeler, mekanik olarak ayrılmış et kullanamaz.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap